reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zagadnienia prawne, macierzyńskie becikowe L4 itp

Idziesz (lub wysyłasz męża - raczej ta opcja wchodzi w grę) do swojego zakładu pracy z aktem urodzenia dziecka i ... już.;-) Załatwione.:-D Resztą zajmuje się pracodawca.

reklama
A ja się chciałam pochwalić ze przyznali mi macierzyński w Anglii:-) mąż właśnie jest w Anglii i otworzył moja pocztę i musi tylko wysłać pismo od kiedy przestałam pracować i od kiedy chce żeby mi wypłacali.Ale w pełni szczęśliwa będę dopiero wtedy, jak zobaczę kasę na koncie;-) Czyli przez 39 tygodni będę dostawała ok 120 funtów tygodniowo:-D:-D:-D
Kasiunia przestałaś pracować i dostałaś macierzyński????nie rozumiem.Pamiętam że to przez agencję byłaś zatrudniona?

A ja się chciałam pochwalić ze przyznali mi macierzyński w Anglii:-) mąż właśnie jest w Anglii i otworzył moja pocztę i musi tylko wysłać pismo od kiedy przestałam pracować i od kiedy chce żeby mi wypłacali.Ale w pełni szczęśliwa będę dopiero wtedy, jak zobaczę kasę na koncie;-) Czyli przez 39 tygodni będę dostawała ok 120 funtów tygodniowo:-D:-D:-D

zazdroszczę :tak::tak:

ewelin
Maternity Allowance (Dodatek Macierzyński)

Jeśli jesteś w ciąży lub właśnie urodziłaś, ale nie przysługuje Ci Statutory Maternity Pay (SMP) możesz być uprawniona do pobietania Materrnity Allowance (MA).
Komu przysługuje?
O Maternity Allowance możesz się starać jeśli:
  • jesteś zatrudniona ale nie przysługuje Ci Statutory Maternity Pay
  • jesteś samozatrudniona (self-employed) i regularnie płacisz składki na ubezpieczenie klasy II (Class II National Insurance Contribution - NICs) lub posiadasz zaświadczenie o zwolnieniu z obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie z powodu niskich dochodów czyli tzw. Small Earnings Exception Certificate
  • w ciągu 66 tygodni poprzedzających datę porodu przepracowałaś co najmniej 26 tygodni
  • przez 13 tygodni z 66 tygodni poprzedzających datę porodu zarabiałaś co najmniej Ł30

Ile możesz dostać?
Maternity Allowance będziesz otrzymywać przez okres 39 tygodni w wysokości Ł112.75 tygodniowo lub 90% tygodniowych zarobków (przed opodatkowaniem) - otrzymasz tę stawkę, która będzie niższa.

Jak i gdzie się ubiegać?

Aby ubiegać się o Maternity Allowance należy po 26.tygodniu ciąży wypełnić formularz MA1 i wysłać go do Jobcentre Plus.
Jak odebrać zasiłek?
Maternity Allowance może być wypłacane co tydzień lub co 4 tygodnie na konto bankowe.
Co jeszcze powinnaś wiedzieć?
Najwcześniej możesz zacząć otrzymywać MA na 11 tygodni poprzedzających tydzień, w którym dziecko ma się urodzić.
Najpóźniej MA możesz zacząć otrzymywać następnego dnia po urodzeniu dziecka.
Jeśli dziecko urodzi się wcześniej niż 11 tygodni przed właściwym terminem, MA będzie wypłacane od następnego dnia po urodzenia dziecka.

I wszystko jasne:-p
W zeszłym tygodniu zaczęły mi wpływać pieniążki na konto

fajnie masz. Szkoda że u nas nie ma czegoś takiego:-:)-:)-( Bo ja właśnie jestem zatrudniona przez agencję i umowa kończy mi się 19.08. i koniec z pieniążkami.Jeszcze do dnia porodu Zus wypłaci mi zasiłek chorobowy i koniec- dalej nic mi się nie należy, mimo iż byłam w tej firmie rok zatrudniona.
dziewczynki a jeszcze takie pytanko-ile u nas można wcześniej iść na macierzyński przed planowaną datą porodu???

Kasiunia no widzisz, ja mam te SMP i pierwsze 6 tyg mialo byc placone 90 proc moich zarobkow a pozniej te 112 f tyg.. hm.. dzis dostalam wyplate i za ostatnie dwa tyg lipca (od 20 jestem na macierzynskim) zaplacili mi 144 f... czyli jakby te 112 a nie 90 proc... i juz zgupialam..:unsure:

Zasiłek SMP jest wypłacany przez 39 tygodni (9 miesięcy).

Przez pierwsze 6 tygodni otrzymasz 90% Twoich tygodniowych zarobków (bez górnego ograniczenia), a przez kolejne 33 tygodnie 112,75 funtów lub 90% tygodniowych zarobków (jeśli wynoszą one mniej niż 112,75 funtów).

Grrr wkurzylam sie teraz !!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Musze teraz jechac do mojej firmy i wyjasniac...

reklama
W UK 15 tyg przed planowana data porodu... mozna isc na macierzynski.. a L4 nie daja,jezeli juz mozesz z tego macierzynskiego korzystac...

Do góry