reklama
No niestety tak to już jest w naszym kochanym kraju ja co prawda pracowałam w firmie państwowej ale zostałam potraktowana tak jak kroptusia ale teraz to przenigdy bym tam nie wróciła i po macierzyńskim albo składam sama wypowiedzenie albo ide na bezpłatny wychowawczy...... chce zostac z małym jak najdłuzej i jeszcze zdąże się napracowac..... bo pieniądze to nie wszystko a póki co to mąż dobrze zarabia i damy rade z jednej pensji....ale wiadomo w życiu nie ma pewniaków ale ja jestem dobrej myśli
no u nas z 1 pensji nie da rady po tym jak M zredukowali ja o 50% to nie ma sznas bo teraz gonimy w pietke i czasem brak czasem starcza ale jest cala moja a jak nie bedzie to nie wiem....jak bedzie mozliwosc powrotu czy gdzie indziej niestety bede musiala
Uuu, Kroptusia, to nie zazdroszczę sytuacji, faktycznie jakoś ciulato trafiłaś. Wiem, że w budżetówce się nie zarabia, ale też nie jest łatwo kogoś zwolnić, POD WARUNKIEM, że ma umowę na stałe. Ja o takiej sytuacji myślałam.
no cienko trafilam, ale mialam miec umowe na czas nieokreslony to byl jeden z warunkow mojego przeniesienia sie na inny dzial, zreszta na ta umowe juz pracowalam jak pisalam 2,5 roku i myslalam ze w koncu dostane a tu dupa .... tyle ze zapewniano mnie ze w budzetowce nawet takie umowy przedluzaja i raczej nie zwalaniaja a jednak
ahhhh... jak to wszystko czytam to serce sie trwozy....
moja siostra urodzila rok temu w usa - kiedy byla w ciazy chodzila na jakies spotkania z pielegniarkami, poloznymi, dostala laktatory, pieluchy, smoczki wszystkie niezbedne duperele od recznikow przez wanienki, witaminy i pod koniec ciazy warzywa, mleko, jajka... po znieczulenie podczas porodu...
po porodzie poki karmila dalej dostawala nabialy i wymienne wklady do laktatora - jak skonczyla karmic po pol roku, to dostaje sztuczne mleko dla bobasa plus sloiczki i pieluchy i tak poki maly nie ukonczy 3 albo 5 lat - nie pamietam....trzeba bylo tylko przystapic do jakiegos programu dla ciezarnych...nie dostaja tam za to ani zlotowki becikowego...ale dzidziaka moga zostawic w takim niby zlobku - za co placi pracodawca lub panstwco..
z drugiej strany moj maz jest koreanczykiem i w Korei kobieta ciezarna i kobieta z niemowlakiem jest traktowana jak kobieta bezdzietna - zero doplat, zero opieki, a po porodzie szybko wraca sie do pracy, a dziecko zostawia na cale dnie w zatloczonych zlobkach za ktore trzeba slono zaplacic...
Polska jest chyba gdzies po srodku, ale zwolnienia mlodch mam z pracy lub nie zapewnienie opieki przez panstwo malentstwom, by umozliwic dalszy rozwoj kobitkom to jakis horror....
moja siostra urodzila rok temu w usa - kiedy byla w ciazy chodzila na jakies spotkania z pielegniarkami, poloznymi, dostala laktatory, pieluchy, smoczki wszystkie niezbedne duperele od recznikow przez wanienki, witaminy i pod koniec ciazy warzywa, mleko, jajka... po znieczulenie podczas porodu...
po porodzie poki karmila dalej dostawala nabialy i wymienne wklady do laktatora - jak skonczyla karmic po pol roku, to dostaje sztuczne mleko dla bobasa plus sloiczki i pieluchy i tak poki maly nie ukonczy 3 albo 5 lat - nie pamietam....trzeba bylo tylko przystapic do jakiegos programu dla ciezarnych...nie dostaja tam za to ani zlotowki becikowego...ale dzidziaka moga zostawic w takim niby zlobku - za co placi pracodawca lub panstwco..
z drugiej strany moj maz jest koreanczykiem i w Korei kobieta ciezarna i kobieta z niemowlakiem jest traktowana jak kobieta bezdzietna - zero doplat, zero opieki, a po porodzie szybko wraca sie do pracy, a dziecko zostawia na cale dnie w zatloczonych zlobkach za ktore trzeba slono zaplacic...
Polska jest chyba gdzies po srodku, ale zwolnienia mlodch mam z pracy lub nie zapewnienie opieki przez panstwo malentstwom, by umozliwic dalszy rozwoj kobitkom to jakis horror....
Ostatnia edycja:
kasiunia123
Fanka BB :)
A ja się chciałam pochwalić ze przyznali mi macierzyński w Anglii:-) mąż właśnie jest w Anglii i otworzył moja pocztę i musi tylko wysłać pismo od kiedy przestałam pracować i od kiedy chce żeby mi wypłacali.Ale w pełni szczęśliwa będę dopiero wtedy, jak zobaczę kasę na koncie;-) Czyli przez 39 tygodni będę dostawała ok 120 funtów tygodniowo
jot79
może to kogoś zainteresuje, ponizej link do artykułu dot. zniesienia becikowego "dla najbogatszych", czyli tych których dochód przekracza 1000 zł/os w rodzinie - na razie jest to projekt, ale już mi sie to nie podoba.
Nie będzie becikowego dla bogatych - Twoja Firma
Nie będzie becikowego dla bogatych - Twoja Firma
no mnie się to też nie podoba bo gdyby weszło to w zycie teraz to nie dostałabym ani grosza a wcale do tych bogatszych sie nie zaliczam tylko do tych co mają co zjeśc od 1 do 1... ten próg mógłby byc troche wyższy moim zdaniem
jot79
gdzieś jeszcze wyczytałam, ze ma to byc od przyszłego roku, wiec my bysmy się jeszcze załapały, ale ja zupełnie nie uwazam się za kogos bogatego
Moniczkaleg83
dziewczyny co do tego "odszkodowania" za urodzenie naszych pociech to się wykupuje jakies specjalne ubezpieczenie z tej racji? czy jak ono się nazywa? "ubezpieczenie od..."
ktoś się może orientuje?
TolaLee jak to nazwałaś "odszkodowanie" to pakiet świadczeń, wynikający z dodatkowego ubezpieczenia na życie- albo sama sobie opłacasz co miesiąc np. w PZU Życie itp., albo w zakładzie pracy masz grupowe- potrącają z wynagrodzenia. Ja właśnie w pracy wybrałam sobie z wariantem urodzenia dziecka- bo oczywiście nie wszystkie ubezpieczenia mają taką opcję. Niestety, żeby coś takiego otrzymać jest chyba wszędzie okres karencji wynoszący min. 6 miesięcy.
reklama
vanilla_sky
sluchajcie,..a kiedy sklada sie papiery o macierzynskie? przezd urodzeniem malucha czy zaraz po?..i gdzie do zakladu pracy, czy do zusu,....
Podziel się: