reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zaczynam starania...

Cześć.
Dawno mnie tu nie było :( Ostatnio mam mnóstwo spraw, nerwów ....... szkoda mówić ale mam nadzieję że to już się skończyło i znów będzie trochę spokoju :p ;)
Pozdrawiam Was serdecznie i wirtualnie ściskam.

LILITH jak się czujesz???? jakie to uczucie mieć małe szczęście, małego człowieczka w sobie?? :D

reklama
Ines trzymamy kciuki mocno!!! a juz wogole w poniedzialek!!!

Madziujka witaj!!! :):) to super uczucie...ale po 1 ciazy boje sie jak niewiem ze znow bedzie cos nie tak! szczegolnie ze nastepna wizyte z usg mam dopiero 27 !! eh oby to raz dwa przelecialo!!!

Rusalka pisze:
Witajcie!
Dzis miałam masakryczny poczatek dnia!!!
Obudziłam sie z nieziemskim bólem brzucha-cały-od dołu..krzyz..w górę-az na wymioty darlo mnie..Ledwie podniosłam sie z łóżka!-horror-Nigdy tak nie mialam!!!..Do toalety-przyszła@-cóż-poniekąd ucieszyłam sie-bo miałam dosć niepewnosci. mierzyłam temp..spadła..36,8
W pracy ból nasilal sie..nie mogłam stać na nogach..wyłam doslownie z bólu. Maż przywiózl mnie  z powrotem do domu dał  tabletkę przeciwbólową-zadziałała(aspirin)dzięki Bogu!(nie pamiętam kiedy bralam coś przeciwbólowego-a już nie na@ w całym życiu moz raz wziełam..-myślałam, ze się wykończe!Wierzcie mi-ja nigdy bolesnych miesiączek nie miałam(moze na samym poczatku- w wieku 12 l)..teraz nawet nie czułam kiedy przychodzi . Dziwny ten cykl miałam-baardzo dziwny. Od owul miałam bóle..a dzis taki maxior-ze aż boję sie poruszyć-by nie wrócił.
Mam pytanie-od czego to zalezy???Dlaczego taki ból-skąd??skoro nigdy go nie było??
Wczoraj tak fatalnie sie czułam, ze usnęłam juz o 21..mialam zawroty głowy..no i ten ból w dole..

Rusalko roznie to bywa. ja tez np. nigdy nie czulam owulacji. od 3 miesiecy odczuwalam jak jajnik mnie ciagnie (takie dziwne uczucie) ale nie wiedzialam o co chodzi,w tym miesiacu dostalam plamienia...myslalam ze dostalam wczesniej @, ale to bylo plamienie zwiazane z owulacja-to takze bylo pierwszy raz w zyciu. nie wiem od czego to zalezy ze organizm reaguje tak a nie inaczej.

szkoda tylko ze te co chca, to przy takim czyms moga tylko pomarzyc o dzidzi.
z jednej strony (chodzi mi tylko o to ze kobieta zaciazyla) fajnie jest tym co o tym nie mysla...raz, dwa, trzy...bobas........a my...1,2,3,...itd...buuuu

Ines...bedzie dobrze...musi byc...trzymam zacisniete piastki

LILITH brzusio do góry kochana będzie wszystko dobrze!!! USG fajowa sprawa co?? ;D ;D Możesz zobaczyc co nie co , posłuchać achhhhhhh .
My czekamy, spokojni czekamy...nawet już tyle o tym nie mówimy ale bardzo chcemy. Mam nadzięję że sobie z wszystkim poradzimy ;). Szukam jakiejś odatkowej pracy ale to baaaaardzo trudne. :( :(

dziewczyny... patrząc na nasze zaciążone.... to i na nas przyjdzie kolej... one też czekały... ale pewnie wcześniej ustawiły się do kolejki...

Tak axxa .Chociaz ja swoj to i bez cizy moge pokazac .Bo jest wiekszy od LILITH.Taki ze mnie grubasek.Nie raz jak sie na jem i mnie tak wysadzi to sie smieje ze to 8 miesiac. :laugh:

reklama
czesc!witam goraco nowe kolezanki a bardzo gorąco witam weteranki forum :) :) :)

anusieńka pisze:
Te bóle okołomiesiączkowe mogą świadczyć o endometriozie, miesiączka obfita i ze skrzepami.
Można zrobić kontrolnie CA-125 z krwi.
Jeśli jest podwyższone to może być endometrioza.
przepraszam ze sie wtrące do tego, ale z tego co mi wiadomo to CA-125 jest markerem nowotworowym jajnika. a endometrioza nie jest nowotwotem, wiec raczej to badanie nie wykaze tej choroby. raczej laparoskopia, usg .
Endometrioza to niegdyś rzadki, a obecnie coraz częściej rozpoznawany stan, w którym wykrywa się obecność tkanki podobnej do błony śluzowej macicy, ale znajdującej się poza tym narządem. Jeśli ten stan jest przyczyną dolegliwości, to endometriozę rozpatrujemy jako chorobę. Jest ona częstą przyczyną niepłodności i przewlekłych bólów w dole brzucha. Takie "wyspy" błony śluzowej macicy mogą pojawić się w wielu narządach, choć najczęściej występują na otrzewnej i w jajnikach (jako torbiele). Jedną z najbardziej rozpowszechnionych teorii tłumaczącej powstawanie endometriozy jest wsteczne "zarzucanie" krwi miesiączkowej przez jajowody do jamy otrzewnej.

Oprócz wspomnianych bólów w dole brzucha, występujących w związku z miesiączką, chore skarżą się też na bolesne współżycie płciowe. Jednym z najważniejszych powikłań endometriozy jest niepłodność. Ta choroba jest przyczyną prawie 1/3 wszystkich przypadków trudności w zajściu w ciążę.

Oprócz wywiadu i badania ginekologicznego w rozpoznaniu wykorzystuje się nowoczesne metody z użyciem laparoskopii (wziernikowania jamy brzusznej). Laparoskopię wykorzystuje się także podczas chirurgicznego leczenia endometriozy. W terapii korzysta się także ze środków farmakologicznych, głównie hormonalnych (progestageny i androgeny).
owszem, endometroza może dac podwyższone ca 125, ale to nie jets badanie które sie rutunowo wykonuje przy tej chorobie. zwłaszcza ze kobiety wiedzą co to za badanie i nie trzeba ich stresowac podwyższonym wynikiem ca, skoro sa inne, typowe dla tej dolegliwości metody diagnostyki.
:)

Do góry