reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zachowanie "kolkowych" niemowlaków i opieka nad nimi

kotecek16 mi sie tez wydaje, ze to kolki... Jesli miwszkasz w irlandii, to kup sobie infacol dawany przed jedzeniem, lub dentinox colic drops, ja ich uzywalam do 3 m-ca dodawany do jedzenia... Bardzo polecam...
Co do glownego pytania, to moja mala tez tak robi... Wydaje dziwne odglosy, jakby charczala, napina przy tym miesnie (szczegolnie nozki), i tez duzo sie napina... Ja sie tym nie przejmowalam, bo wydaje mi sie, ze to normalne i nie ma powodow do obaw... Ale moze sie myle... Mi sie wydawalo, ze mala robi sie po prostu silniejsza, i z dnia na dzien zdaje sobie sprawe, ze moze zrobic duzo wiecej rzeczy...

Hej :) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Mamy Dentinox i to właśnie jej dajemy. Rzeczywiście trochę jakby pomaga ale nie całkowicie. Dawalibyśmy też herbatkę z kopru włoskiego Hipp,ale Mała nie chce pić z butelki (tatuś jest wielce zawiedziony, bo też chciał karmić :rofl2:). No i teraz nie wiem, czy próbować jej dawać tą herbatkę z butli, czy lepiej jej nie uczyć, bo moze poźniej nie chcieć pić z piersi? Karmię piersią. Trudne dylematy młodej, niedoświadczonej matki na obczyźnie...:blink:

reklama
Witam. Moja Zuzia jutro kończy 2 tyg. i problem kolki pojawił sie 3 dni temu. Mała zawłaszcza po jedzeniu plakała, pręzyła sie i fikała nóżkami. Az bałam sie dostawiać ja do cyca bo wiedziałam że po jedzonku wszystko wróci jak bumerang. Mała na szczęście śpi dobrze w nocy a te akcje kolkowe pojawiaja sie w dzień. Jak puściła baczka i zrobiła kupke ulga następowała natychmiast. Widac to było po dziecku. Minka radosna, uśmieszek... po kilku chwilach znów to samo.... horror. Nie stosuję póki co żadnych leków, podaje tylko małej herbatke z kopru PLANTEX i jeszcze stosuje cieple oklady na brzuszek z pieluszki. Narazie troche pomaga, zwłaszcza te okłady. Mała troche pokwili, pomarudzi i usypia. Tak kilka razy, potem latwiej jej zrobić baczka.... Z lekami czekam na rozwój wydarzeń, może sie obejdzie.... Dla mnie wystarczy juz to że dzieciątku jest trochę lzej i nie płacze tak bardzo. Pozdrawiam wszystkie mamy z kolka u dzieci.

na koleczki pediatra kazała mi masować brzuszek po kąpieli nawilżyć ręce oliwką i całą dłonią leciutko ugniatać od żeberek do pęcherzyka i robić całą dłonią takie półkola a później nóżki do góry podkurczać i tak powtarzać po 6 razy

U nas problem kolek też pojawił się przed skończeniem drugiego tygodnia... :-(

Jaga1 Mam pytanko - ile razy dziennie dajesz ta herbatkę z kopru (moja Mała w końcu zaczęła pić z butelki ale i ja piję od dziś parzoną herbatke z kopru - planuję 2 razy dziennie za rada koleżanki - jej córeczka nie ma w ogóle kolki) i po ile mililitrów? A te okłady z ciepłej pieluszki to są z mokrej ciepłej pieluszki?

Ja masuję mojej brzuszek okrężnymi ruchami w kierunku wskazówek zegara i to pomaga ale tylko na chwilę :-(

Jolek2 - próbowałam własnie tez robic taki "rowerek" nóżkami - też jakby pomagało ale na chwilę. Moja Mała cała się napina i podkurcza nóżki już podczas karmienia :(

Ostatnia edycja:
U nas problem kolek też pojawił się przed skończeniem drugiego tygodnia... :-(

Jaga1 Mam pytanko - ile razy dziennie dajesz ta herbatkę z kopru (moja Mała w końcu zaczęła pić z butelki ale i ja piję od dziś parzoną herbatke z kopru - planuję 2 razy dziennie za rada koleżanki - jej córeczka nie ma w ogóle kolki) i po ile mililitrów? A te okłady z ciepłej pieluszki to są z mokrej ciepłej pieluszki?

Ja masuję mojej brzuszek okrężnymi ruchami w kierunku wskazówek zegara i to pomaga ale tylko na chwilę :-(

Jolek2 - próbowałam własnie tez robic taki "rowerek" nóżkami - też jakby pomagało ale na chwilę. Moja Mała cała się napina i podkurcza nóżki już podczas karmienia :(

herbatkę z kopru mała może pić przez cały dzień.tylko przed spaniem nie i w nocy nie wolno dawać.a tak to po mleczku(piersi)odczekaj zawsze z 10-15min. i daj jej pićku.niech pije tyle ile chce zawsze.czy kilka łyków czy nawet 30ml.ja jeszcze dawałam małej anyż do picia(jak skończyła 2tygodnie).to też herbatka na bączki i wzdęcia.lepsza nić koper:tak:bąki pierwsza klasa:-D

reklama
Do góry