Dziewczyny dziękuje za porady ale ja już wypróbowałam wszystko. Nic nie pomaga:-(.Mogła bym wytrzymać te kolki jak by one pojawiały się np wieczorem a nie cały czas. Krzyś płacze po każdym karmieniu (karmie piersią-dietę też stosuje), dzień i noc tylko pić minut robi sobie przerwy. To całkowicie rozbija nasze życie.Próbujemy się z mężem wspierać ale jesteśmy już na granicy wytrzymałości. Może są jakieś objawy które pojawiają się gdy zbliża się dzień zakończenia kolek.Czy jak się kończą kolki to bobas się całkowicie uspokaja? Czy po takich przejściach jest bardziej rozdrażniony?Dziewczyny opiszcie ten szczęśliwy dzień kiedy minęły kolki.;-)Może mnie to jakoś podbuduje bo to ze się one kiedyś kończą to na mnie nie działa, bo mam wrażenie że u Krzysia się nigdy nie skończą. Zaobserwowałam ze u Krzysia bączki robią sie bardziej smrodliwe czy to jest objaw dobry??
jesli karmisz butelka sprubuj tego
- Bobomarket Zabawki, wózki dziecięce, artykuły dla dzieci, foteliki, zabawki dla dzieci
nas ta butelka uratowala a do tego Plantex
Kolka jelitowa występuje częściej u niemowląt nadpobudliwych.
Ryzyko wystąpienia kolki zwiększa się, kiedy dziecko gwałtownie je i wraz z pokarmem połyka powietrze, którego po jedzeniu nie odbije.
powodem kolek jest tez zbyt słabo rozwinięty przewodu pokarmowego.
kazdy maluch reaguje inaczej na szczescie wiekszosc kolek konczy sie w 3 miesiacu zycia
jesli u was nie dzialaja zadne srodki mozesz ulzyc malenstwu stosujac ruzne cwiczenia i rozne zabiegi:
Rób przerwy podczas karmienia. Staraj się tak ustawiać dziecko do piersi (albo odpowiednio układaj butelkę) aby nie zasysało razem z mlekiem powietrza.
po jedzeniu postaraj się aby dziecku się odbiło poprzez noszenie go w pozycji pionowej (oparte o ramię) i delikatnym klepaniu po pleckach.
można spróbować położyć dziecko na brzuszku na zwiniętym ręczniku albo na pochyłej powierzchni
ciepłe okłady na brzuszek oraz delikatny masaż (masaż wykonujemy nie bezpośrednio po jedzeniu. Masuj brzuszek w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara)
podczas masażu delikatnie przycisnąć kolanka niemowlaka do brzuszka aby zwiększyć ciśnienie i umożliwić oddanie gazów
dziecko uspokaja się również przy monotonnych szumach (suszarka, odkurzacz)
weź dziecko na ręce i delikatnie kołysz
Postaraj się wprowadzić plan dnia - o tej samej porze kąpiele, spacery itp
zmień pozycję podczas karmienia albo spróbuj inaczej układać dziecko
zastosuj kąpiel. Podczas kąpieli delikatnie masuj brzuszek i polewaj ciepłą wodą. Pomaga to w odprężeniu