reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zachowanie "kolkowych" niemowlaków i opieka nad nimi

Te objawy to jakbym słyszała moja koleżankę..., a czy odwraca często główkę od piersi? Okazało się, że synek mojej koleżanki miał silną alergię-więc dieta powinna pomóc. U niej niestety zaden z lekarzy nie rozpoznał w czas sygnałów wysyłanych przez dzidziusia i zakończyło się to atopowym zapaleniem skóry...
Oby w Twoim przypadku wszystko się ułożyło :)

reklama
Hej. Moje dziecko ma już 5 mies. Od miesiąca nie karmię piersią, bo już mi się skończyła cierpliwość i chęci. Julka też płakała przy jedzeniu a w ostatnim czasie to się wzmogła. Nie chciała ssać cycka, prężyła się krzyczała, odwracała buzę i purtała. Teraz jestem na butelce. Jest lepiej, ale nadal ją męczą gaziki i nie chce jeść. Czasem się boję że nie będzie przybierać, ale nie jest najgorzej. Robię jej kaszki i kleik, żeby miała jedzonko bardziej kaloryczne, bo w sumie na dobe to wypija tak ok 0,5 litra a to troszke mało jak na 5 mies niemowlę. Do tego ona sporo ulewa i musi pić gęściejsze rzeczy. ja już wypróbowałam wszystko na te jelitka i bóle brzuszka ale jak dotąd nie ma rezultatów. Rzyga i męczy się z gazikami już ponad 5 mies a ja jestem bezsilna. Ponoć trzeba czekać, kiedyś przejdzie....... Mam nadzieje, że z pani dziecku przejdzie szybciej. Pozdrawiam

W drugim miesiącu zorientowałam się że oprócz kolki synka męczy zatkany nosek, co uniemożliwia mu jedzenie. Jak nos zatkany to płacze..dopoki się nie odetka - używam fridy w tym celu. Warto sprawdzić.

Ja też mam ten sam problem mój 2 miesięczny synek przy ssaniu piersi zaczyna sie prężyć i płakać odpycha piers po czym znowy się denerwuje i łapczywie jej szuka lekarz zaproponował mi podawanie espumisanu ale nie berdzo widze efekty. Tak wiec pozostaje mi tylko noszenie go i tulenie chyba że macie jeszcze na to jakies dobre rady to chętnie skorzystam bo po nieprzespanych nockach jestem wykonczona.

dziewvczyny mam pytanie.. czy ktos uzywal LACTORAL? JESLI TAK TO NAPISZCIE JAK GO ROZRABIAC. na ulotce pisze ze w niewielkej ilosci wody. co to znaczy? pol szklanki czy ile? poradzcie

Witam
asmodis pisze:
dziewvczyny mam pytanie.. czy ktos uzywal LACTORAL? JESLI TAK TO NAPISZCIE JAK GO ROZRABIAC. na ulotce pisze ze w niewielkej ilosci wody. co to znaczy? pol szklanki czy ile? poradzcie
niech się Pani nie denerwuje. Lactoral to probiotyk tak samo jak Lacidofil i Lakcid.
Proszę zajrzeć tutaj i sprawdzić czy nie ma Pani tego leku http://www.farmacja-bydgoszcz.pl/?app=aktualnosci&nid=77. Lactoral zawiera mleko więc nie wiem czy to najlepszy wybór. Ja bym wybrał Lacidofil.
Jeśli podają, że w niewielkiej ilości wody tzn niewielkiej, chociaż to pojęcie względne to napewno nie będzie to pół szklanki. Proszę wsypać proszek do naczynia np.kieliszka i powoli dolać gotowanej (nie gorącej tylko letniej) wody do momentu uzyskania zawiesiny. Chodzi o to, żeby dziecko mogło przełknąć probiotyk w formie zawiesiny (woda+proszek) a nie w formie proszku, którego miałoby problem żeby przełknąć :).

WItam
asia_z pisze:
mala znowu szaleje :( chyba spróbuje dac jej ten plantex bo juz nie mam pomysłu jak jej pomóc
problem w tym, że na to nie ma lekarstwa o czym już pisałem tutaj https://www.babyboom.pl/forum/index.php/topic,9344.0.html. Wbrew obiegowej opinii żadne ze środków farmakologicznych nie pomaga na kolkę, a niektóre powodują nawet wzrost ilości gazów w jelitach. Życzę wytrwałości w walczeniu z kolką.

Piotr.K pisze:
niech się Pani nie denerwuje. Lactoral to probiotyk tak samo jak Lacidofil i Lakcid.
Proszę zajrzeć tutaj i sprawdzić czy nie ma Pani tego leku http://www.farmacja-bydgoszcz.pl/?app=aktualnosci&nid=77. Lactoral zawiera mleko więc nie wiem czy to najlepszy wybór. Ja bym wybrał Lacidofil.
Jeśli podają, że w niewielkiej ilości wody tzn niewielkiej, chociaż to pojęcie względne to napewno nie będzie to pół szklanki. Proszę wsypać proszek do naczynia np.kieliszka i powoli dolać gotowanej (nie gorącej tylko letniej) wody do momentu uzyskania zawiesiny. Chodzi o to, żeby dziecko mogło przełknąć probiotyk w formie zawiesiny (woda+proszek) a nie w formie proszku, którego miałoby problem żeby przełknąć :).

dziekuje bardzo za odpowiedz. mam jeszcze jedno pytanie na temat tego leku. czy jest mozliwe zeby dziecko robilo przez niego mniej kupek?

Witam
asmodis pisze:
dziekuje bardzo za odpowiedz. mam jeszcze jedno pytanie na temat tego leku. czy jest mozliwe zeby dziecko robilo przez niego mniej kupek?
a jak często robi kupki?
Lactoral jak i inne probiotyki służą do odbudowy flory bakteryjnej żołądka powodując lepsze trawienie u dzieci. Szczególnie przy stosowaniu antybiotykoterapii podaje się dodatkowo lacidofil, lakcid lub podobny probiotyk, aby zapobiec biegunce u dzieci i dorosłych.
Zatem jeśli aplikuje Pani antybiotyk dziecku, stosowanie probiotyku jest konieczne w celu osłony żołądka maluszka. Widać, że z zasady działania spowoduje on też zmniejszenie ilości stolców u maluszków. Większa część pokarmu zostanie wchłonięta z żołądka do organizmu dzięki dobroczynnym bakteriom zawartym w probiotyku. Tak podejrzewam bo lekarzem nie jestem:).

reklama
Asmodis! Nie ma znaczenia, że Ninka robi mniej kupek, ważne, ze wypróżnienia są codziennie, choć jak były rzadziej to też bym się nie martwiła, bo na piersi kupka może być naewt co pięć dni. A co do zawartości mleka to Panie Piotrze musze Pana rozczarować - w Lakcidzie też jest... Jeśli chce się unormować pracę jelit a dziecko jest uczulone na mleko to podaje się Enterol.

Do góry