reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wzrost i waga naszych dzieci

Ja z kolei mam schize dotyczaca tego ze Jasio bedzie spaslakiem :eek: Nogi mu sie zrobily zrubiutkie (a mial takei chude jak sie urodzil...) no i brzuszek tez..
Niby 5kg jak na dziecko majace niecale 7 tygodni to jest waga jak najbardziej prawidlowa, ale ja juz sie boje na zapas...:eek:

reklama
Mysz to co ja mam powiedzieć??? Mój Piotrek jest młodszy od Twojego Jasia a waży już pewnie 6 kg. Serdele ma zawodowe ale jak dzieciolki zaczną raczkować a potem biegać to wszystko pięknie zrzucą :tak: Tylko go przypadkiem nie odchudzaj :-D

martka świetnie jej powiedziałas. jaki tępak z niej. przeciez dzieci na cycu przybieraja zwykle mniej niz dzieci na mleku sztucznym.

dziewczyny a czy nie chciałybyście podawac tez sposobu karmienia? czy cyc czy butla czy moze mix??? tak to byśmy wiedziały jakie sa roznice w przybieraniu.

od razu podaje, ze ja tylko cyc. herbatka tylko w skrajnych temperaturach tak jak dzis i to tylko 100ml, ale najpierw przez prawie cały dzien cyc, a potem jak za często kacper sie domaga to herbatka.

Gosia_f, dziecka nie da sie odchudzic-jak sie wlacza syrena,to zaraz lece po mleko,a tez mialam obawy,ze mala za duzo zjada,ale sie szybko wyleczylam,jak mala zaczela wyc.nie ma karmienia o okreslonych porach,ma byc na zadanie,jak ona chce-i tak teraz jest :tak:

ja uwazam, ze poki dziecko nie je niczego poza mlekiem i herbatkami to nie jestesmy w stanie go zatuczyc, bo ono samo wie ile chce zjesc. jak juz zaczną sie posiłki inne to wiadomo, zeby nie dawac dziecku nadmiernie pustych kalorii, bo szkoda dziecka. potem kurde nam podziekuje, ze jest kulką:-D.

Dobry pomysł szerlock, my też na szczęście sam cyc, herbatka to jedynie w celach leczniczych z kopru włoskiego albo na trawienie - zazwyczaj jedna 100ml dziennie.

My jesteśmy tylko na cycu plus herbatki ( koperek,ziolowa i rumianek) na brzuszek mamy Plantex. Herbatek nie żałujemy wiec ok 3-4x100ml.

ja uwazam, ze poki dziecko nie je niczego poza mlekiem i herbatkami to nie jestesmy w stanie go zatuczyc, bo ono samo wie ile chce zjesc. jak juz zaczną sie posiłki inne to wiadomo, zeby nie dawac dziecku nadmiernie pustych kalorii, bo szkoda dziecka. potem kurde nam podziekuje, ze jest kulką:-D.
Nie jestem tego taka pewna, pokarm też w zależności od tego co je mama może być bardziej albo mniej tuczący albo dziecko może zatuczyć się samo. Moja kuzynka karmiła tylko piersią i utuczyła synka, miał taki apetyt, że jadł ile mógł, aż mu sie ulewalo przy odbiciu. No a ona też lubi słodkie i tuczące jedzenie. Miał kłopoty z wagą przez wiele lat może uwarunkowane genetycznie, trudno powiedzieć.
Ale to że dzieci na mieszankach to rosną jak kurczaki, to też prawda.

Mój Piotrek rośnie jak na drożdżach i pediatra kazała mi go przepajać (mimo, że na cycu takiej konieczności podobno nie ma), żeby troszkę mniej jadł ale mój synek po wypiciu 100 ml. herbatki robi awanturę i rzuca się na cyca jakby rok nie jadł :-D I weź takiemu nie daj to Cię żywcem pożre ;-)

reklama
Do góry