reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

Mam pytanie do mam alergików mlecznych.
Jakie zupki dajecie? Dziś byłam u lekarza i powiedziała, żeby dawać już zupki, obiadki nie tylko marchew i jabłko. Więc poszłam do sklepu oczytałam się tych etykiet aż mnie szlag trafiał, w końcu wzięłam zupkę jarzynową Gerber. W domu doczytałam skład i tam jest: mleko pełne w proszku, masło z mleka.
To co ja mam mu dać? Z innej firmy nie mają w sobie mleka?

Dominik nawet od niewielkiej ilości mleka ma już wysypkę wiec wole nie eksperymentować.

Tak w ogóle kupiłam robot kuchenny o który was pytałam na głównym. Sama ścieram marchew , kupuję jabłka( nazwa jakaś na C, są słodkie) i mu ścieram i mu bardziej smakują niż kupne z Gerbera czy Bobovity.

reklama
Szopek to sama moze rob,zrob ten sam sklad co na gerberku czyli,marchew,ziemniak,pietruszka i dodaj troszke oliwy z oliwek.

Szopek po Twoim poscie o masle w zupce wyjelam z szafki wszystkie sloiczki i zaczelam czytac sklad.

Nie ma mleka w takich daniach ze sloiczkow:
zupka krem marchewkowy z jarzynkami -gerber
brokuly gerber

Zupka jarzynowa krem -hipp
Mloda marchew z ziemniakami- hipp
zupka marchwiowa z ryzem- hipp

marchew - bobovita
ziemniaczki ze szpinakiem- bobovita
zupka marchewkowa z ryzem- bobovita

zupka jarzynowa z kurczakiem- bobovita
warzywa z aromatycznym indykiem -bobovita
warzywa w lagodnej potrawce z krolikiem- bobovita

Wydawaloby sie ,ze te o prostym skladzie jak marchew czy brokuly powinny raczej tylko to zawierac a tu np marchew z bobovity ma jeszcze ryz i sok z winogron :confused:
A w ziemniaczkach ze szpinakiem poza ziemniakami i szpinakiem jest jeszcze sok jablkowy,ryz i olej kukurydziany,a w marchewkowej z ryzem sok z winogron (z bobovity) :confused:
Ogolnie te z bobovity maja wiecej roznych dodatkow typu jakis sok i wiele ma olej sojowy w skladzie ( a soja podobno czesto uczula :confused:)

Szopek bedziesz dawac Dominikowi mieso???

Ja juz dałam mięso, tzn zupke z jakims tam miesem no i tak: kurczak smakował, indyk nie bardzo a cielęcinką pluła:baffled::zawstydzona/y:
Zdecydowanie narazie uwielbia bardziej deserki, taka mała a juz wie co dobre:-p

Szopek bedziesz dawac Dominikowi mieso???

Muszę na ten temat poczytać dopiero. :dry:
Ja sobie wymyśliłam kiedyś , ze nie, ale zmieniłam zdanie. Po prostu to nierealne kiedy wszyscy dookoła jedzą mięso ( ja mam w domu zawsze oddzielny obiad). I tak się z nim zetknie. Niech sobie sam wybierze jak podrośnie.
Mam zamiar robić ładne kolorowe , zabawne potrawy bez mięsa i mam nadzieje, ze go przekonam a nie bury kotlet ...Nie chcę dawać synkowi parówek ( w przyszłości rzecz jasna) bo już wiem z czego się je robi i jak mało mają wspólnego z mięsem i zdrową żywnością.
Ja jak miałam 3 lata przestałam jeść większość rodzajów mięs. Nie dało się mnie zmusić...

Jeśli musiałabym mu sama gotować cielęcinę czy jakiegoś królika ( podobno dobre mięso dla dzieci) to chybabym padła.

Tak więc teraz chyba tak:-(, a potem mam nadzieję, ze nie...:tak:

mm z hippa jest jeszcze lepiej z dodatkami bo ja w jarzynkach z cielęciną w składzie widziałam mleko i sól :szok: nie rozumiem tego :no:
Sól to zdecydowane przegięcie. Straszny szit te słoiczki wychodzi na to.

Patrzę na buteleczkę soczku skład: sok 100% , wit C a w innym miejscu , ze wyprodukowano z soku zagęszczonego. Czyli z wodą rozrabiali?
Nie rozmumiem podstaw technologicznych. Mają sok. Zagęszczaja go ( czym?)
a potem rozcięczają? Ktoś wie jak to sie robi?

A ja własnie wróciłam od lekarki. Porozmawiałam z nia na temat wprowadzania nowych potraw. Ja do tej pory tylko na mleku moją małąmiałam. Powiedziała żeby zacząć dawać Zuzi po 1/2 łyżeczki kaszy mannej codziennie. Dopiero po 5 miesiącu powiedziała żeby wprowadzać zupki.
Po tych Waszych wypowiedziach na temat co się znajduje w gotowych daniach toraczej postaram się niuni jednak sama cos przyżadzać a w wyjątkowych sytuacjach będę w słoiczkach kupowac. Zobaczymy jak mi to wyjdzie:tak:

reklama
Do góry