reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wystarane na 2011 - kontynuacja wątku ze staraczek :-)

Cześć dziewczyny mam wiadomość od Misi :)

"U mnie spokojniej,skurcze się zmniejszyły i wszystko się zatrzymało jak na razie,ale raczej nie mam co liczyć że wyjdę przed porodem do domu"

reklama
Rtęć w szczepionkach

Szanowni Państwo,
Dziękuję za Wasze listy, niektóre bardzo dramatyczne. Nie mam czasowych możliwości odpowiadania w szczegółach na każdy list z osobna, wiec odpowiem na ważniejsze poruszane przez Was kwestie w jednym wspólnym liście.
Dominujące pytanie było: które szczepionki zawierają lub nie rtęć ( thimerosal)? Oto ich lista, oparta na danych z Polskiego Urzędu Rejestracji Lek ów:
* Euvax (Wzw B, Life Sciences, prod. koreańska) – 0,01 % THIM
* Engerix B (Wzw B, Glaxo) – 0,005% THIM
* Hepavax – 0,01%
* D.T.COQ (DTP, Sanofi) – 0,01 % THIM
* DTP (Biomed, Kraków) – 0,01 % THIM
* TETRAct-HIB (DTP+Hib) (Sanofi) – 0,01% THIM
* D – Szczepionka błonicza (Biomed) – 0.01% THIM
* DT – Szczepionka błoniczo-tężcowa (Biomed) – 0,01% THIM
* DTP – Szczepionka błoniczo-tężcowo-krztuścowa (Biomed) – 0,01% THIM
* Szczepionki przeciw grypie (opakowania wielodawkowe) – 0,01 % THIM

0,01% thimerosalu dostarcza jednorazowo 25 mikrogramów rtęci w dawce szczepionki.
Co do innych szczepionek obecnych w Polsce na rynku, nie mam pełnych informacji.
Nie powinny go mieć następujące szczepionki:
Infanrix
Imovax
Poliorix
Act-Hib
Hiberix
Pedvax Hib
Procpomvax
Pentaxim
HBVaxPro
Tripacel

Poczytałam sobie więcej i... decyzja o szczepieniu tą czy inną szczepionką jest w kwestii rodzica. Ja nic nie doradzę bo każde dziecko jest inne, jedno zareaguje dobrze a inne ... cóż - przypadki śmiertelne (na tle uczuleniowym) też były. Choć tak po prawdzie co roku umierają setki dzieci z setek innych powodów niż szczepienie - takie zgony to 1-3 na rok - w skali całorocznych narodzin to bardzo mały odsetek :tak: Bo też i alergie na składniki szczepionek u tak małych dzieci są niezmiernie rzadkie :tak:

a my we wtorek idziemy na pierwsze szczepienie, to które w Polsce jest na pierwszą dobe życia BCG to chyba gruźlica co? Tu na pierwszą dobe już nie szczepią, a jak byłam z Alą to jeszcze szczepili... ale to chybaa dobrze, ze nie szczepią na pierwszą dobe bo i tak Maluch ma dużo przeżyć... no wiec teraz we wtorek mamy BCG a za ok. 2 tygodnie 6w1 i później co 2 miesiące sa znowu szczepienia 6w1 na te wszystkie chorubska i pneumokoki i meningokoki... wiec....... będzie bolalo ;(;(;( a po za tym Mai zaczynają wychodzić pierwsze ząbki... u nas to rodzinne, że zeby szybko wychodzą... mi pierwsze wyszły jak miałam 3 miesiące, Ali tak samo i widze, że u Mai sie zaczyna ząbkowanie... i płakać mi sie chce bo bidulka cierpi na kolki i teraz już ząbki jej zaczynają dokuczać... ehhhhhhhhhhh mam juz wszystkiego dość, a że to zabki sie pchają to widze sama bo ma dziąsełka zgrubione i takie białe kreseczki prześwitują w tych dziąsełkach no i cyca szarpie, rączki do buzi bez przerwy pcha i sie przy tym strasznie denerwuje i popłakuje... dziś po kąpieli nie mogła zasnąć z tego powodu... a ja ją lulałam i nosiłam i nic nie skutkowało...

maran - współczuję córci. U mnie wszyscy późno odkrywali uzębienie i przebiegało ono spokojnie. Spokoju ducha życzę :tak:

Ja tylko na chwilę bo sprzątam dom na gości. Tort już przystrojony czeka w lodówce, dwa pokoje posprzątane, pranie nastawione został salon i kuchnia. Miłych kolejnych kilku tygodni wszystkim życzę i wielu pozytywnych testów. Ja wymywam na szkolenie od jutra - będę was tylko moderować bo na czytanie mi czasu nie starczy.
Daswidania :-D

Dziewczyny - żegnam się nie bez żalu - Karola skończyła dzisiaj 3 lata a ja nie wiem kiedy to minęło. Najwyższa pora zająć się rodziną - powodzenia wszystkim :-)

Sol z kim się żegnasz???Z nami ??? Z bb?? No tak łatwo ci nie pójdzie. Zgadzam się odpuśc ale nie całkowicie. I pamietaj, ze masz mnie odwiedzic przecież
Sto lat dla Karoli

wisieńka -czekam na usunięcie konta. Za dużo czasu tu spędzam :sorry: i zaniedbuję rodzinę :-( A numer przecież masz - nie stracimy kontaktu :tak: Nie martw się - przywiozę tą obiecaną sukieneczkę :-D

reklama
Do góry