reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wysokie ryzyko trisomia 21

reklama
Przy ryzyku 1:17 ZD od razu chciałam robić Nifty. Ale moi lekarze uznali, że przy takim ryzyku nic nam to nie da, lecimy z amniopunkcją a kasę należy dołożyć do mikromacierzy. Tak też zrobiłam. Amniopunkcja wyszła prawidłowa, mam zdrowego syna.
Minęły dwa lata i tak sobie myślę, że mając ograniczone środki finansowe jest to najlepsze rozwiązanie. Ale. Czekanie na amniopunkcję i wyniki to było u mnie 6 tygodni piekła. Miałam pieniądze. Trzeba było zrobić Nifty i odjąć sobie choć troszkę stresu. Amnio i tak bym robiła, jestem ogromną zwolenniczką tego badania.
Oczywiście jestem mądra, bo Nifty by mi wyszło z niskimi ryzykami. Ale gdyby moje dziecko było chore i Nifty wyszłoby źle, to wolałabym go nie robić i czekać na amniopunkcję.
Pappa mnie przeorała. Zniszczyła mi ciążę i ja z jej powodu poddaję w wątpliwość zdrowie mojego syna do dziś (tak, jest zdrowy, byłam u kardiologa, neurologa, ortopedy, fizjoterapeuty, endokrynologa a w piątek mamy laryngologa). A potem idę na terapię, żeby przestać szukać choroby u mojego zdrowego dziecka.

Dziewczyny, róbcie amniopunkcję. Zdrowych bobasów i zdrowia psychicznego życzę każdej, która przechodzi przez ten bardzo trudny czas.

Jestesmy po konsultacji genetycznej bialka wyszly jak u zdorwego dziecka. Jedynie ta przeziernosc co dziwne ze az tak urosla z ok4 do 6.2 w okolo dzien 30h a i tak wpisane 6.5mm. zdziwiona ze mowili ze kosc jest a nie ma i ze pepowina 2 naczyniowa pani mowi ze to nic zlego czasem się tak zdarza na konsultacji w sumie najbardziej do tej przeziernosci miala watpliwosci czemu tak wyszlo i ze to jest niepokojace niby brak kosci nosowej mowi ze zwiastuje ZD no ale bialka wyszly w sumie stanelo ze moze byc wszystko albo bedzie zdrowe. Duzo wypytywala o leki i infekcje moze cos mialo wplyw na wyniki na ta przeziernosc no niewiadomo napewno mega zanizyla nam ta przeziernosc i brak kosci nosowej ta pepowina tez ma wplyw na obliczane ryzyko

My juz po amniopunkcji z wynikami... Pani nam przez telefon powiedziala ze WYNIKI SA POPRWIDLOWE !!! ale jeszcze mamy konsultacje z gemetykiem przeziernosc nadal spora
Lekarz mówił, że przy chorobach serduszka też może być nagromadzenie płynu w przestrzeni karkowej, więc jeśli genetycznie nic nie wychodzi, to warto przebadać serduszko.

Lekarz mówił, że przy chorobach serduszka też może być nagromadzenie płynu w przestrzeni karkowej, więc jeśli genetycznie nic nie wychodzi, to warto przebadać serduszko.
Do tej pory z serduszkiem bylo wszystko wporzadku ogolnie wszystko bylo dobrze z wyjątkiem tej przezierności ;/ no podejrzewam ze kolejne badania beda any dojsc co spowodowalo ta przeziernosc moze to wina pepowiny 2 naczyniowej nie 3 zobaczymy w poatek

Do tej pory z serduszkiem bylo wszystko wporzadku ogolnie wszystko bylo dobrze z wyjątkiem tej przezierności ;/ no podejrzewam ze kolejne badania beda any dojsc co spowodowalo ta przeziernosc moze to wina pepowiny 2 naczyniowej nie 3 zobaczymy w poatek
Trzymam mocno kciuki, by dzieciątko było w 100% zdrowe :)

reklama

Echo serca płodu robi się w 18-23 tygodniu ciąży więc jeszcze trochę czasu

Do góry