reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wysokie ryzyko trisomia 21

reklama
Przy ryzyku 1:17 ZD od razu chciałam robić Nifty. Ale moi lekarze uznali, że przy takim ryzyku nic nam to nie da, lecimy z amniopunkcją a kasę należy dołożyć do mikromacierzy. Tak też zrobiłam. Amniopunkcja wyszła prawidłowa, mam zdrowego syna.
Minęły dwa lata i tak sobie myślę, że mając ograniczone środki finansowe jest to najlepsze rozwiązanie. Ale. Czekanie na amniopunkcję i wyniki to było u mnie 6 tygodni piekła. Miałam pieniądze. Trzeba było zrobić Nifty i odjąć sobie choć troszkę stresu. Amnio i tak bym robiła, jestem ogromną zwolenniczką tego badania.
Oczywiście jestem mądra, bo Nifty by mi wyszło z niskimi ryzykami. Ale gdyby moje dziecko było chore i Nifty wyszłoby źle, to wolałabym go nie robić i czekać na amniopunkcję.
Pappa mnie przeorała. Zniszczyła mi ciążę i ja z jej powodu poddaję w wątpliwość zdrowie mojego syna do dziś (tak, jest zdrowy, byłam u kardiologa, neurologa, ortopedy, fizjoterapeuty, endokrynologa a w piątek mamy laryngologa). A potem idę na terapię, żeby przestać szukać choroby u mojego zdrowego dziecka.

Dziewczyny, róbcie amniopunkcję. Zdrowych bobasów i zdrowia psychicznego życzę każdej, która przechodzi przez ten bardzo trudny czas.

Jestesmy po konsultacji genetycznej bialka wyszly jak u zdorwego dziecka. Jedynie ta przeziernosc co dziwne ze az tak urosla z ok4 do 6.2 w okolo dzien 30h a i tak wpisane 6.5mm. zdziwiona ze mowili ze kosc jest a nie ma i ze pepowina 2 naczyniowa pani mowi ze to nic zlego czasem się tak zdarza na konsultacji w sumie najbardziej do tej przeziernosci miala watpliwosci czemu tak wyszlo i ze to jest niepokojace niby brak kosci nosowej mowi ze zwiastuje ZD no ale bialka wyszly w sumie stanelo ze moze byc wszystko albo bedzie zdrowe. Duzo wypytywala o leki i infekcje moze cos mialo wplyw na wyniki na ta przeziernosc no niewiadomo napewno mega zanizyla nam ta przeziernosc i brak kosci nosowej ta pepowina tez ma wplyw na obliczane ryzyko

My juz po amniopunkcji z wynikami... Pani nam przez telefon powiedziala ze WYNIKI SA POPRWIDLOWE !!! ale jeszcze mamy konsultacje z gemetykiem przeziernosc nadal spora
Lekarz mówił, że przy chorobach serduszka też może być nagromadzenie płynu w przestrzeni karkowej, więc jeśli genetycznie nic nie wychodzi, to warto przebadać serduszko.

Lekarz mówił, że przy chorobach serduszka też może być nagromadzenie płynu w przestrzeni karkowej, więc jeśli genetycznie nic nie wychodzi, to warto przebadać serduszko.
Do tej pory z serduszkiem bylo wszystko wporzadku ogolnie wszystko bylo dobrze z wyjątkiem tej przezierności ;/ no podejrzewam ze kolejne badania beda any dojsc co spowodowalo ta przeziernosc moze to wina pepowiny 2 naczyniowej nie 3 zobaczymy w poatek

Do tej pory z serduszkiem bylo wszystko wporzadku ogolnie wszystko bylo dobrze z wyjątkiem tej przezierności ;/ no podejrzewam ze kolejne badania beda any dojsc co spowodowalo ta przeziernosc moze to wina pepowiny 2 naczyniowej nie 3 zobaczymy w poatek
Trzymam mocno kciuki, by dzieciątko było w 100% zdrowe :)

reklama

Echo serca płodu robi się w 18-23 tygodniu ciąży więc jeszcze trochę czasu

Do góry