reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wysokie ryzyko trisomia 21

reklama
USG wszystko w normie , przeziarnitość karkowa 2,8 lekarz powiedział że w górnej granicy normy .
Aminnopunkcja myślałam ,lecz strach chyba jest silniejszy 😥 dlatego zdecydowałam się na Nifty pro .
Ten czas oczekiwania na wyniki jest najgorszy ,strach ,stres ,przerażenie .
Pozdrawiam i dziękuję :*
Lekarz w takiej sytuacji nie wytłumaczył Ci zasadności amnio nad nifty ?

Takie wyniki nie sugerują tylko T21.
Mogą się pojawić przy wielu zespołach i nieprawidłowościach których nifty nie pokaże - jak np triplodia której nifty nie zbada. dlatego złe wyniki testy podwójnego są wskazaniem do badania diagnostycznego a nie kolejnego przesiewowego.

Niestety u nas tez ryzyko 1 do 4 ;(( dane z papa sa lekko rozbieżne z tymi ktorymi mowila nam dotor ;( przeziernosc byla 3.9 4 mm nastepnego dnia 6.2 a na karcie 6.5 mm mowila nam ze kosc nosowa jest i ze moglaby byc nieco wieksza a na badaniu ze nie mamkosci nosowej mega mnie to zalamuje ;(((

Niestety u nas tez ryzyko 1 do 4 ;(( dane z papa sa lekko rozbieżne z tymi ktorymi mowila nam dotor ;( przeziernosc byla 3.9 4 mm nastepnego dnia 6.2 a na karcie 6.5 mm mowila nam ze kosc nosowa jest i ze moglaby byc nieco wieksza a na badaniu ze nie mamkosci nosowej mega mnie to zalamuje ;(((
Przezierność faktycznie duża... Ale zadziwiające są różnice o której piszesz. Rozważasz USG u innego specjalisty?

Przezierność faktycznie duża... Ale zadziwiające są różnice o której piszesz. Rozważasz USG u innego specjalisty?
W dniu wykonywania badania tydzien 13.4 w pappa wpisane 14.1 nie wiem czy to juz cos zmieni NT wysokie pewnie i tak wyjdzie wysokie ryzyko i dalej skieruja na amnio i echo serca moze byc ryzyko nie 1:4 a np 1 :20 wiadomo jest lepiej ale i tak zle myślimy jeszcze wykonac nifty przed amnio ;( a tak to pozostake czekac i miec nadzieje ;(

reklama
W dniu wykonywania badania tydzien 13.4 w pappa wpisane 14.1 nie wiem czy to juz cos zmieni NT wysokie pewnie i tak wyjdzie wysokie ryzyko i dalej skieruja na amnio i echo serca moze byc ryzyko nie 1:4 a np 1 :20 wiadomo jest lepiej ale i tak zle myślimy jeszcze wykonac nifty przed amnio ;( a tak to pozostake czekac i miec nadzieje ;(
Trochę późno wykonane badanie. Jeśli wg USG wyszło, że dziecko nie jest 13.4 tylko 14.1, to tak naprawdę jest już po terminie prenatalnych i chyba nie powinno się ryzyk wyliczac 🤔
Bo generalnie właśnie wg tego USG ustala się wiek ciąży i datę porodu, więc może być tak, że w 13.4 tak naprawdę dziecko odpowiada 14.1 i to wpisują. Ale raz kość jest, raz nie... Przezierność w ciągu jednego dnia się tak zwiększa... To dziwne trochę.
Ten lekarz w ogóle miał certyfikat fmf uprawniający do badań prenatalnych?

Do góry