reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wysokie ryzyko trisomia 21

reklama
USG wszystko w normie , przeziarnitość karkowa 2,8 lekarz powiedział że w górnej granicy normy .
Aminnopunkcja myślałam ,lecz strach chyba jest silniejszy 😥 dlatego zdecydowałam się na Nifty pro .
Ten czas oczekiwania na wyniki jest najgorszy ,strach ,stres ,przerażenie .
Pozdrawiam i dziękuję :*
Lekarz w takiej sytuacji nie wytłumaczył Ci zasadności amnio nad nifty ?

Takie wyniki nie sugerują tylko T21.
Mogą się pojawić przy wielu zespołach i nieprawidłowościach których nifty nie pokaże - jak np triplodia której nifty nie zbada. dlatego złe wyniki testy podwójnego są wskazaniem do badania diagnostycznego a nie kolejnego przesiewowego.

Niestety u nas tez ryzyko 1 do 4 ;(( dane z papa sa lekko rozbieżne z tymi ktorymi mowila nam dotor ;( przeziernosc byla 3.9 4 mm nastepnego dnia 6.2 a na karcie 6.5 mm mowila nam ze kosc nosowa jest i ze moglaby byc nieco wieksza a na badaniu ze nie mamkosci nosowej mega mnie to zalamuje ;(((

Niestety u nas tez ryzyko 1 do 4 ;(( dane z papa sa lekko rozbieżne z tymi ktorymi mowila nam dotor ;( przeziernosc byla 3.9 4 mm nastepnego dnia 6.2 a na karcie 6.5 mm mowila nam ze kosc nosowa jest i ze moglaby byc nieco wieksza a na badaniu ze nie mamkosci nosowej mega mnie to zalamuje ;(((
Przezierność faktycznie duża... Ale zadziwiające są różnice o której piszesz. Rozważasz USG u innego specjalisty?

Przezierność faktycznie duża... Ale zadziwiające są różnice o której piszesz. Rozważasz USG u innego specjalisty?
W dniu wykonywania badania tydzien 13.4 w pappa wpisane 14.1 nie wiem czy to juz cos zmieni NT wysokie pewnie i tak wyjdzie wysokie ryzyko i dalej skieruja na amnio i echo serca moze byc ryzyko nie 1:4 a np 1 :20 wiadomo jest lepiej ale i tak zle myślimy jeszcze wykonac nifty przed amnio ;( a tak to pozostake czekac i miec nadzieje ;(

reklama
W dniu wykonywania badania tydzien 13.4 w pappa wpisane 14.1 nie wiem czy to juz cos zmieni NT wysokie pewnie i tak wyjdzie wysokie ryzyko i dalej skieruja na amnio i echo serca moze byc ryzyko nie 1:4 a np 1 :20 wiadomo jest lepiej ale i tak zle myślimy jeszcze wykonac nifty przed amnio ;( a tak to pozostake czekac i miec nadzieje ;(
Trochę późno wykonane badanie. Jeśli wg USG wyszło, że dziecko nie jest 13.4 tylko 14.1, to tak naprawdę jest już po terminie prenatalnych i chyba nie powinno się ryzyk wyliczac 🤔
Bo generalnie właśnie wg tego USG ustala się wiek ciąży i datę porodu, więc może być tak, że w 13.4 tak naprawdę dziecko odpowiada 14.1 i to wpisują. Ale raz kość jest, raz nie... Przezierność w ciągu jednego dnia się tak zwiększa... To dziwne trochę.
Ten lekarz w ogóle miał certyfikat fmf uprawniający do badań prenatalnych?

Do góry