reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wysokie ryzyko trisomi 21 / zły wynik biochemii

reklama
No tylko nipt nie pokaże wam szansy na przedwczesny poród np.
I tak nie miałam 🤷‍♀️ Nie każdy lekarz wylicza ryzyko przedwczesnego porodu czy stanu przedrzucawkowego. Czytałam że to zależy od uprawnień/programu który posiada. Widziałam wyniki pappy, gdzie faktycznie było dużych danych. U mnie było tylko ryzyko 13,18,21 trisomii i ryzyko stanu przedrzucawkowego.

Mi też pappa mnóstwo nerwów i stresu przyniosla. Jakby się zdarzyło że byłabym w drugiej ciąży, to od razu robie nipt a pappe odpuszczam.

I tak nie miałam 🤷‍♀️ Nie każdy lekarz wylicza ryzyko przedwczesnego porodu czy stanu przedrzucawkowego. Czytałam że to zależy od uprawnień/programu który posiada. Widziałam wyniki pappy, gdzie faktycznie było dużych danych. U mnie było tylko ryzyko 13,18,21 trisomii i ryzyko stanu przedrzucawkowego.
Dlatego warto zrobić to badanie, ale w dobrym gabinecie, gdzie liczą wszystko to, co się powinno.
Przy niektórych wynikach pappy (chodzi o ryzyka) zalecany jest np acard na lepsze przepływy.
W dodatku jeśli np wychodzi duże ryzyko wczesnego zahamowania wzrastania płodu, to taką ciążę też inaczej się traktuje, sprawdza się regularnie, czy dziecko prawidłowo rośnie, czy są prawidłowe przepływy i wyłapuje ewentualny moment, kiedy zaczyna się coś złego dziać.
To badanie warto zrobić, ale w odpowiednim miejscu.

tak, właśnie na połówkowe umówiłam się do tej lekarz. Słyszałam o niej dobre opinie
Też same dobre , dlatego 3x byłam u niej. Ona pracuje też na Kopernika😉
A co do pappy to matematyka- statystyka, nie stresuj się tym . Mi wyszły pośrednie ryzyka, ale nie zdecydowałam się na pogłębienie diagnostyki.

co uważasz o sanco?
Już pisałam, co uważam o Sanco. :) cofnij się do tyłu w temacie :)
No i mówię, poczytajcie sobie z mężem, co zawierają dane testy, ile kosztują, itd. Porównajcie. Nie bierzcie lepszego z brzegu, bo np. jest rozreklamowany albo bo lekarz polecił, żebyś u niego zrobiła (mają umowy i mają z tego kasę). ;)

Uważam, że lekarz czy ktokolwiek inny powinien wyjaśnić pacjentowi na czym polega to badanie. Bardzo dużo nerwów kosztuje odebranie takiego wyniku. Moja bliska koleżanka dostała wynik ryzyka zespołu Downa 1:31. To wpłynęło na moją decyzję że ja tego testu nie robiłam ( jednak obecnie chyba zrobiła bym inaczej, wtedy podjęliśmy decyzje że nie robimy tych badań). Koleżanki córka jest zdrowa nie wiadomo z czego wynikały takie wyniki. Jedyne co bym polecała to umówić się na badanie połówkowe u dobrego lekarza z dobrym USG, ocenić dokładnie serce malucha. Oczywiście najważniejsze badać v się sprawdzać wszystko i tak dalej ale ja ci życzę spokojniej ciąży mimo wszystko.
Moja koleżanka miała ryzyko 1:8 . Ma zdrową córkę. Obok na sali leżała dziewczyna z ryzykiem 1:10 chyba i dziecko urodziło się z zespołem Downa....

Nie każdy chce wiedzieć, ale to nie jest wina testu że wyniki są różne...

Na 204 urodzonych dzieci, których mamy miałem wyniki podobne do Twoich, jedno urodzi się z zespołem Downa. Czyli masz około 0.5% szansy na urodzenie dziecka z zD, przy czym masz dobre USG i nie masz na nim nieprawidłowości.
Pamiętaj, że zła biochemia może też świadczyć o innych chorobach niż te trzy podstawowe, a także o problemach po prostu z Twoim organizmem, jak nadciśnienie, nadciśnienie ciążowe, cukrzyca ciążowa, problemy z łożyskiem i jego wydolnością itd.
Możesz zrobić amniopunkcję na NFZ (ewentualnie dokupić prywatnie dodatkowe opcje), czyli inwazyjne badanie, które jest obarczone powikłaniami w około 1-2% przypadków (czyli więcej, niż masz ryzyko zD), m.in. saczeniem się wód płodowych, obumarciem płodu, sepsą. Piszę o tym, bo lekarze często niestety o tym nie informują.
Możesz również zdecydować się prywatnie na płatny test NIPT. Lekarz, jeśli ma podpisaną umowę z producentem, to będzie Cię namawiał na jakiś jeden konkretny. ;) Nie daj się na to nabrać, najpierw poczytaj, który test co bada, jaki ma zakres i ile procent prawidłowych wyników, jakie są ceny. Porównaj sobie. Testy NIPT to badanie wolnego DNA płodowego z Twojej krwi, jest nieinwazyjny, po prostu pobierana jest Ci krew jak przy morfologii. Takie testy mają około 98-99,99% wiarygodności, w zależności od testu. Pytanie, czy Ci to wystarczy. :)

Ja miałam w USG graniczne NT - 2.5 oraz złą biochemię. Ryzyko korygowane wyniosło u mnie 1:110. Nie zdecydowałam się na amniopunkcję. Zrobiłam poszerzone Sanco. Wynik wyszedł prawidłowy, mutacji nie wykryto. Mnie to uspokaja.

Trzymaj się ciepło, trzymam kciuki. Ja myślę, że będzie dobrze. :) Dużo zdrówka dla Ciebie i maluszka!
Obecnie ryzyko przy amnio to 0.1% a nie 1-2.
Ja miałam amnio w obu ciążach. Starsza ma wadę w 15 chromosomie której nipry by nie wykryło. Było podejrzenie ZD właśnie

reklama
A czy ktoś może wie, jaka może być przyczyna takiego wysokiego wolnego beta hcg? Próbuje coś znaleźć ale na razie nic 😭
Ja miałam wolna betę 3.6 albo 3.8 MoM. Nikt nie umial mi powiedzieć skąd taki wynik..jak sama czytałam w internecie to niektórzy twierdzili, że wpływ może mieć na to krwiak w ciąży (mialam), zażywanie duphastonu (miałam przepisana maksymalna dawkę od 5 do 12 tc), płeć żeńska płodu (byłam w ciazy z dziewczynka). Córka urodzila się zdrowa, mimo, że w 16tc w obrazie usg pojawiły się markery zd. Robiłam wtedy test nipt.
Jaką decyzję podjęłaś w sprawie badań?

Do góry