reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawkowo ;-)

reklama
Z tego co mi wiadomo Babmbino robi lepsze oliwki niz Johnon's Baby. Oliwki johnon's babay uczulają część osób nie tylko dziecki a bambino nie.

basiatoja-komoda sliczna.Sosnowa super ale musisz sama wybrać.W jakim stylu jest twój pokój.Jesli są białe ściany i duzo bardzo jasnych dodatków to sprawdzi się biała komoda ale z takim kolorem to ryzyko,ze będzie tak troche "szpitalnie";-)

Z kosmetyków-u mnie sprawdziły się Nivea(biała wersja hipoalergiczna).:-pMoja Gaba nie jest alergiczką ale wolałam w razie czego kupować pod tym kątem wszystkie kosmetyki,po 2,3 miesiącach zmieniałam na tańszą wersję czyli Pollena lub Ziajka(bardzo lubie tę firmę). ZTyle się teraz słyszy o tych alergikach że nie zdziwiłabym się gdyby mi się przytrafiła,więc wole teraz kupować odpowiednie kosmetyki niz póxniej wymieniać wszyskie na specjalistyczne.
Pediatra mi kiedys powiedziała,że jest podobno taka zależność,że jak dziecko ma "ciemieniuchę" to na 90% będzie allergikiem.Póki co u znajomych i mojej siostry sprawdziła się teza.
Moja Gaba nie miała ciemieniuchy i nie ma na nic alergii za to moja siostra ma 2 dzieci i obydwoje alergiki z czego dwuletki syn jest jeszcze atopikiem(AZS).Przykro.

Wklejam wam listę moich planów zakupowych na luty.Budżet na styczen mi sie wyczerpał,więc czakamy na wypłaty a później ostatnie zakupy i wsiooo;-)

Luty-plan zakupów: Ceny(około):
· Rożek 80x80 zawiązywany –sztuk 2 80zł
· Wanienka 40zł
· Prześcieradło frotte na przewijak 20zł
· Akumulatory do niani Philips’ a 50zł
· 10 pieluch tetrowych(muślinowych) 30zł
· 10 pieluch flanelowych 30zł
· Kocyk biały –do wózka (gruby) 80-100zł
· Wkładki laktacyjne Avent 30zł
· Stanik do karmienia 50zł
· Szlafrok z koszulką do karmienia do szpitala(firmamuzzy) 80zł-100zł
· Ubranko na wyjście ze szpitala-rozmiar 62 30zł
· 5,6 par skarpetek frotte 20zł
· Pampersy dla noworodka(Pampers premium care) 60zł
· Ręczniki z kapturkiem-2sztuki 60zł
· Chusteczki mokre-2 paczki 15zł
· Kwadratowe duże waciki bawełniane-2 paczki
· Gaziki jałowe-10szt
· Sól fizjologiczna
· 2,3 czapeczki bawełniane (po kapieli)

Ostatnia edycja:
Dzięki Monisiu za listę,kilka rzeczy dopisałam do mojej listy :) Fajnie, ze napisałaś co jakiej firmy kupujesz bo dla mamy pierwszego dziecka to naprawdę pomocne ;)

No ściany są w kolorze beżu i cynamonu. Różnie sa pomalowane i tapeta na jednej ścianie z misiem,która wczesniej Wam pokazywałam też w odcieni beżów :)

wlasnie o bambino tez myslalam. siostra ich uzywala i byla zadowolona.
monisia to mi z listy tylko brakuje gazikow jalowych i soli fizjologicznej:-)
ale co w ogole trzeba kupic z tych kosmetykow?bo jest tego duzo. przegladam wlasnie ziajke.moze bym cos zamowila.

Ostatnia edycja:
basiatoja polecam bambino. ja mam kremik z cynkiem. na opakowaniu jest informacja, że został wyprodukowany przez nivea.
resztę kosmetyków mam z johnsona, chociaż wiem, że nie są zbyt polecane. tylko, że mama dorwała je gdzieś na promocji we Włoszech i kupiła całą serię, więc sobie mogę podarować inne kosmetyki.

Dziewczyny jeśli o kosmetyki chodzi to im mniej tym lepiej, ja bym poleciła na początek
-płyn do kąpieli (nie kupować osobnego szamponu zwłaszcza,że często te płyny są 2w1)
-oliwkę albo balsamik, ja stosowałam głównie dlatego, że zawsze po kąpieli delikatny masażyk robiłam
-sudokrem, świetnie sprawdza się na potówki i do odparzonej pupy
ewentualnie coś innego do pupy, ja sobie bardzo chwalę bephanten

Do buźki nie używałam nic bo przemywałam tylko wacikiem nasączonym w przegotowanej wodzie, warto jednak zaopatrzyć się na wszelki wypadek w małą tubkę jakiegoś kremiku ochronnego, mój wybór padł teraz na alantan, ma pozytywną opinię insytytutu matki i dziecka, przetestowałam na Szczepku, który teraz ma strasznie przesuszoną skórę i tu już mu emillieny przepisywali, stosujemy dokładnie ten
Alantandermoline Krem z witaminą A 50 g. | Uroda, figura, kosmetyki \ Sucha skóra | Apteka internetowa. Pielęgnacja skóry, ochrona zdrowia! Do 30% taniej. Apteczny24.pl

Jeśli o chodzi o ciemieniuchę, Mama poleciła mi bym masowała po kąpieli łepek ręcznikiem, dzięki temu poprawia się ukrwienie i jest mniejsza szansa wystąpienia problemów skórnych

Maryńka będę w takim razie z niecierpliwością czekała na opinie, ja już u tego sprzedawcy zamówiłam kilka rzeczy i jestem bardzo zadowolona.
Anka no ja właśnie jak teraz przejrzałam aukcje to znów 100zł mi się uzbierało bo pieluchy tetrowe i flanelowe, ochraniacz na materacyk- super bo na gumce a takiego nigdzie nie mogłam znaleźć, ta poduszka klin- i tak muszę jakąś kupić więc spróbuję co to za cudo;) no i jeszcze woreczki do sterylizacji, niestety sterylizator do mojej mikrofali nie pasuje a i tak nie jakoś często będę potrzebować a to szybsze niż wygotowywanie

Basiatoja, powiem Ci że ja jakoś fanką białego nie jestem ale meble dla dzieci właśnie mam w takim kolorze bo pasują mi teraz do każdej przestrzeni (na początku u nas stoją) a jak dzieciakom pokój będę urządzać już tak na dłużej to po prostu kupię fajne naklejki.

Ostatnia edycja:
Wyprawkę dla synka mamy częściowo kupioną. Brakuje kilku rzeczy. A z kosmetyków to puder nivea, oliwka w żelu Jonsona- używana przez siostrę dla swojego maluszka więc i ja spróbuję, alantan plus jakiś kremik do pupki :)

U Nas ciemeniuchy nie było a córka alergik.
Na pocżątek kupowałam kosmetyki z nivea, teraz też tak zrobię mimo iż w domu mam całą serię emolienów, które do dziś stosuję dla Oliwii.

reklama
ja do sypialni, pokoju małej wybrałam tą samą komodę, właśnie białą (już nawet złożyliśmy :) ) - ściany do tego lada moment będą w bardzo jasnym pudrowym różu, łóżeczko też białe z Ikei. Komoda wygląda super.
Z kolei w drugim pokoju mam te sosnowe (jedna z 4 szufladami taka jak biała a druga z sześcioma, ta duża 2 razy po 3 szuflady) do sosnowych mam tylko jedną uwagę, z czasem kolor ciemnieje - ale to chyba norma przy naturalnym drewnie.

Dziewczyny mam problem bo nie mogę się zdecydować na kolorek mebli do pokoju synusia,zastanawiam się nad kolorem białym bądź sosnowym....
Chodzi dokładnie o te komody:
MALM Komoda, 4 szuflady - okl brzoz - IKEA niżej można kliknąć na kolor biały.
Na żywo widziałam jakiś czas temu sosnowe,białych nie bo wtedy jeszcze nie brałam pod uwagę tego koloru. A jechać nie mogę bo IKEA jest oddalona od mojego miasta o jakąś godzinę jazdy, a ja nie mogę się ruszać na takie wycieczki i jeszcze spacerować po sklepie :( ech.

Do góry