reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawkowo ;-)

- Jak dziec podrosnie, warto kupic spacerowke-parasolke. Duza spacerowka, na pompowanych kolach, tez jest potrzebna - np w zimie. Ale na podroz, do samolotu, w lecie... lub gdy nie mamy duzo miejsca w bagazniku - to jest super rozwiazanie.

- Polecam termometry bezdotykowe (juz rozne przerabialismy... zwykle elektroniczne czesto zanizaly temperature)

- Kolyska to wydatek na krotko, ale warto, jesli to jest jedyne wyjscie, zeby zmiescic dziecia sypialni. Karmilam piersia b czesto, wiec trudno byloby biegac do innego pokoju. W wieku 6 mies synek jadl rzadziej i bez problemu dal sie przeniesc do swojego krolestwa.

- te dlugie poduchy, "rogale" jak je nazywacie, rewelacja! Jedyny sposob na wyspanie sie z wielkim brzuszyskiem...

- Mialam rozne butelki, zastrzezenia mam do wielkosci dziurek w smoczkach: za male, to dziecko nie pilo ile trzeba, za duze - dlawilo sie i odmawialo picia. Tomme Tippee mialy za male dziurki (mialam 0+, 3+, 6+ i zawwsze trzeba bylo zmieniac wczesniej), Nuk za duze. Kubeczki Nuk bardzo fajne za to dla starszego dziecka (takie ni kubeczki, ni butelki - dokupije sie ustnik silikonowy i zaklada na normalna butelke)

- Jesli kupujecie monitor oddechu, warto od razu kupic model z niania. Monitora juz nie uzywamy, a nianie tak.

reklama
- polecam wanienke ONDA - jest latwo w niej wykapac samodzielnie nawet najmniejsze dziecko. Dla starszego jest wygodne siedzisko, wszystko antyposlizgowe

- rewelacyjnie sprawdzil sie lezaczek Beaba Leżaczek Bouncer Up&Down Beaba {659.00zł} - W domu / POMYSŁOWY DOBROMIR :: Tublu.pl sklep mamy, taty i dziecka Nie jest niestety tani, ale ma regulowana wysokosc - dziecko "siedzi" przy stole, przy kanapie - wlasciwie zastepowal nam wysokie krzeselko dopoki maly nie zaczal stabilnie siedziec.

- turystyczne lozeczko OK (mamy takie na wsi, dokladnie takie jak Kiniusia), ale moim zdaniem trzeba dokupic materacyk - w zestawie jest zwykle deska z gabka; po wyprowadzeniu malego z kolyski kupilismy lozeczko drewniane 140*70, ktore przerabia sie na tapczanik. Powinno troche posluzyc.

Co do smoczka - zabralam, jak maly mial 7 miesiecy. Troche ssal paluszek, ale szybko mu przeszlo.

U mnie Piotruś sam zrezygnował ze smoczka jakieś pół roku temu bo przegryzł prawie cały smoczek na pół i stwierdził że jest bebe i go sam wyrzucił i od tamtej pory nie ma smoczka ale zasypia z butelką.

dziewczynki, czy macie jakieś doświadczenia z kołyskami z mothercare. spodobały mi się takie złożone z kosza Mojżesza osadzonego w metalowej obręczy na płozach. Chciałabym w nim kłaść dziecko przez 3 pierwsze miesiące w naszej sypialni, a potem przenieść je do własnego pokoiku.

Jeżeli chodzi o smoczek, to osobiście nigdy go nie używałam. Wmówiono mi, że dlatego mam taki dobry zgryz i proste zęby. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale siedzi to we mnie tak głęboko, że ja też chciałabym nie dawać smoczka mojemu dziecku, chociaż powiem szczerze, że wiele z nich bardzo mi się podoba :-)

ja poducha jest super! Pierwsza rzecz jaką zakupiłam, śpię z nią od tygodnia. Dzięki niej jestem w stanie spać na boku. Wcześniej niejednokrotnie budziłam się śpiąc na brzuchu :szok:

gnagna ja mam taki kosz, co prawda na stabilnych nóżkach ale u nas super się sprawdził, teraz zamiast tradycyjnej drewnianej kołyski właśnie też taki koszyk na "bujaku" dostanę od znajomej, Ona sobie bardzo chwaliła.
Maluszek czuje się w tym świetnie a zajmuje naprawdę niewiele miejsca.

do poduchy mnie przekonałyście, zaraz śmigam na allegro kupować tak by przyjechała ze mną z Polski:-)

Kociatka jak duży jest Twój Synek??? Już z ubranek 86cm wyrósł??? Bo butki nosi ten sam rozmiar co Szczepcio a On jest całkiem wysoki jak na swój wiek, no i urodził się 7cm dłuższy od Twojego Synka.

Anka ja przyznam się, że pierwszy raz słyszę o takim wózku

Kobietki które mają doświadczenie z chustowaniem poradźcie proszę, rozumiem że najlepsza była by chusta tkana ale używana już, tylko jaka firma?? Bo skoro już używą (tzn tańszą) będę kupować to chciałabym coś porządnego a ja jestem zielona całkiem

I jeszcze jedno, nie śmiejcie się proszę ze mnie (sama się pukam w głowe, że normalnie wymyślam sobie problemy)
Nie wiem, którą poduchę wybrać
http://allegro.pl/ceba-cebuszka-poduszka-do-karmienia-niemowlat-i2669433293.html
ta wydaje mi się gatunkowo lepsza ale nie wiem czy to nie podświadome działanie wyższej ceny
natomiast ta bardziej wizualni mi odpowiada
http://allegro.pl/poduszka-dla-kobiet-w-ciazy-i-do-karmienia-rogal-i2666071552.html
zwłaszcza, że mam przybornik i torbę na pieluchy uszyte przez moja Mamulkę, w identycznie owieczki jeśli wiedziałabym, że materiał jest taki sam to chyba bym się nie wahała bo to bardzo miła flanelka

Ostatnia edycja:
Przy okazji pokaże Wam moje akcesoria dla Maluszka:
spiworek.jpgśpiworek
rozek (1).jpgrożek
posciel.jpgpościel + ochraniacz
calosc.jpgprzybornik uszyty przez moja Mamulkę do kompletu jest jeszcze torba na pieluchy
przewijak (1).jpgprzewijak
i komplecik, o którym pisałam wyżej, zakupiony przez mojego Męża dla naszego pierworodnego:-)
glodna gosciennica).jpg

sliczne szczebiotko:)a rozek masz usztywniany?my mamy dostac lozeczka.od znajomej jest biale,drewniane juz z ochraniaczami,a drugie od mojej siorki jest turystyczne z kieszonkami i przewijakiem.nie mam mozliwosci w tym pokoju postawienia przewijaka w innym miejscu:-(a chcialabym go bardzo miec.mam termin na przyszly czwartek na usg i po nim chce juz pomalu kupowac ubranka:)wszystko jest takie sliczne ze ciezko sie zdecydowac co maluchowi wybrac:)wiadomo musi miec wygodne ciuszki.

reklama
I jeszcze jedno, nie śmiejcie się proszę ze mnie (sama się pukam w głowe, że normalnie wymyślam sobie problemy)
Nie wiem, którą poduchę wybrać
Ceba Cebuszka Poduszka do karmienia niemowląt (2669433293) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
ta wydaje mi się gatunkowo lepsza ale nie wiem czy to nie podświadome działanie wyższej ceny
natomiast ta bardziej wizualni mi odpowiada
Poduszka dla kobiet w ciąży i do karmienia ROGAL (2666071552) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
zwłaszcza, że mam przybornik i torbę na pieluchy uszyte przez moja Mamulkę, w identycznie owieczki jeśli wiedziałabym, że materiał jest taki sam to chyba bym się nie wahała bo to bardzo miła flanelka

ja mam tę poduszkę z pierwszego linka i jestem z niej mega zadowolona, praktycznie się z nią nie rozstaje ;) A i mój M. jak tylko wyczai, że poducha wolna to się do niej dobiera :-p

Do góry