reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawkowo ;-)

Ulkan dzieki za odpowiedz! wlasnie studiuje dzisiaj te pieluchy no i jak sie ogarne to chyba sie na nie przerzuce, wkladki na kupcie widzialam w rolce wlasnie w sklepie, a nie moglam sie do myslic o co chodzi. te kieszonkowe wydaja sie najrozsadniejsze, tylko ile i jakie wklady kupic (bamubusowe, mikrofibra, itp)?

reklama
Czy któraś przy poprzednich porodach stosowała może zioła Bittnera? Koleżanka polecała, żeby je pić na 2 tyg przed porodem, że to niby rozluźnia, zmiękcza szyjkę.
Liście maliny też są polecane
http://oczekujac.blogspot.com/2012/07/herbata-z-lisci-malin-przed-porodem.html
ma ktoś jakieś doświadczenie?

A drugie pytanie czy smarujecie krocze olejkiem, żeby uniknąć nacięcia krocza? Ja chciałam, ale skraca mi się szyjka i nie mogę nic ruszać :(

Ostatnia edycja:
Maryńka, Trytyka i jak te wkładki?
Patula nie słyszałam też nic o ziołach a co do masażu to nie stosowałam w poprzedniej ciąży ani teraz.

Ja z tymi ziołami bym sobie darowała, bo nikt takich rzeczy raczej nie sprawdza na ciężarnych,a potem rodzących, więc nie wiadomo czy działają, a nie daj Bóg można coś odwalić niepotrzebnie.:tak:

Dziewczyny podpowiedzcie,
czy któraś z Was ma wyższe ciśnienie w ciąży?:confused: Ja zawsze miałam niskie, a teraz na 3 tyg przed porodem 140/90. Ginka powiedziała, że jak dolne będzie wyższe niż 90 to mam się odezwać do niej, ale czy warto panikować gdy zostało tak mało czasu? Skąd to ciśnienie tak na prawdę się bierze, myślę że na pewno nie z nadwagi, bo przytyłam 10kg, czyli raczej książkowo. Czy można jakoś domowym sposobem zaradzić na to?:confused:

Tere fere dziewczyny na głównym pisały o nadciśnieniu w ciąży, u mnie takie wysokie z nerwów było we wtorek jak wylądowałam na IP. Tez jestem niskociśnieniowcem ale jak coś się dzieje to mam wysokie. Generalnie ciśnienie jak Ci tak skacze to powinnaś kontrolować, bo to niebezpieczne jest i dla Ciebie i dla Maluszka.

tere fere z tym ciśnieniem to nie wiem. ja przez całą ciążę mam niskie (90/50)

patula ja zakładałam ze będe masowac krocze, nawet specjalny olejek sobie kupilam ;) Ale nie mogłam nawet zacząć bo ciągle miałam jakąś infekcję, a wtedy jest zakaz ruszania tam zeby jeszcze bardziej nie zaszkodzic.. Mam nadzieje ze przez to nie rozerwie mnie całkiem przy porodzie ;)

patula - masowanie krocza podobno może bardzo ułatwić poród, więc jeśli nie masz żadnego bakcyla, to myślę, że warto spróbować; gdybym rodziła naturalnie to na pewno bym się masowała.

betina no to rzeczywiście niskie kurde, prawie agonalne:-):-):-) chyba oczy na zapałkach miewasz....:-D:-Dhihihihihihih

A słyszałam, że masowanie krocza na prawdę ułatwia poród, ale ponoć może też go przyspieszyć, więc trzeba zapytać swojego lekarza, czy można to robić i już...:tak:

reklama
tere fere nie podpowiem jak sobie radzić, ale na pewno lepsze ciśnienie niskie w ciąży, niż wysokie, ja może dla świętego spokoju bym zadzwoniła do ginki i zapytała, czy masz powody do obaw;
betina79 też mam nadzieję, że nas nie rozerwie, ale i tak w sumie wątpię w nienacinanie...:( jednak pierworódka i mało wierzę w "ochronę krocza" przez położne,obym się myliła

Do góry