reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawkowo ;-)

basiatoja u mnie w markecie kosztują tyle samo. Tzn 2zł różnicy, czyli prawie nic przy 72szt. A mówią, że lepiej chłoną i nie robią się jak nasiąknięte baloniki z gąbki. Chociaż sama nie wiem jak jest. Polecały mi kuleżanki, a różnica cenowa niewielka więc kupiłam na początek. No i ponoć dzięki temu nie odparzają dupala:-D

Dziewczyny, może już mamusie...., jak długo lecą glutki po porodzie? Chodzi mi o to jak długo nosi się te podkłady i jak często zmienia? Trzeba pózniej jeszcze wkładki czy podpaski nosić? Jak to jest właściwie?:confused::confused::confused:

Ostatnia edycja:
reklama
basiatoja ja mam pampersy sensitive i te zwykle, i kupię też chyba huggies. chce wypróbować kilka różnych i dopiero się na jakieś zdecydować na dłużej

basiatoja u mnie w markecie kosztują tyle samo. Tzn 2zł różnicy, czyli prawie nic przy 72szt. A mówią, że lepiej chłoną i nie robią się jak nasiąknięte baloniki z gąbki. Chociaż sama nie wiem jak jest. Polecały mi kuleżanki, a różnica cenowa niewielka więc kupiłam na początek. No i ponoć dzięki temu nie odparzają dupala:-D

Dziewczyny, może już mamusie...., jak długo lecą glutki po porodzie? Chodzi mi o to jak długo nosi się te podkłady i jak często zmienia? Trzeba pózniej jeszcze wkładki czy podpaski nosić? Jak to jest właściwie?:confused::confused::confused:

Podkłady nosisz przez pierwsze dni (ja chyba tylko w szpitalu je nosiłam) w domu już podpaski plus podkłady na noc. Stopniowo jest tego co raz mniej, aczkolwiek skąpe krwawienie utrzymuje się nawet do 4 tygodni. Na początku badzo obfite i trzeba je bez przerwy zmieniać, później tak jak okres na końcu taki śluz zabarwiony krwią...

betina o to na świeżo będzie relacja z pierwszej ręki:-)

Deizzi dzięki, nawet nie wiedziałam. Czyli niepotrzebnie chyba kupiłam podkłady. U mnie w szpitalu są na stanie, a ja kupiłam 2 opakowania kurczę. Ale to sprezentuję jakiejś koleżance, która będzie rodzić gdzie indziej jak nie wykorzystam.

Ostatnia edycja:
tere fere - z pytaniem o glutki nie pomogę , to będzie mój pierwszy poród, ale słyszałam , że to zależy od wielu czynników i nie ma reguły , ale ogólnie to podobno 3 doby z tymi podkładami to norma.

A ja mam takie pytanko, czy te które będą rodzić naturalnie kupują lub już mają piłkę oraz poduszkę lub zwykłe kółko dmuchane ? Nie ukrywam , że chciałabym rodzić naturalnie i jeśli to możliwe to pierwszy etap porodu mieć możliwość chodzenia, kucania , siadania na piłce, oddychania na stojąco itd. Zastanawiam sie nad kupnem piłki , bo w razie gdyby w szpitalu nie mieli dostatecznej ilości to mam swoją a później przydałaby się chociażby do ćwiczeń.

My dzisiaj dokupiliśmy dla dzidzi lampkę na ścianę , ale taką na baterie co się włącza przyciskając rączką. Taka bezprzewodowa.

Został nam też do kupienia spirytus do przemywania pępka , z tym spirytem to nie wiem jeszcze jak to jest. Bo rozumiem , że można wziąć taki zwykły i jakoś tam rozcieńczyć z wodą i tym sie przemywa ten kikutek pępowinowy ? Mąż pytał się o taki gotowy w aptece to powiedzieli , że stosuje się Octenisept -> tyle , że ja gdzieś czytałam , że to nie jest do pępka , zgłupiałam , może sa rożne rodzaje tego octeniseptu.

A i jeszcze jedno - sól fizjologiczna - kupiłyście już ? to się kupuje tylko w aptece , nigdzie indziej się nie dostanie ?

tere fere - z pytaniem o glutki nie pomogę , to będzie mój pierwszy poród, ale słyszałam , że to zależy od wielu czynników i nie ma reguły , ale ogólnie to podobno 3 doby z tymi podkładami to norma.

A ja mam takie pytanko, czy te które będą rodzić naturalnie kupują lub już mają piłkę oraz poduszkę lub zwykłe kółko dmuchane ? Nie ukrywam , że chciałabym rodzić naturalnie i jeśli to możliwe to pierwszy etap porodu mieć możliwość chodzenia, kucania , siadania na piłce, oddychania na stojąco itd. Zastanawiam sie nad kupnem piłki , bo w razie gdyby w szpitalu nie mieli dostatecznej ilości to mam swoją a później przydałaby się chociażby do ćwiczeń.

My dzisiaj dokupiliśmy dla dzidzi lampkę na ścianę , ale taką na baterie co się włącza przyciskając rączką. Taka bezprzewodowa.

Został nam też do kupienia spirytus do przemywania pępka , z tym spirytem to nie wiem jeszcze jak to jest. Bo rozumiem , że można wziąć taki zwykły i jakoś tam rozcieńczyć z wodą i tym sie przemywa ten kikutek pępowinowy ? Mąż pytał się o taki gotowy w aptece to powiedzieli , że stosuje się Octenisept -> tyle , że ja gdzieś czytałam , że to nie jest do pępka , zgłupiałam , może sa rożne rodzaje tego octeniseptu.

A i jeszcze jedno - sól fizjologiczna - kupiłyście już ? to się kupuje tylko w aptece , nigdzie indziej się nie dostanie ?

O ile wiem to teraz żadnego spirytusu sie do pępka nie stosuje. Są takie gaziki nasączone (każdy odzielnie pakowany) ale u nas się nie sprawdziły, i położna tylko czymś swoim psikała jak przychodziła do nas, i tylko nalezy pamiętać aby nie zamoczyć...

Jakoś jeszcze tą pielęgnacją się nie interesowałam , ale teraz coraz bliżej więc czas zacząć . Ja właśnie w jakiejś gazecie dla mam wyczytałam , że teraz polecane jest "wietrzenie " pępka i nie moczenie , że niby bez żadnych specyfików.
W razie co , aptekę mam w bloku obok, zawsze można dokupić jakby sie okazało , że jednak potrzebne

betina ja kupiłam bazę familyfix - jest ona do pierwszego i do następnego fotelika. z bazą fotelik ma 4 gwiazdki, czyli tyle co bez bazy (5 gwiazdek miał z inna bazą - tylko do tego najmniejszego fotelika ale podobno jej nie produkują), komfort na pewno poprawia.

NomiMalone nam w szkole rodzenia mówili, żeby do pielęgnacji pępka używać Octenisept. Jeszcze nie kupiłam. Co do soli fizjologicznej widziałam w aptece w ampułkach.

reklama
Betina ja mam bazę - tylko ja mam fotelik recaro. Natomiast tak czy inaczej jest to bardzo wygodne i bezpieczne a ty się nie martwisz czy dobrze przypięłaś fotelik. Jak będę sama jeździć do lekarza albo cuś to będzie dla mnie bardzo ważne!!!

Co do octeniseptu to ogólnie po zabiegach się go stosuje, z tego co wiem to jest jeden rodzaj! aa i odchodzi się od teorii żeby kikuta nie moczyć, po kąpieli tylko dobrze wysuszyć!

Do góry