reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawkowo ;-)

Królowa o matko...dobrze, że o tym pomyślałaś i napisałaś, bo mi to kompletnie z głowy wyleciało:szok: Ratunku!!! co się wkłada do wózka???:baffled:

aaa ja nic nie prałam, ani fotelika (mam nówkę ze sklepu, to chyba nie trzeba?), a wózka jeszcze nie mam, będzie pod koniec tygodnia, ale też nowy, to nie widzę potrzeby. Inaczej by było jakbym miała używany, a poprzednie dziecko pobrudziłoby tapicerkę, to wtedy tak.

reklama
Szczoteczki do zębów są pod pierwszego tygodnia, miesiąca, oczywiście każdy tam sobie po swojemu robi,:-p ale w od pierwszego tygodnia używa się specjalnej szczoteczki do dziąsełek takiej gumkowej.:tak: Po pierwsze do masażu, po drugie w buzi dziecka też są bakterie i grzybki (lubią się robić pleśniawki) i codziennie wyciera:tak: (masuje się) wieczorem przy kąpieli całego buziaka wodą przegotowaną. Nasze mamy wycierały mokrą pieluchą.;-) Jama ustna też wymaga higieny, a raczej chyba przede wszystkim jak oczka. :biggrin2:
Mniejszy jest też problem z późniejszym szczotkowaniem, często też noworodki lubią to "szorowanie" dziąsełek, jest to chyba przyjemne, bo już widziałam.
Ja mam zestaw 3 szczoteczek za grosze. Jedna jest do 2-3 miesiąca, druga do 5-6 i trzecia taka maluteńka już z włosiem jak rosną ząbki.
Ja piszę o szczoteczkach, ale niech każdy pielęgnuje dzieciaszka po swojemu:biggrin2:;-):biggrin2: Może akurat komuś się to spodoba zamiast gazika czy pieluszki:biggrin2: Ja sama o tym nie wiedziałam, zobaczyłam u mojego brata i mojej kumpeli jak dzieci uwielbiały te pieszczoty, aż się wyginały rozkosznie i otwierały buźkę:-)

Gliceryna to na wszelki wypadek, jak jest problem z tzw obstrukcją:biggrin2::szok: urywasz malusieńki kawałek czubeczka czopka i wszystko idzie jak po maśle:-D:-D:-D Ale to się stosuje jeśli dziecko nie wypróżnia się ze 2 dni i płacze z tego powodu.

No i pięknie!!!:szok: o tych szczoteczkach do dziąsełek też nic nie słyszłam:sorry2:ani o myciu np. gazikiem....ranyyy dobrze, że tesciowa przylatuje, bo biedne by było to moje dziecko:baffled:

Aj tam daj spokój, jeden myje dziąsełka drugi nie. Jeden ma ceratkę, drugi nie, jeden przykrywa kołderką druga pakuje w śpiworek. Dobrze, że sobie tu piszemy, to przynajmniej wiemy jakie są opcje:-);-):-p

i jeszcze jedno? Czy do wózka (gondola) kupuje się jakąś pościel czy dziecko kładzie się w rożku albo kocyku?

w gondoli powinien być materacyk więc pod spód nic nie trzeba bo jest miękko. można kupic jakąś pościel, ale mi się wydaje że dla naszych marcowych dzieci nie jest potrzebna. takie malutkie można w rożku wozić, a za chwile zrobi się ciepło i pościel będzie nie potrzebna, wystarczy kocyk

Też nie wiem co prać aaa!
W instrukcji napisane - nie prać tapicerki. Ale to co to to co to prać wtedy :D

Dokładnie, ja mam kołderki, mam śpiworki, wyjdzie w praniu :) Też się wcześniej zastanawiałam co się wkłada do wózka, ale w sumie czego nie włożymy będzie dobrze, każda ma swój sposób, dojdziemy do tego metodą prób i błędów :-)

Tere Fere nie zauważyłam, żeby przemywanie buźki ułatwiało potem szczotkowanie;-) Ja przemywałam Szczepkowi buźkę i masowałam dziąsła gazikiem maczanym w przegotowanej wodzie i faktycznie bardzo to lubił, miał 7miesięcy jak mu pierwszy zębolek wyszedł i od tego czasu używamy szczoteczki z różnymi reakcjami, są okresy że na sam widok szczoteczki jest wrzask przeplatane z tymi gdy sam otwiera paszczę:-)

Jeśli o wózek chodzi, ja nie prałam, teraz będę bo trzeba odświeżyć. Do wózka jest miękki materacyk, jak było chłodno używałam śpiworka, coś takiego:
UNIWERSALNY ŚPIWÓR ŚPIWOREK DLA DZIECKA -POLAR- !! (2915937407) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

potem tylko kocyków, jeden kładłam na spód, drugim przykrywałam Małego jeśli była taka potrzeba

w gondoli powinien być materacyk więc pod spód nic nie trzeba bo jest miękko. można kupic jakąś pościel, ale mi się wydaje że dla naszych marcowych dzieci nie jest potrzebna. takie malutkie można w rożku wozić, a za chwile zrobi się ciepło i pościel będzie nie potrzebna, wystarczy kocyk

Myślę, że na te pierwsze marcowe dzieci to trafi mrozek jeszcze, więc można śpiworek, kocyk grubszy no i ubrać cieplej, a zaraz jak piszesz, kwiecień, wiooosna! Cieplutko fajnie będzie :)

ja zaczęłam przecierać gazą dziąsła dopiero jak młodemu wprowadziałam pokarm inny niż moje mleko czyli po 6 miesiącu:-)

Do wózka będę miała specjalne prześcierdełko a i tak obecnie dziecko będzie w pełni ubrane plus śpiworek więc spokojnie...latem kładłam malucha na kocyku w gondoli:-)

reklama
Do góry