reklama
Monisia-1980
Fanka BB :)
nomimalone-super lista.Ja bym ją tylko w dwóch miejscach skorygowała-ceratka na gumkę pod przesieradło niepotrzebna,dopiero kiedy dziecko jest odpieluchowywane.Jeśli podłożysz taką folię to dzidzi niepotrzebnie będzie się pociło a chodzi o to żeby wszystko "oddychało" i nie było niepotrzebnych zapoceń.
Druga korekta-do szpitala zapakuj sobie jeszcze kapcie;-)
Poza tym podoba mi sie lista
królowa-u noworodka na piersi mamy nie trzeba myć żadnych dziąseł.Wszystko się naturalnie czyści.Jesli jest na odżywce,to wystarczy przed spaniem wziąć nawinąć na palec gazik jałowy,umoczyc w przegotowanej wodzie i przelecieć po dziąsełkach przed snem maluszka.;-);-)
aha-i jeszcze do szpitala kupić paczkę pieluch.Ja osobiście sprawdziłam i polecam Pampers ale wersję premium care-one są najdelikatniejsze dla pupy noworodka.A do szpitala trzeba kupic.
Później przerzuciłam się na firmę Bella-robi super bawełniane pieluszki,dupka nie odparza.Odradzam pieluchy Dada z Biedronki.Uczulają.Czasami lepiej zapłacic więcej i mieć pewność że dupcia niemowlaka na tym nie ucierpi.
Powodzenia w zakupach
Druga korekta-do szpitala zapakuj sobie jeszcze kapcie;-)
Poza tym podoba mi sie lista
królowa-u noworodka na piersi mamy nie trzeba myć żadnych dziąseł.Wszystko się naturalnie czyści.Jesli jest na odżywce,to wystarczy przed spaniem wziąć nawinąć na palec gazik jałowy,umoczyc w przegotowanej wodzie i przelecieć po dziąsełkach przed snem maluszka.;-);-)
aha-i jeszcze do szpitala kupić paczkę pieluch.Ja osobiście sprawdziłam i polecam Pampers ale wersję premium care-one są najdelikatniejsze dla pupy noworodka.A do szpitala trzeba kupic.
Później przerzuciłam się na firmę Bella-robi super bawełniane pieluszki,dupka nie odparza.Odradzam pieluchy Dada z Biedronki.Uczulają.Czasami lepiej zapłacic więcej i mieć pewność że dupcia niemowlaka na tym nie ucierpi.
Powodzenia w zakupach
NomiMalone
Łyżeczkę wody? Ja też taka nieogarnięta, czasem czytam i nie wiem o co chodzi
No a mnie ten monitor oddechu wciąż zastanawia, M. twierdzi że nie ma sensu, bo monitor dla wcześniaków jest, a ja już też sama nie wiem czy kupić...
Termometr do wanienki odpuszczam, wg mnie to zbędny gadżet.
Wkłady (kołderki) mam dwie, 3 zmiany poszewek, dwa śpiworki w razie co.
A pieluch ile i jakie kupujecie? Ja mam tylko 3 paczki newbornów, ale zastanawiam się ile mi tego będzie potrzebne na start, żeby od razu po sklepach nie latać...
Ja z chęcią monitor oddechu bym kupiła , ale troszkę to drogie , mam nadzieję , że wszystko będzie ok i sobie w brode pluć nie będę , że nie kupiłam. Termometr do wanienki akurat kupiłam na tablica.pl bo na tym osiedlu gdzie mieszkam jedna osoba miała nowiutki zapakowany za 2 zł, więc sie przeszłam na spacerek i kupiłam delfinka Ja z tych panikar , co to nie wie czy za ciepłe czy za zimne, więc się przyda . Pościeli na razie nie kupuję, jedynie prześcieradła
A co do pieluch. Ja na razie mam pampersy new born 2 paczki , ale później zakupię inne tańsze np Dada w Biedronce i zobaczymy czy nie uczulają . Bo za dużo z jednej firmy też kupować podobno nie ma co , bo zdarzają się przypadki , że i dzieciaczek na pampersy uczulony (a wiadomo one drogie) a np tańsze lub nawet w podobnej cenie ale innej firmy mogą nie uczulać
Wydaje mi sie , że pierworódki to z tymi wyprawkami maja najgorzej , bo chciałyby jak najlepiej a nie wiedzą jeszcze co się przyda i w jakiej ilości - ja np wiem , że będę panikować :-) taki mój urok. Chciałabym żeby wszystko było jak najlepiej i denerwuje sie jak coś wymyka mi się spod kontroli.
Monisia - wiele mam , szczególnie chłopców poleca ceratki pod prześcieradło/podkłady ponieważ w nocy siusiaczek tak się układa , że zdarzają się sytuacje iż ciuszki sa mokre razem z prześcieradłem. Mój chrześniak (w czerwcu skończy 3 lata) własnie często w nocy przesikiwał o dziwo Pampersy a nie tanie pieluchy. Pomimo tego, że rodzice układali siusiaczka na dół w pampersie to i tak jak się mały przekręcał to psiorek zmieniał położenie.
ja zakupiłam jedną ceratkę i 5 podkładów . Ceratka w razie co będzie użyta ale wolę podkłady.
Co do pieluch. Uważam , że wszystko zależy od dziecka. Słyszałam już o uczuleniach dzieci na pieluchy od najtańszych do najdroższych bez względu na nazwe , firmę czy miejsce kupowania, nie ma reguły. Niestety trzeba sprawdzić na własnym dziecku.
To tak samo jak z kosmetykami Johnson , wszyscy mówią że uczulają a są dzieciaczki co im to odpowiada.
Kapcie - na liście do zakupienia nie wpisałam ponieważ myślę , że każdy w domu jakieś kapcie ma . To nie jest lista "torba do szpitala"
Ostatnia edycja:
anka26_x_07
Mama Laury :)
Alfa wode by przeplukac dziecku jame ustna Termometr do wanienki jak najbardziej zbedny. Mialam a uzywalam lokcia Ja mam narazie 2 paczki pampersiakow wiec na poczatek mysle ze to wystrczy
Pod przescieradlo polecam podklady. Wielkosc jak pielucha tetrowa tylko ze grube i nie przepuszczaja plynow. Ceratke odradzam- tak jak Nomi.
Pod przescieradlo polecam podklady. Wielkosc jak pielucha tetrowa tylko ze grube i nie przepuszczaja plynow. Ceratke odradzam- tak jak Nomi.
Szczebiotka
Królowa jeśli chodzi o pielęgnację jamy ustnej noworodka, to ja robiłam podobnie jak Monisia piszę, z tym że w czasie kąpieli, miałam kubek z letnią przegotowaną wodą i gazikiem przemywałam i oczka i buźkę w środku, Szczepcio to lubił i nigdy problemów z pleśniawkami nie mieliśmy.
Anka zgadzam się z Tobą, że podkłady lepsze niż ceratka, ja kupiłam w ikea coś takiego
Cot Mattress Protectors - IKEA
Z termometrem miałam podobnie, Teściu zakupił a mnie było łatwiej ręką sprawdzić, najlepsze jak chciał mi pokazać, że z termometrem bezpieczniej i przez 4dni mierzył temperaturę po mnie, potem przestał
Monisia niestety przy chłopcach przesikiwanie dość częsta sprawa, poza tym ten podkład kładłam na łóżko pod ręcznik jak robiliśmy Szczepkowi czas bez pieluszki
Anka zgadzam się z Tobą, że podkłady lepsze niż ceratka, ja kupiłam w ikea coś takiego
Cot Mattress Protectors - IKEA
Z termometrem miałam podobnie, Teściu zakupił a mnie było łatwiej ręką sprawdzić, najlepsze jak chciał mi pokazać, że z termometrem bezpieczniej i przez 4dni mierzył temperaturę po mnie, potem przestał
Monisia niestety przy chłopcach przesikiwanie dość częsta sprawa, poza tym ten podkład kładłam na łóżko pod ręcznik jak robiliśmy Szczepkowi czas bez pieluszki
Moim zdaniem podkład pod prześcieradło to mus. Nam kilka razy Gabin sprawił taką niespodziankę, że się obsikał w nocy:/ Rzadkość ale jednak...zresztą czasami może zwymiotować itp. a dużo łatwiej jest uprać podkład niż cały materac.
katiuszka79
Dziewczyny, a co myślicie o takich prześcieradłach razem z ceratką? na tej stronie co dziecko śpi jest normalne prześcieradło np.bawełniane, a pod spodem jest takie gumowe. Tam gdzie byłam nianią, wszyscy to mieli, sama kupiłam dwa takie wynalazki, ale ceratki i podkłady też mam. Najwyżej nie będą używane, ale chyba dobrze mieć, tak w razie "W"
Królowa_Dramatu
No a mnie ten monitor oddechu wciąż zastanawia, M. twierdzi że nie ma sensu, bo monitor dla wcześniaków jest, a ja już też sama nie wiem czy kupić...
Termometr do wanienki odpuszczam, wg mnie to zbędny gadżet.
my monitor oddechu kupiliśmy, mój mąż nie chciał bo mówił, że będzie dawał fałszywe alarmy i mnie stresował ale ja się uparłam i czekamy aż zostanie dostarczony (zamówiliśmy snuza go).
termometr do wody też odpuściłam
reklama
Królowa_Dramatu
dziewczyny a pierze się np. fotelik do samochodu (tj. tę zdejmowaną część z materiału) i wózek? Ja już nie wiem co się pierze a co nie...
i jeszcze jedno? Czy do wózka (gondola) kupuje się jakąś pościel czy dziecko kładzie się w rożku albo kocyku?
i jeszcze jedno? Czy do wózka (gondola) kupuje się jakąś pościel czy dziecko kładzie się w rożku albo kocyku?