reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawkowe szaleństwo ^^

reklama
My na becikowe ani na 500+ się nie łapiemy.

Zastanawiam się ostatnio nad kwestią spania. Jest pokój dla dziecka przy sypialni, tam będzie łóżeczko. Rozważam czy na początek dostawki do lóżka nie kupić do sypialni. Z drugiej strony wolałabym, żeby od początku spał u siebie, ale łażenie po nocach może sprawić, że szybko zmienię zdanie na czas KP. Turystyczne łóżeczko może przejmę po siostrzeńcach, muszę sprawdzić w jakim jest stanie, najwyżej kupimy. Do tego na dół jakiś leżaczek/bujaczek i chyba będzie aż nadto.

U nas tez[emoji12] ale mysle nad tym jakbysmy gdzies szli do kogos i dzidzir mozna wyniesc do innego pomieszczenia.moja kol miala taka kamerke ktora sie laczyla z telefonem a dala chyba coś okolo100 zl i dziala mega. Jak bd potrzrba to zamowie cos z allegro albo na olx uzywane

f2w3d5qpnszhujc3.png

dziewczyny wy na pewno wiecie, jaka to jest pościel bezposzwowa??? taka, że się jej nie obleka i można później prać w pralce? idę na chrzciny i rodzice dziecka chcieli coś takiego... pomocy :)

My tez nie jesteśmy małżeństwem a oni pytają przy becikowym czy żyjemy razem . A jeśli osobno to pytają o alimenty . Ja nie kłamałam bo nie chciałam zeby Adrian gdzieś miał w papierach , a po drugie ja byłam o uznanie ojcostwa przed urodzeniem Karima zeby miał nazwisko Adriana . I teraz tak samo zrobię . My nie łapiemy sie na becikowe mimo ze ja nie pracuje i bedzie drugie [emoji25][emoji25]

My tez na działkę odkładamy i odkładamy , najpierw jedno dziecko teraz drugie i ciagle odwlekanie bo ciagle ta kasa tak sie zbiera ze sie kiepsko zbiera [emoji12] a wiadomo działka i dom ogromne koszty . A mamy ambicje ile sie tylko da zrobić bez kredytu .

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
czyli jak uznamy ojcostwo, a tak będzie to wliczają ojca zarobki ??
my też chcemy przynajmniej stan surowy zamknięty zrobić za gotówkę.

Nie jesteś wyrodna. Spokojnie. Ja przy pierwszym dziecku też nic nie miałam a na pewno 5 tyś nie wydalam.
Grunt to przemyślane zakupy. Można kupić zwykle łóżeczko za 200 zł i a można kupić za 1000. Kolyska też nie koniecznie jest potrzebna. Łóżeczko turystyczne Przydatne jak najbardziej jak się dużo podróżuje. I też z czasem można zakupić jak zaplanujcie podróż. koszt pewnie ok 200 zł.
Głowa do góry.
My mało zarabiamy i ja poszukuję zawsze dobrego towaru gatunkowo ale nie koniecznie z najwyższej półki. Trzeba szukać promocji, ubranka na wyprzedaży w styczniu proponuje zakupić. Myślę że okres przed świąteczny to najgorszy moment na robienie wyprawki bo wiele cen pewnie pójdzie w górę.
no ja dlatego się cieszyłam, że dzidzia z marca to akurat na wyprzedaże się załapiemy :)
a przecież wiele rzeczy można kupić w momencie, gdy już rzeczywiście będą potrzebne, a nie już dziś.... bo zaczęłam się martwić.

reklama
czyli jak uznamy ojcostwo, a tak będzie to wliczają ojca zarobki ??
my też chcemy przynajmniej stan surowy zamknięty zrobić za gotówkę.
Uznanie ojcostwa a samotne wychowywanie to inny temat. My uznawalismy ojcostwo przed porodem, ma to na celu, że po porodzie jak będziesz się źle czuła (a nie macie ślubu) to tata może sam zarejestrować dziecko. I tyle.
A czy dochód będzie liczony z tatą czy bez to już jest inny temat. Niektórzy do rocznego zeznania pit rozliczaja się jako samotni rodzice z dzieckiem, bo to wychodzi korzystniej lub wykorzystują to przy składaniu podania do żłobka/przedszkola, aby zwiększyć szansę.

f2w33e3k0rq6mc1d.png

Do góry