reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka

Gdzies mialam zapisany wywiad z fizjoterapeuta ale nie moge znalezc [emoji20] Tak na szybko wyszukalam w Internecie taki artykul:

Link do: Fotelik samochodowy, leżaczek, bujaczek czy są niebezpieczne? | Mama Lekarz

Dokładnie to samo słyszałam o stawie biodrowym, że to jest największe niebezpieczeństwo.

Jeśli chodzi o fotelik to wszystko chyba też zależy od stylu życia. Tu gdzie jestem nikt tak kobiet w ciąży nie rozpieszcza jak w Polsce.
Tutaj kobiety oile maja macierzyńskie to wynosi ono gdzieś Ok 6 tyg. Więc pewnie dużo rzeczy stąd się również bierze.
Dziecka godzinami w foteliku nikt normalny nie trzyma. Takie małe to je co 2-3 godz plus pielucha, wiec szczerze nie wiem jak to w ogóle możliwe trzymać długo dziecko w foteliku, wózku czy czymkolwiek innym.

A jeszcze nie tak dawno w Polsce obowiązywała dieta mamy karmiącej, i też każdy oczy robił.
Czy kolejny przykład szczepień w ciąży.

Chyba co kraj to obyczaj. Własne badania i wytyczne.

Ostatnia edycja:
reklama
Dokładnie to samo słyszałam o stawie biodrowym, że to jest największe niebezpieczeństwo.

Jeśli chodzi o fotelik to wszystko chyba też zależy od stylu życia. Tu gdzie jestem nikt tak kobiet w ciąży nie rozpieszcza jak w Polsce.
Tutaj kobiety oile maja macierzyńskie to wynosi ono gdzieś Ok 6 tyg. Więc pewnie dużo rzeczy stąd się również bierze.
Dziecka godzinami w foteliku nikt normalny nie trzyma. Takie małe to je co 2-3 godz plus pielucha, wiec szczerze nie wiem jak to w ogóle możliwe trzymać długo dziecko w foteliku, wózku czy czymkolwiek innym.

A jeszcze nie tak dawno w Polsce obowiązywała dieta mamy karmiącej, i też każdy oczy robił.
Czy kolejny przykład szczepień w ciąży.

Chyba co kraj to obyczaj. Własne badania i wytyczne.

Ale właśnie kobiety wożą w tych fotelikach tutaj często zamiast gondoli, takie jakieś dziwne dla mnie to tez... i spokojnie można przekroczyć dwie godziny - rano zakupy, a popołudniu spacer i masz lekko 3[emoji58] a jeszcze jakiś przewóz autem....
Nad morzem jak byłam to mnóstwo tych maleństw w fotelikach zamiast gondoli widziałam [emoji20]

Szczepienia w ciąży to UK [emoji5]

Oczywiście, że co kraj to obyczaj, warto też kierować się rozsądkiem i wiedzą zaczerpnięta od lekarza czy fizjoterapeuty, a nie np.modą[emoji106][emoji28]

To prawda, nad morzem to jakaś plaga wożenia dzieci na stelażu w foteliku, to chyba dlatego, że gondola sporo miejsca w aucie zajmuje i pewnie chcą zaoszczędzić miejsca na bagaże.. tak myślę...

To prawda, nad morzem to jakaś plaga wożenia dzieci na stelażu w foteliku, to chyba dlatego, że gondola sporo miejsca w aucie zajmuje i pewnie chcą zaoszczędzić miejsca na bagaże.. tak myślę...
Ja jak jeszcze pracowałam w pasażu handlowym i widziałam jak na zakupy w fotelikach wozili dzieciaczki po 3-4 godziny to miałam ochotę wyjść z apteki i potrząsnąć tymi rodzicami.
Jak można tyle czasu trzymać dziecko w foteliku?

Ale właśnie kobiety wożą w tych fotelikach tutaj często zamiast gondoli, takie jakieś dziwne dla mnie to tez... i spokojnie można przekroczyć dwie godziny - rano zakupy, a popołudniu spacer i masz lekko 3[emoji58] a jeszcze jakiś przewóz autem....
Nad morzem jak byłam to mnóstwo tych maleństw w fotelikach zamiast gondoli widziałam [emoji20]

Szczepienia w ciąży to UK [emoji5]

Oczywiście, że co kraj to obyczaj, warto też kierować się rozsądkiem i wiedzą zaczerpnięta od lekarza czy fizjoterapeuty, a nie np.modą[emoji106][emoji28]

Tylko pamiętajcie że pozycja fotelika na stelażu w wózku jest inna niż w samochodzie na bazie.

Ps. Ciągiem 1,5-2h godz.

Ja nikogo nie zmuszam do używania fotelika zamiast gondoli.
Czytam to forum dla porównania i znalezienia środka. To że coś w Polsce nie przechodzi to wcale nie oznacza, że gdzieś indziej jest niedozwolone czy zabronione.

Rozmawiałam i z pediatrą i z chiroprakterem wiec to nie jest coś złego i szkodliwego jeśli wiadomo jak się z tego korzysta.
Ale tak jak mówię, czytam polskie wytyczne żeby znaleźć jakiś środek. Co kraj to inne opinie. I bądź tu mądry które są właściwe.

Ps. Szczepionki nie tylko w UE dla kobiet w ciąży.

W Polsce jest dozwolona szczepionka na grype i na krztusiec jeśli jest wysokie ryzyko epidemiologiczne.

W UK u mnie są jako szczepionki rekomendowane.

I nawet u mamy ginekolog na instagramie można zobaczyć, że też korzystała z podobnego rozwiązania. Cybex?
IMG_3964.JPG
IMG_3963.JPG
IMG_3962.JPG

Załączniki

• IMG_3964.JPG
    IMG_3964.JPG
    206,9 KB · Wyświetleń: 342
  • IMG_3963.JPG
    IMG_3963.JPG
    194,1 KB · Wyświetleń: 343
  • IMG_3962.JPG
    IMG_3962.JPG
    253 KB · Wyświetleń: 347
Ostatnia edycja:
Ja jak jeszcze pracowałam w pasażu handlowym i widziałam jak na zakupy w fotelikach wozili dzieciaczki po 3-4 godziny to miałam ochotę wyjść z apteki i potrząsnąć tymi rodzicami.
Jak można tyle czasu trzymać dziecko w foteliku?

W mojej opinii zabieranie takiego maleństwa do marketu i to na 4 godziny to z deka nie hej [emoji15]

reklama
Inaczej niż babeczki, które często widuje na ulicy z dziećmi w fotelikach, zwyklych-nie rozkładanych na płasko ;)

Nie wiem jakie to są foteliki.
U mnie gondole dostać to trzeba się nagłowić. Dopiero jak zobaczyłam jakie są rozwiązania i opinie i rekomendacje to się przekonałam.
Nie wiem jakie one maja foteliki. Tu fotelik na stelażu jest w innej pozycji, niż w aucie. I wygląda to w ten sposób co ze zdjęć, które wyżej załączyłam.

Do góry