reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawka

Niby tak, ale... Zastanowilabym się, gdybym miała kupić fotelik tylko do odbioru malucha ze szpitala do taksówki np... My akurat dużo jeździmy autem i się nie zastanawialiśmy, wiedzieliśmy, że musi być z atestami, bo prawdopodobieństwo stłuczki jest większe, ale są ludzie którym ten fotelik jest potrzebny 1x na 3 mce, bo w wszędzie poruszają się pieszo lub komunikacja miejska:)
Nawet w tej sytuacji nie ma sensu ryzykować z fotelikiem bez testów, z marketu. Fotelik może byc prezentem od mikołaja od rodziny, czy dziadkow z okazji urodzenia maluszka. Jeżeli kogos nie stać na nowy lepiej poszukać uzywanego z pewnego źrodła. Poszukać wśród znajomych bezwypadkowego i z terminem ważności.
Bo nawet podczas tego jednego czy kolejnego wyjazdu może coś się stać :(

reklama
Niestety nie. Chodzi o testy z ostrzejszymi kryteriami np ADAC. Te testy ECE R 44 ma każdy fotelik, wiec te średnio bezpieczne również.
Ratownik z warsztatów, na których byłam, też polecał wygooglać wynik testów ADAC dla konkretnego fotelika, przy czym można śmiało kupić te z czterema gwiazdkami, niekoniecznie musi być pięć.

Nawet w tej sytuacji nie ma sensu ryzykować z fotelikiem bez testów, z marketu. Fotelik może byc prezentem od mikołaja od rodziny, czy dziadkow z okazji urodzenia maluszka. Jeżeli kogos nie stać na nowy lepiej poszukać uzywanego z pewnego źrodła. Poszukać wśród znajomych bezwypadkowego i z terminem ważności.
Bo nawet podczas tego jednego czy kolejnego wyjazdu może coś się stać :(
Co do maxi-cosi słyszałam (też od ratownika), że te z datą produkcji do 2016 roku mają termin użyteczności 5 lat, a te z datą produkcji od 2017 mają termin użyteczności 8 lat. Warto się też tym kierować przy kupnie używanego fotelika (oczywiście tak jak napisałaś - ze sprawdzonego źródła).

Ratownik z warsztatów, na których byłam, też polecał wygooglać wynik testów ADAC dla konkretnego fotelika, przy czym można śmiało kupić te z czterema gwiazdkami, niekoniecznie musi być pięć.

Co do maxi-cosi słyszałam (też od ratownika), że te z datą produkcji do 2016 roku mają termin użyteczności 5 lat, a te z datą produkcji od 2017 mają termin użyteczności 8 lat. Warto się też tym kierować przy kupnie używanego fotelika (oczywiście tak jak napisałaś - ze sprawdzonego źródła).

Zgadzam się. Nie słyszalam o tych zmianach, może zmienili jakieś materialy i dlatego są trwalsze.
W instrukcji jest napisane ile lat można używać dany model, pewnie w Internecie można wcześniej sprawdzić taką ulotkę.

Dodatkowo maxi cosi ma dożywotnią gwarancję, która obejmuje np wymianę fotela po stłuczce czy wypadku (każdy fotelik po takim zdarzeniu trzeba wymianić) .

Dodatkowo maxi cosi ma dożywotnią gwarancję, która obejmuje np wymianę fotela po stłuczce czy wypadku (każdy fotelik po takim zdarzeniu trzeba wymianić) .
O, to ja o tej możliwości wymiany po zdarzeniu drogowym słyszałam w kontekście marki BeSafe. Dobrze wiedzieć, że Maxi-Cosi też to oferuje, bo chyba tej firmy kupię fotelik. Zastanawiam się tylko czy inwestować w bazę, czy kupić sam fotelik. Nie każdy potrafi prawidłowo przypiąć fotelik, ludzie robią to byle jak, nie napinają odpowiednio pasów. Taka baza ułatwia życie, jest na lata, jedyny minus to koszt...

Dziewczyny jak to jest z czasem oczekiwania na wózek? Ja jeszcze nie mam a skoro już zaczynamy się rozpakowywać to chciałabym mieć to załatwione [emoji85]ile czekałyście i jak kupowałyście stacjonarnie czy przez Internet?

My mieliśmy czas oczekiwania 3-5 tygodni, ale był po tych 3, tyle że dzwoniła Pani ze sklepu i pytała czy może go sprzedać, bo ktoś tam bardzo chce, a potrzebuje na już. I się zgodziliśmy.
Teraz w sumie nie wiem czy to było dobre posunięcie, ale 2 tygodnie mijają od tego jak zamówiła nam kolejny to może przyjdzie niedługo ;)

My dzisiaj w sklepie zamówiliśmy. Do 6 tyg czas oczekiwania.
Ogólnie to wszystko zależy czy wybrany model będzie dostępny czy nie.
Mamy problem tylko z fotelikiem. Prawdopodobnie mamy za krótki pas i żaden nie będzie nam pasował... ehhhh.... ale jeszcze pojedziemy do innego punktu. Bo nie wydaje mi się żeby ten od był aż tak krótki żeby nie zapiać fotelika...

W takiej sytuacj możecie kupić bazę - my mamy taką, że można zapiąć izofix lub pasy, więc jak nie macie izofixa to też można ;)

O, to ja o tej możliwości wymiany po zdarzeniu drogowym słyszałam w kontekście marki BeSafe. Dobrze wiedzieć, że Maxi-Cosi też to oferuje, bo chyba tej firmy kupię fotelik. Zastanawiam się tylko czy inwestować w bazę, czy kupić sam fotelik. Nie każdy potrafi prawidłowo przypiąć fotelik, ludzie robią to byle jak, nie napinają odpowiednio pasów. Taka baza ułatwia życie, jest na lata, jedyny minus to koszt...

Link do: Usługa SWAP tu jest napisane więcej.
Prawidłowe zamontowanie fotelika pasami i zapięcie dziecka pasami jest rownież bardzo ważne.
A baza wygodna jak się często jeździ i dla niektórych fotelików daje więcej *w testach

reklama
Link do: Usługa SWAP tu jest napisane więcej.
Prawidłowe zamontowanie fotelika pasami i zapięcie dziecka pasami jest rownież bardzo ważne.
A baza wygodna jak się często jeździ i dla niektórych fotelików daje więcej *w testach
Dzięki za linka. Tak czytam regulamin i rzuciło mi się w oczy:
1) Nowy fotelik dostaniesz wtedy, gdy w zdarzeniu drogowym uczestniczyło dziecko. Czyli masz przypięty fotelik, jedziesz do sklepu bez dziecka, przytrafia się stłuczka - nie dostajesz nowego fotelika.
2) Wymagana jest notatka policyjna (i to zawierająca informację, że w zdarzeniu uczestniczył fotelik). Do większości zdarzeń, w których nie wystąpią obrażenia ciała, nie jest jednak wzywana policja. Zazwyczaj sporządza się oświadczenie, w którym sprawca przyznaje się do winy (jest to dla niego korzystne, bo nie dostaje mandatu). Regulamin tej usługi Maxi-Cosi tego nie przewiduje.
3) Jeśli Twoje dziecko ma już za duże wymiary na fotelik, który uległ uszkodzeniu - nie dostaniesz nowego fotelika.
4) Wymiana dotyczy tylko fotelików zakupionych w okresie 6 lat przed zdarzeniem drogowym.

Mimo tych wykluczeń w regulaminie, myślę, że to fajna usługa.

Do góry