reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka / Zakupowe szaleństwa ;-)

reklama
nie wiem dokładnie , ale mamy nie ustawny , bo cała jedna ściana to szafa przesuwna i dlatego tam nic nie wejdzie

co do kosmetyków, wczoraj na szkole pani zdecydowanie odradzała kupowanie jak największej ilości kosmetyków, podała tylko niezbędne minimum a to i tak jest maksimum, co mamy przy dziecku stosować. Listę dostaniemy dopiero za tydzień, jak będziemy mieli zajęcia z pediatrą, więc z zakupami się jeszcze wstrzymuję. No ale z tego, co udało się zanotować to tak:
  • do kąpieli jakiś płyn nawilżający lub natłuszczający i to wystarczy. Żadnych szamponów i balsamów. Płyn można zastąpić ewentualnie dodając do kąpieli kilka kropelek oliwki, no ale wtedy trzeba jeszcze mydełka dla niemowląt użyć.
  • główkę smarować oliwką ale tylko wtedy, jak się łuszczy, i wyczesywać, jak nic się nie dzieje, to tylko czeszemy bez względu na to, czy dziecko ma już włosy czy jeszcze nie.
  • twarz przemywamy samą wodą i wacikiem.
  • jak oczy ropieją to zakropić solą fizjologiczną i zebrać gazikiem.
  • nosek przy katarze tak samo sól fizjologiczna i gruszka lub aspirator.
  • język czyścić w razie potrzeby też samym gazikiem z wodą.
  • jak jest potrzeba, to w fałdkach i zagłębieniach smarujemy pudrem najzwyklejszym, np. Nivea.
  • do pielęgnacji pępka polecała OcteniSept i patyczki do uszu (tylko dziecku nie czyścimy uszu).
  • do pupy puder jw. a kremami przeciw odparzeniom nie smarujemy non stop. Z kremów polecała np. sudocrem, ale na początek mamy nie kupować, bo dostaniemy takie małe w szpitalu.
  • na łuszczenie się skóry ciała maść Linomag.

I to na razie tyle.

jasminum jestem w takim razie z siebie dumna , bo kupiłam dokładnie tylko to co masz na liście ;) poza szamponem (2w1) , bo kupiłam dodatkowo i ten kosmetyk , a tak z doświadczenia z synem wiem , że tylko tego używałam a reszta kosmetyków stała.

Ja też używałam minimum...co innego przy Domisiu bo on AZS miał takze inna sprawa inna pielęgnacja przy Alanku to juz tu pisałam nie raz...a teraz smyki tylko w płynie do kapieli 2w1(czyt.płyn do kąpieli i jako szampon)Pinio z biedronki i wsio:)duże chłopaki to nie "bawimy"się w nico...

Dziewczyny, dawno tu nie zaglądałam na ten wątek, dlatego mogę dublować. Mam problem bo zakupiłam uniwersalny żel do mycia Babydream z pantenolem i zastanawam się czy mozna go stosować od pierwszych dni życia maleństwa?? Proszę o odpowiedź jeśli któraś wie:D Będę wdzięczna

reklama
Ciężarówka zazwyczaj jest informacja od kiedy można stosować - jeżeli nie pisze to zostawiłabym na później jak maluch będzie ciut starszy a kupiła taki od pierwszego dnia.

Ja do pielęgnacji mam
talk
oliwkę do mycia z Linomagu i to wsio :p

Do góry