reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka oraz zakupy dla malucha i mamy

Kocyki. Ja dzisiaj w końcu podjęłam decyzję o tym jaki kocyk Minky zamawiam. Trwało to tygodniami i ciągle nie miałam wizji.
Ostatecznie zamówiłam w kolorze Baby Pink - podusię, kocyk i poduszkę antywstrząsową. Uznałam, że będzie to idealny zestaw do wózka, auta, łóżeczka i na dobrą sprawę gdziekolwiek dziecko będzie - http://allegro.pl/cieply-komplet-minky-kocyk-75x100-poduszka-miko-i5811098554.html

Jednocześnie też udało mi się za 10 zł zlicytować śpiworek, bo z wysyłką wyszło mniej niż 20 zł, a przetestować czy dziecko będzie chciało w tym spać to akurat :)
Tym samym mam chyba już komplet "owijaczy"
- kocyk Minky
- kocyk polarowy
- kocyk pluszowy z sową szary stąd - http://allegro.pl/bobobaby-sliczny-pluszowy-kocyk-z-aplikacja-3d-8wz-i5481621125.html
- rożek od koleżanki (ale ze strasznie sztywnego materiału i nie wiem czy w ogóle go będę używała)
- otulacz Lulallove, którego ostatecznie nie oddałam chcąc dać mu szansę. CHoć któraś z Was zastanawiała się czy nie kupić otulacza lulallove zamiast rożka i powiem Wam, że to dla mnie dwa produkty, które się w ogóle nie substytuują! Otulacz Lullalove jest mega cienki - jak pieluszka tetrowa. Do otulania - może być świetny, ale jako kocyk - ja tego nie widzę :/

I myślę, że zdecydowanie wystarczy!

Teraz jestem na tropie pościeli i ogromnie podobają mi się rzeczy z tych sklepów:
Dolly Shop - http://www.dolly.com.pl/pl/c/Posciele/3
Utulanka - http://utulanka.pl/6-posciel-dziecieca
W ogóle mam ogromną fazę na minimalizm, pastel i brak jakichkolwiek zwierzątek, pluszaków czy wzorów geometycznych. Ewentualnie jakiś delikatny akcencik.

Nawilżacze. Chcieliśmy w tym roku w zimie zakupić jakiś dobry nawilżacz z funkcją oczyszczania powietrza, bo w moim mieście smog na potęgę, ale ceny dobrych sięgają w kilku setkach zł i uznaliśmy, że wrócimy do tematu w kolejnej zimie jak już Mała będzie :) To duży wydatek na start.

Nianie elektroniczne. Jakie kupujecie?
My mieliśmy zamiar w ogóle nie kupować. Wspomagać się apkami na telefonie - lub też mieszkamy w mieszkaniu, więc dziecko będzie słyszalne. Jednakże uznaliśmy, że na czas Światowych Dni Młodzieży, które są w Krakowie w połowie lipca trzeba będzie wyemigrować na jakiś czas do rodziców na wieś. I czuję, że będzie tak, że będziemy jeźdźić z Małą często w różne miejsca, bo my z tych co to usiedzieć na tyłku za długo nie mogę - więc wtedy apki bez internetu - słabo.
Zaczynam więc się rozglądać za nianiami. Co polecacie?

Zakupy apteczne. Też utworzyłam sobie koszyk w aptece na próbę i wyszło mi ok. 600 zł! Ale w sumie nie przeraziło mnie to, bo spodziewam się, że jest to wydatek tego rzędu :/ I chyba nawet nie ma z czego ucinać :/

reklama
Ja do łóżka mam 75 x 60 i do wózka chce uszyć taki sam. Aktualnie przeglądam materiały i zarsz oczoplasu dostane . Mam.wybrane chyba z 15 i nie wiem kompletnie jako wybrać.
Pokaż jaki zamówiłas :)

Ewa, ja zamówiłam taki - wymiar 75x100 więc będzie do łóżeczka

Załączniki

• Minky1.jpg
    Minky1.jpg
    101,3 KB · Wyświetleń: 127
Jasmina - my mieszkamy w Poznaniu i u nas też jest smog, stan powietrza jest bardzo zły. Więc też zastanawiamy się nad nawilżaczem oczyszczającym...

Czy te kocyki w zestawie z podusią nie będą za ciepłe na lato?

Nie mam niczego innego cieplejszego wiec uznalam ze przynajmniej jeden z kocy niech bedzie cieplejszy. Jak bedzie goraco - bedzie apala pod pieluszka ;)

Ja kocyk zamówiłam bo nigdy nie wiadomo co nas czeka:D a taki kocyk przecież nie bedzie do wyrzucenia za pół roku. A na okres letni ja planuje jeszcze kocyk bambusowy czy muślinowy.

ja mam jeden minky i jeden pluszowy ale nie gruby. Do wózka dokupię mniejsze i nie za grube minky.
Uświadomiłam męża że do sypialni trzeba kupić fotel bo nie ma tam gdzie karmić. Łóżko jest za wysokie by np.w nocy usiąść i nakarmić malucha.

Gdzie udało Ci się kupić tak tanio wanienke ze stelarzem?
o pardon o 2.99 zł się pomyliłam - wanienka warta 59.99 ze stelażem w komplecie http://allegro.pl/tega-zestaw-wanna-wanienka-86-cm-stojak-stelaz-i5648137400.html
a deska przewijakowa u tego samego dostawcy 42.99 http://allegro.pl/klups-nadstawka-przewijak-na-lozeczko-70x50-hit-i5481078339.html
Łącznie 102,98 ta wersja "komody z wanienką i przewijaczkiem" :wink:
wzięłam biały stelaż, białą wanienkę i przewijaczek biały z napisem sweet baby;
wanienkę , która ma pozytywkę z Lambadą szczęśliwie mam już w życiu za sobą....:cool2: to był koszmar po kilku tygodniach kąpania

Ewa90 miałam 2 -jeden gdzieś mi przepadł a był prezentem. Drugi kupiłam idąc do apteki, pytając czym się różni ten od tego u ostatecznie kupiłam dla dzieci (ale nie taki dla niemowlaków) -chodzi w nim o to że jest cichszy i rozbija wodę na mniejsze cząsteczki -przy krótkim wdychaniu więcej się wchłania. I tyle -żadnych konkretów

Maui no właśnie -śpiwór na lato?? Będzie maj jak urodzimy, śpiwór potrzebny jest październik/listopad -konia z rzęden temu co półroczne dziecko przekona do śpiwora:laugh2:
Kochanie,
1. śpiworek do fotelika 0-13 kg potrzebny jest mi na rok, a nie tylko na lato - mając śpiworek nie używamy wówczas kocyka (nie w upał oczywiście)
2. mam nadzieję urodzić w kwietniu- nie noszę wówczas dodatkowego kocyka do szpitala
3. jadę latem nad morze, a nad morzem wieczorami przepraszam za słowo 'piździjewo" - przyda się śpiworek
4. w listopadzie moje dziecko będzie miało 5 miesięcy, to śpiworek też się przyda :cool2: nie mówiąc o grudniu

Koszt 160 zł średnio i niech leży jakbym miała ochotę na wieczorne spacery, albo sierpień byłby brzydki

No i chcę mieć:-) :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Poczyniłam postęp w wyprawce. Kupiłam wanienkę :D w tesco za 27 zł. Stelaż mam więc nie opłacało mi się zamawiać wanienki przez neta. Ja mam na 102 cm, bo taki mam stelaż.

Do góry