reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka oraz zakupy dla malucha i mamy

Och, dziewczyny, ale fajnie posłuchać doświadczonych mam. Ja jestem w temacie zupełnie zielona. Pierwsza wyprawka kompletowana od zupełnego zera...:)

reklama
Siasia masz rację. Jak kupie kocyk Minky to po co mi pościel, tym bardziej do kołyski na kilka miesięcy. Ja małą kołdrę wypełnienie mam. Ewentualnie tylko zmiany pościeli potem dokupić jak juz łóżeczko będzie.

Ania_Beata ja na początku miałam wszystko a i tak tego się nie używało.

Dziewczyny, a kupujecie specjalnie te ręczniki kąpielowe z takim kapturkiem? Ja mam chyba z 8 dużych ręczników kąpielowych, których nigdy nie używaliśmy, więc nie ma sensu nowych kupować specjalnie dla Malucha.

Ręczniki z kapturkiem mam po synku, więc nie kupuje.
To tylko bajer, więc można sobie śmiało darować ;-) ;)

Kolejny słodki komplecik co prawda zakupiony nie dla mojej Niuni, ale jego nabywca napewno będzie bosko w nim wyglądać :rolleyes:
20160117_151045 (Kopiowanie).jpg

Załączniki

• 20160117_151045 (Kopiowanie).jpg
    20160117_151045 (Kopiowanie).jpg
    128 KB · Wyświetleń: 244
Basi89 no na początku to trzeba chyba ten pierwszy do 6 kg, bo ten do 9 to za duży dla noworodka.
Jejku jak ja zobaczyłam na zdjęciu to pierwszy raz to normalnie szok przeżyłam jak w to dziecko można wkładać.

Ja sie cały czas wacham, ale wszędzie gdzie piszą o noworodkach jest info, że trzeba dziecko opatulic bo to dla dziecka bezpieczne i przyjemne (jak u mamy). No i teraz moje pytanie, czy jak opatulamy takiego maluszka nawet w takiej wersji cienkiej opatulacza, woombi, rożka, etc to co należy przywdziać takiemu bobo? Ma być ciepło, ale przecież jak założymy takiego nawet cienkiego pajaca plus takie woombi to czy nie bedzie za ciepło? Hmmm. Im dalej tym więcej pytań, a myślałam ze będę tej wiedzy jakoś nabierać:D

reklama
Basi89 po mojemu to jest tak, że dziecka nie można przegrać, bo to jeszcze gorzej. Wentylacje musi mieć. Typowe otulaczki/rożki niby powodują, że dziecku jest jak u mamy, ale one mogą powodować dysplazję bioder, bo dziecko ma źle ułożone nóżki. Tak czytałam. Te woombi niby wręcz powodują, że zapobiegają dysplazji bioderek i mają pozytywną opinię instytutu matki i dziecka. Poza tym widziałam wersję lżejsze i cieplejszą. A poza tym to woombie można używać na noc żeby dziecko lepiej spało a w dzień tylko okrywać np. kocykiem. W ten sposób u dziecka można ustalić rytm dnia i nocy. Tak sobie myślę.

Do góry