reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka oraz zakupy dla malucha i mamy

My mieszkamy obecnie w kawalerce ale przenosimy się do 2 pokojowego (zamieniamy z moja mama) i tam będziemy mieli pokoik dla Oskarka no i jeden dla nas . Na.początku ja osobiście zamierzam spać z synkiem (mąż jak będzie się wysypial to niech też do nas wskakuje) a pozniej przechodzę do dużego pokoju :)
Ja osobiście nie kupuje mebli dla.małego bo mam swoje stare białe z ikei (1 szafa , komoda duża i mała plus tak jakby połowa szafy z 6 poleczkami) Pozostaje mi dokupić łóżeczko oraz łóżko do pokoju dla siebie żebym z małym spala (nad łóżkiem jeszcze rozmyślam może wcale go nie kupię i jednak zdecyduje się spać od razu z mężem (chodz szczerze jakoś nie myśli mi się wstawać co chwile i iść z pokoju do pokoju żeby karmić - chodzi mi o ten okres po cesarskim cięciu gdzie przez dwa tyg pewnie będzie mnie ciągnęło zdeczka:/)
Jeszcze jest opcja ze mały może na te dni spać w kolysce która będzie stała w dużym pokoju. :)
Na razie to sobie gdybam wszystko będzie poskrecane i poustawianie to się w sumie zdecyduje co i jak :) Pokoik w którym będzie Oskarek jest długi a wąski tez nie chce go zawalić niewiadomo jak .

Aj dziewczyny jeszcze trochę i nasze maleństwa będą z nami :)

reklama
A mnie sie marzy taki kosz Mojżesza :) rozglądam sie, moze kupie używany, bo to tylko na pierwsze 3/4mc :) co do lezaczkow, buraczków... Jeszcze nie wiem, mam fotelik z funkcja kołyski, ale pewnie to nie wystarczy. Liczę tez troche na to ze ciotki i wujki cos sprezentują :p

My też mamy małe mieszkanko wiec nie ma z czym szaleć. Kupimy tylko większą szafe i wstawiamy łóżeczko do naszego pokoju. Jakoś damy radę. W planach jest przeprowadzaka ale to za jakiś czas.

Ja leżaczek kupuje taki - używany . Jadę po niego jutro lub pojutrze .

Załączniki

• 1452504754185.jpg
    1452504754185.jpg
    35,8 KB · Wyświetleń: 70
  • 1452504764310.jpg
    1452504764310.jpg
    90,3 KB · Wyświetleń: 65
Zaraziłyście mnie wyprawkowym szaleństwem I od rana siedzę nad czytaniem artykułów I wyszukiwaniem różnych rzeczy, które mi przypasują :)
Już wiem, że będę chciała korzystać z rożka I otulacza. Jak Pola podrośnie to może przerzucę się na śpiworek, bo wyczytałam, że otulacz sprawdza się tak do 3 m-cy. Znalazłam fajne I niedrogie firmy Motherhood. Wybrałam też pościel, ale tutaj mam do Was pytanie - z jakiego materiału/tworzywa najlepiej kupić wypełnienie tj. kołderkę I podusię? Ma to znaczenie?

Miałam kołyskę (czy jak się okazuje kosz mojżesza :p) pożyczoną i fajna sprawa :D dziecko wszędzie za mną "chodziło", a że była wrzeszczochem to nawet czasem do łazienki :p i przez pierwsze 3 miesiące spała obok naszego łóżka :) Jak ktoś ma kasę to polecam, sama bym nie kupiła, bo na te 3 miesiące szkoda by mi było tych pieniędzy, ale jak była możliwość pożyczenia to skorzystałam :) Ewa może poszukaj używanych albo sprawę załatwiłoby łóżeczko na kółkach i na noc przewoziłabyś do Waszego pokoju? :D

Co do apteczno-kosmetyczno-higienicznych rzeczy, które chcę kupić i które znalazłam na gemini:

- woda morska disnemar (do czyszczenia nosa)
- patyczki do uszu zwykłe i dziecięce (dziecięce do czyszczenia uszu, zwykłe do oczyszczania pępka no ale to się zazwyczaj ma "na stanie", ja sobie zapisałam, bo chcę mieć jedne opakowanie w pokoju dziecka)
- octenisept (do pępka, też niby mam, ale resztka i muszę datę sprawdzić)
- witamina K+D (duże opakowanie, żeby wystarczyło już na te 3 miesiące, bo nie lubię dokupować)
- herbatka z kopru włoskiego w saszetkach (na kolki w razie czego, jeżeli dziecko zechce pić, bo córka nie chciała, a jak nie zechce to ja wypiję, bo lubię :) a położna twierdziła, że dobrze wpływa na laktację; granulowanych nie kupuję, bo mają zazwyczaj cukier... chyba, że któraś zna jakąś bez cukru?)
- bobotic (na kolki w razie w, jak dopadnie w nocy to nie będziemy po aptekach latać, więc wolę mieć w zapasie)
- nożyczki zaokrąglone do małych drapiących pazurków (te po córce się rozleciały...)
- oilatum (tym razem kupię duży - na pierwszy miesiąc, dwa do kąpieli)
- Nivea szampon i żel 2in1 biały po 1 miesiącu życia (do mycia ciała i włosów jak już oilatum się skończy, koniecznie z dozownikiem, żeby radzić sobie jedną ręką, gdy drugą podtrzymuje dziecko w kąpieli)
- oliwka Nivea (niby się już nie używa, ale myślę, że warto mieć... mojej córce po urodzeniu łuszczyła się skóra na całym ciele i musiałam ją oliwką masować, żeby to zeszło)
- duże kwadratowe waciki (do przemywania pupy itp., na początku córkę podrażniały chusteczki nawilżane, więc położna poleciła przemywać pupę przegotowaną wodą)
RZECZY DLA MNIE:
- podkłady higieniczne bella (to te big-podpaski na pierwsze dni połogu)
- podpaski "nocne" i zwykłe (na kolejne dni, wolę kupić wcześniej, bo z 2 dzieci ciężko będzie na początku wyrwać się do sklepu, a jak poślę męża to mi kupi jakieś nie takie)
- podkłady na łóżko (do szpitala jeśli nie mają i do domu na pierwsze dni)
- majtki siatkowe (czyli sexi-bielizna do szpitala :D )
- bapanthen maść (duuuuża na bolące brodawki i do pupy dzieciaczka)
- wkładki laktacyjne tommee tippee (podobnie jak z podpaskami wolę kupić sama na zapas niż wysyłać potem męża po takie rzeczy)
- lactacyd (niby mam, ale do szpitala chcę mieć tym razem wszystko spakowane więc kupię jakieś małe opakowanie)
- herbatka na laktację (nie wiem czy działa, ale efekt placebo też czasem występuje ;) poza tym, żeby rozkręcić laktację dobrze jest dużo pić)

To tyle :) rzeczy, których nie kupuję, bo mam a się przydadzą (może komuś pomogę):

- sól fizjologiczna (do przemywania oczu)
- gruszka/frida/katarek (do odciągania kataru lub wydzieliny)
- termometr
- coś przeciwbólowego/przeciwgorączkowego dla dziecka po pierwszym szczepieniu w razie w
- altacet (na opuchnięte miejsca po szczepieniu, na opuchnięte sutki - dzieci czasem tak mają po urodzeniu pod wpływem hormonów matki)
- krem na każdą pogodę (na wyjścia)
- tantum rosa albo kora dębu (dla mamy do podmywania uszkodzonych miejsc ;) )

Jak mi się przypomni coś to dopiszę ;)

reklama
Ja dostanę kołyskę od kuzyna i przez pierwsze 2-3 msc chce, aby Kuba spał z nami w pokoju na noc, a w dzień w swoim pokoju w łóżeczku. Dostanę materac na łózko jednoosobowe od babci, więc w razie czego któreś z nas będzie mogło spać z nim w pokoju później.
Dostałam termometr i podgrzewacz. Termometr fajny, przetestowałam na sobie i mężu, podaje dobrą temperaturę. Mierzy też dobrze temp. pokoju.

W ZARZE są wyprzedaże, jakby kogoś interesowało :D
Będziecie korzystać z niani elektrycznej?

Ostatnia edycja:
Do góry