reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka oraz zakupy dla malucha i mamy

Dziewczyny robicie wyprawkę przez neta czy troszkę ta i tak. Ja skuszę się na firmę Lovi ponoć zamiennik aventa bardzo dobra i dość tania. Czytałam opinie i sa bardzo dobre.

reklama
Wioletta93 - śliczne, czy nie za ciepłe?
Mi koleżanka, która też rodzi w maju i ma już dzieci mówiła, żeby mieć max. 1 ciepłe spodnie i 1 ciepłą bluzę, bo jednak pewno jak zaczniemy wychodzić z maluchami to będzie już ciepło, będzie kocyk, czapeczka i że nie warto kupować cieplejszych ubrań - chyba, że na zaś w większych rozmiarach. Jak sądzicie?

Ja stawiam zdecydowanie na rzeczy używane. Sporo rzeczy podostawałam od koleżanek i mam siostrę, która jest ciucholandowo-obsesyjna i ma kilka takich miejsc, gdzie się sama ubiera i teraz zaczęła mi się rozglądać za rzeczami dla dziecka i to co wynalazła jest śliczne i dobre gatunkowo:) Więc dostała nakaz zakupu różnych takich i myślę, że tym sposobem skompletujemy wszystko :) Ostatnio pokupowała mi takie super pajacyki zapinane od góry na dół, z dobrej bawełny z tzw nakładkami na rączki. Ponoć są bardzo praktyczne przez pierwsze 3 miesiące.
W listopadzie zaszalałam i na aukcji allegro kupiła 2 mega paki ubranek dla noworodków - ale z tych dwóch mega pak, potem skompletowałam jedną i sprzedałam z powrotem pół tych ciuchów, bo albo pachniały tak chamsko ciucholandem i pleśnią, że po praniu nadal takie były, albo były bardzo kiczowate (bo mocno zwracam też uwagę na to co na nich jest) - więc ja aukcji na allegro nie polecam.

Nie uważam, że dziecko musi mieć wszystko nowe - szczególnie na tym etapie. Mnie ceny w takich sklepach jak smyk - przerażają, choć stać mnie, żeby sobie na nie pozwolić, a jakoś ubranek czasami w Pepco czy innych jest taka, że po jednym praniu (a wiadomo, że nawet nowo zakupione ciuchy trzeba przeprać) - tracą one swoje kształty i szwy się rozciągają. Choć są cudowne i śliczne - ja mocno zwracam uwagę na materiał.

Ja nie mieszkam w Polsce tylko w Irlandii, u nas jest całkiem inny klimat. Takie ubranka jak kupiłam są w sam raz na cały rok :)

Ja też mam większość rzeczy używanych, może nie ciucholandowych bo jeszcze nie miałam okazji tutaj odwiedzić takich sklepów, ale po znajomych. Przynajmniej wiem że są kilkunastokrotnie przeprane i nie mają już tych szkodliwych substancji. Zostawiłam sobie tylko to co mi się podobało a resztę albo wyrzuciłam albo podałam dalej.

Jasmina88 ja za niedługo tez będę w Polsce i napewno wybiorę sie do mojego ulubionego szperaczka, który ubierał mnie jak jeszcze mieszkałam w Polsce. Tez uważam, że jesli dzieciaczek ma używać czegoś 3 miesiące to kompletowanie całych wyprawek w super sklepach moze tylko zrujnować portfele. Chociaż my przy pierwszym dziecku razem z babciami szaleliśmy, aż miło :D ale mam tez ubranka po synu siostry A. Wiec teraz, żeby dziewczynka była dziewczynka dokupimy kilka damskich laszkow i ubranka mamy. Chyba(?) muszę zajrzeć do moich skarbów.
A co do tego maja... Moze być tak, że pogoda bedzie kapryśna jeszcze w maju, ostatnimi czasy rożnie bywa :D

Wioleta93 - przesłodkie ubranka :)

Ja póki co mam trochę używanych po synku siostry, na szczęście nadadzą się zarówno dla chłopca jak i dziewczynki :) tak to raczej w sklepach będę kupować lubię sobie "pomacać" :) sprawdzić jakościowo. Przez neta możliwe że też coś zakupię, już mam kilka ładnych ciuszków na oku :)

W Polsce z pogodą to różnie może być tak jak piszecie :D u mnie dziś biało :)

reklama
Ja tez czesc tak, czesc tak. Nie wszystko sie oplaca przez neta bo jezeli kupuje jedna rzecz to z przesylka drogo wychodzi. Apteczne rzeczy pewnie kupie za jednym razem przez neta, bo jednak taniej na gemini niz w normalnych aptekach no i wszystko w jednym miejscu jest.

Nie polecam kupowac tych mega pak ciuszkow na allegro, bo to zwykle zbieranina byle czego... poplamionego, rozciagnietego, spranego.

Do góry