reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka oraz zakupy dla malucha i mamy

Kaylla ja myśle o takim monitorze, ale pewnie będę szukać używanego. Myśle, że dla panikar takich jak ja bedzie to przydatny gadżet :)

reklama
Maui ja w Jedo też miałam opcję obracania -tylko to było 6 lat temu nie wiem jak teraz bo są jakieś nowe modele
waiting to zaszalałaś -ja jeśli kupie połowę z tego to będzie wszystko a polarowy śpioch na maj to już poleciałaś:-D:-D:-D
Jasmina popieram Gosię Lew we wszystkim!!! na jesień przyda się folia na wózek od deszczu -ja ją dokupiłam bo w sumie w deszcze też spacerowałam albo deszcz złapał zamiast ceratki miałam jednorazowe podkłady, kocyk córka ma 1 od urodzenia do teraz i to jest jej ukochany kocyk, termometr ja kupić muszę bo ja uwielbiam gorącą wodę:-D i nie chcę dziecka przyzwyczajać. Do szpitala maść do sutków już bierz
Malutka pudru, zasypek też nie używałam

Kurcze ja to w głowie mam co zabrać, a w ogóle to w szpitalach są kioski tam wszystko jest, poza tym codziennie miałam z domu świeże ręczniki i wyprane koszule więc spoko -dziś to nic nie jest problemem

Kylla gadżetów różnych jest sporo, niektórym się przydają, niektórym nie.

13x13 - folia na wózek jest często w komplecie z wózkiem, no chyba, że ktoś odkupuje i nie ma. Też spacerowałam w deszczu.

Siasia - u mojego dziecka po oliwce wyszła jeszcze większa ciemieniucha niż przed - takiego dostał uczulenia.

Emolienty - jest opinia, że najlepsze preparaty do smarowania są apteczne, czyli dermokosmetyki. Sam fakt sprzedawania ich w aptece budzi nasze zaufanie. Mój syn był uczulony na praktycznie wszystkie, od oilatum, oilan do tej pory go uczula, emolium, svr, la roche, balneum itp. Nie uczula go aderma - ale jest droga i ziaja med - ta po prostu nie ma parafiny a mój syn jest na nią uczulony. Długo stosowaliśmy maść robioną na receptę wazelinowo-glicerynową.

Wkładki laktacyjne- fakt belli są najgorsze, nie tylko moja opinia, dobre są johnsonowe a najlepsze dla mnie były z baby dream z rosmana i tanie.

Maui ja w Jedo też miałam opcję obracania -tylko to było 6 lat temu nie wiem jak teraz bo są jakieś nowe modele

13x13 w JEdo jest przekładana rączka a nie obracana gondola. Zobacz filmik To zupełnie inna konstrukcja i mechanizm. Możesz obracać gondolę wokół osi a nie tylko przód tył rączkę... dlatego własnie wstawiłam link do filmiku, bo ludzie nie potrafią sobie różnicy wyobrazić. NP OBRÓT TYLKO O 90 STOPNI... czy na bok do karmienia, a nie tylko 180 do jazdy z wiatrem i pod wiatr.

Zmobilizowałyście minie do stworzenia listy tego co jeszcze mi brakuje. Duuuuużo tego, pomimo, że większość dużych rzeczy i ubranek już mamy.
Co do monitoru oddechu to podpatrzyłam u sąsiadów fajną nianię elektroniczną z matą podkładaną pod materac. Jak dziecko nie oddycha to niania zaczyna mocno piszczeć. I chyba w taką się zaopatrzymy, chociaż teraz są takie z innymi bajerami, z kamerką albo takie w których przez aplikację w telefonie mona dziecko podglądać. Ale to już chyba za dużo bajerów jak dla mnie.
A co do listy do szpitala... serio trzeba ze sobą zabrać nawet papier toaletowy? I butelkę wody? Bo to dla mnie przerażające żeby czegoś tak podstawowego nie było w szpitalu położniczym :/

Wioleta zależy od szpitala z papierem, lepiej wziąć. A wody też nie uraczysz, co najwyżej przegotowaną...
Ja jak leżałam w 9 tygodniu na ginekologii to miałam papier w ubikacji, ale wodę/napoję trzeba mieć swoje. Jednak wiem, że z papierem różnie, zwłaszcza, jak ubikacje czasem są na korytarzu.

Dla mnie to jest przerażające. Ja w 6tyg. leżałam w szpitalu tu w Irlandii to wodę pielęgniarki donosiły dwa razy dziennie, wymieniały na świeżą jeśli poprzedniej się nie wypiło. W ubikacji papier był non stop, w łazience nawet jednorazowe maty pod prysznic. A podobno na porodówkach jest jeszcze bardziej troskliwa opieka.

W szpitalu wody w Polsce nie ma niestety. A do porodu bez wody to masakra. W przychodniach w większości za to jest. A papier toaletowy raczej jest, chociaż zdaż się może, że nie ma. Poza tym po porodzie wole miękki niż ten sztywny co tam jest.

reklama
W szpitalu wody w Polsce nie ma niestety. A do porodu bez wody to masakra. W przychodniach w większości za to jest. A papier toaletowy raczej jest, chociaż zdaż się może, że nie ma. Poza tym po porodzie wole miękki niż ten sztywny co tam jest.

U mnie w mieście są dwa szpitale.. w obu obojętnie na jaki oddział się idzie trzeba się zaopatrzyć we własny papier toaletowy.

Do góry