reklama
Ja dziś rano zrobiłam sobie LISTĘ WYPRAWKOWĄ oraz LISTĘ RZECZY DO SZPITALA na start- przesyłam co mi wyszło - może którejś się przyda
Z ciekawostek skosztorysowałam też listę wyprawkową w oparciu o Ikee Allegro i Entliczka, żeby mniej więcej ogarnąć koszta i wyszło mi ponad 4,7 tys zł jako zaplanowanego wydatku na wyprawkę.
LISTA WYPRAWKOWA
SPACER I PODRÓŻ
Wózek 1
Fotelik do samochodu 1
Torba do podróżowania 1
Parasolka 1
SPANIE
Łóżeczko do domu 1
Materac 1
Ceratka na materac 2
Prześcieradło 3
Kołdra - wypełnienie 1
Podusia płaska - wypełnienie 1
Podusia do wózka 1
Kocyk grubszy do łóżeczka 1
Kocyk letni/lekki 2
Ochraniacz do łóżeczka 1
Pościel 3
Przewijak 1
Komoda Ikea 1
Czujnik spania - Niania Elektron. (opcjonalnie)
Śpiworek do spania 1
KĄPIEL
Wanienka Ikea 1
Ręczniki z kapturkiem 2
Ręczniki zwykłe mniejsze 2
Myjka frottowa 2
Gąbeczka 2
Termometr do wody ?
UBRANIE
Śliniaczki 3
Czapeczka bawełniana 4
Czapeczka ciepła 1
Skarpetki 3
Otulacz 2
Inne ubrania (to dostaniemy po ciotkach )
HIGIENA
Płyn do Kąpieli Oiliatum 1
Sudocrem 1
Bepanthen 1
Krem do buzi 1
Chusteczki nawilżające 5
Chusteczki higieniczne 1 op.
Wata 1
Gaziki jałowe
Płatki kosmetyczne duże
Płatki kosmetyczne zwykłe
Sól fizjologiczna
Spirytus 1
Proszek do prania dla dzieci
Płyn do płukania dla dzieci
Nożyczki do paznokci 1
Szczoteczka do włosów 1
Termometr 1
Patyczki do uszu dla dzieci
Gruszka do nosa 1
Pieluszki tetrowe 15
Pieluszki flanelowe 4
Pieluchy Pampers -Newborn (2-5 kg) 3 op.
Szampon Oiliatum 1
Olej kokosowy/Oliwka 1
Woda morska
Tantum Rosa 3 sas.
Prześcieradło na przewijak 2
KARMIENIE
Wkładki laktacyjne 30
Laktator (opcjonalnie)
Butelka 250 ml 1
Butelka 125 ml 2
Szczoteczka do mycia butelek 1
Smoczek (0-3m) – chicco linia fizjologiczna 2
Smoczek do płynów (0-3)
Smoczek do mleka (0-3)
Termoopakowanie 1
DLA MAMY
Koszula na poród 1
Koszule nocne-karmiące 3
Stanik do karmienia 3
Majtki poporodowe siatkowe
Podpaski/Podkłady poporodowe 4 op.?
Maść na sutki
Podkład poporodowy na łóżko 2 opak.
Poduszka do karmienia
Szlafrok cienki 1
Poszewka na poduszkę do karmienia 1
Chusty do noszenia - elastyczna 2
LISTA SZPITALNA/TORBA do SZPITALA
DLA MNIE
Szlafrok 1
Bielizna nocna 3
Pantofle i klapki pod prysznic 1
Majtki siatkowe 6
Skarpetki 3 szt.
Stanik do karmienia 2
Wkładki laktacyjne
Mała butelka 1
Ręczniki dla mamy 2
Podkłady/podpaski 2 opak.
Papier toaletowy 1
Ręcznik papierowy 1
Szampon 1
Żel pod prysznic 1
Krem do twarzy 1
Sztyft do ust 1
Szczotka do włosów 1
Gumka do włosów 4
Suszarka do włosów 1
Kosmetyczka na kosmetyki 1
Tantum Rosa 1 sasz
Podkład poporodowy na łóżko
Kubek do picia
Sztućce
Maść na sutki
DLA DZIECKA
Otulacz 2
Pieluchy tetrowe 6
Pieluchu flanelowe 2
Komplet ubranek 4
Skarpetki 2
Paczka pieluch
Chusteczki nawilżone
Sudocrem/Bepanthen
Kocyk 2
Ręcznik rożek
KONIECZNE I WAŻNE
Butelka wody mineralnej niegazowanej z dziubkiem
Karta ciąży
Dowód osobisty
Aktualny dokument ubezpieczenia
wyniki badań: grupa krwi, HBS, OWA, GBS (oryginały).
Z ciekawostek skosztorysowałam też listę wyprawkową w oparciu o Ikee Allegro i Entliczka, żeby mniej więcej ogarnąć koszta i wyszło mi ponad 4,7 tys zł jako zaplanowanego wydatku na wyprawkę.
LISTA WYPRAWKOWA
SPACER I PODRÓŻ
Wózek 1
Fotelik do samochodu 1
Torba do podróżowania 1
Parasolka 1
SPANIE
Łóżeczko do domu 1
Materac 1
Ceratka na materac 2
Prześcieradło 3
Kołdra - wypełnienie 1
Podusia płaska - wypełnienie 1
Podusia do wózka 1
Kocyk grubszy do łóżeczka 1
Kocyk letni/lekki 2
Ochraniacz do łóżeczka 1
Pościel 3
Przewijak 1
Komoda Ikea 1
Czujnik spania - Niania Elektron. (opcjonalnie)
Śpiworek do spania 1
KĄPIEL
Wanienka Ikea 1
Ręczniki z kapturkiem 2
Ręczniki zwykłe mniejsze 2
Myjka frottowa 2
Gąbeczka 2
Termometr do wody ?
UBRANIE
Śliniaczki 3
Czapeczka bawełniana 4
Czapeczka ciepła 1
Skarpetki 3
Otulacz 2
Inne ubrania (to dostaniemy po ciotkach )
HIGIENA
Płyn do Kąpieli Oiliatum 1
Sudocrem 1
Bepanthen 1
Krem do buzi 1
Chusteczki nawilżające 5
Chusteczki higieniczne 1 op.
Wata 1
Gaziki jałowe
Płatki kosmetyczne duże
Płatki kosmetyczne zwykłe
Sól fizjologiczna
Spirytus 1
Proszek do prania dla dzieci
Płyn do płukania dla dzieci
Nożyczki do paznokci 1
Szczoteczka do włosów 1
Termometr 1
Patyczki do uszu dla dzieci
Gruszka do nosa 1
Pieluszki tetrowe 15
Pieluszki flanelowe 4
Pieluchy Pampers -Newborn (2-5 kg) 3 op.
Szampon Oiliatum 1
Olej kokosowy/Oliwka 1
Woda morska
Tantum Rosa 3 sas.
Prześcieradło na przewijak 2
KARMIENIE
Wkładki laktacyjne 30
Laktator (opcjonalnie)
Butelka 250 ml 1
Butelka 125 ml 2
Szczoteczka do mycia butelek 1
Smoczek (0-3m) – chicco linia fizjologiczna 2
Smoczek do płynów (0-3)
Smoczek do mleka (0-3)
Termoopakowanie 1
DLA MAMY
Koszula na poród 1
Koszule nocne-karmiące 3
Stanik do karmienia 3
Majtki poporodowe siatkowe
Podpaski/Podkłady poporodowe 4 op.?
Maść na sutki
Podkład poporodowy na łóżko 2 opak.
Poduszka do karmienia
Szlafrok cienki 1
Poszewka na poduszkę do karmienia 1
Chusty do noszenia - elastyczna 2
LISTA SZPITALNA/TORBA do SZPITALA
DLA MNIE
Szlafrok 1
Bielizna nocna 3
Pantofle i klapki pod prysznic 1
Majtki siatkowe 6
Skarpetki 3 szt.
Stanik do karmienia 2
Wkładki laktacyjne
Mała butelka 1
Ręczniki dla mamy 2
Podkłady/podpaski 2 opak.
Papier toaletowy 1
Ręcznik papierowy 1
Szampon 1
Żel pod prysznic 1
Krem do twarzy 1
Sztyft do ust 1
Szczotka do włosów 1
Gumka do włosów 4
Suszarka do włosów 1
Kosmetyczka na kosmetyki 1
Tantum Rosa 1 sasz
Podkład poporodowy na łóżko
Kubek do picia
Sztućce
Maść na sutki
DLA DZIECKA
Otulacz 2
Pieluchy tetrowe 6
Pieluchu flanelowe 2
Komplet ubranek 4
Skarpetki 2
Paczka pieluch
Chusteczki nawilżone
Sudocrem/Bepanthen
Kocyk 2
Ręcznik rożek
KONIECZNE I WAŻNE
Butelka wody mineralnej niegazowanej z dziubkiem
Karta ciąży
Dowód osobisty
Aktualny dokument ubezpieczenia
wyniki badań: grupa krwi, HBS, OWA, GBS (oryginały).
GosiaLew
Fanka BB :)
Jasmina do łożeczka jak masz kołderkę to po co ci gruby kocyk i śpiworek? Wybierz jedno.
3 paczki pieluch newborn to za dużo - przy dziecku moim 3 kg jak się urodził zużyłam 1,5 paczki.(lepiej dokupić po powrocie ze szpitala a i mieć kupioną jedną paczkę 2)
Dziecko od urodzenia nie potrzebuje poduszki, jak już to bardzo cienka do wózka zbędna
Kocyki to na wiosnę/lato najlepiej bawełniane, żeby przepuszczały powietrze, te grube są nienajlepsze, bo zapocimy dzieci
Gruba czapeczka nie potrzebna moim zdaniem
ja zamiast spirytusu miałam octanicept, nie przemywałam zbyt dużo, pępuszek sam szybko odpadł, wystarczy dobrze wietrzyć, po kąpieli osuszyć dobrze.
Wata? same waciki starczą. Duże i małe jak najbardziej - no i gaziki jałowe
Jak kupujesz butelki to tam są smoczki 0-3, więc dokupywanie smoczków dodatkowo jest niepotrzebne. Duże butelki przez pierwszy miesiąc są niepotrzebne. Rozróżnianie smoczka na płyny i mleka - też niepotrzebne konsystencja ta sama no i niepotrzebne w ogóle jak karmi się piersią.
Do szpitala nie ma co zabierać wszystkich pieluch - tyle co potrzeba - lepiej żeby mąż dowiózł, tak samo jak podkłady/podpaski poporodowe. Kupić sobie wcześniej , wyznaczyć jedną półkę pokazać tatusiowi skąd ma brać żeby nie szukał i nie musiał jeździć po sklepach. polecam kupno lewatywy - w szpitalu musiałam kupić sobie sama, czyli lepiej mieć spakowaną wcześniej a ja sobie jednak wolałam zrobić.
Do szpitala spakujcie dla siebie: sztućce, kubek, papier toaletowy - jedną rolkę awaryjnie
3 paczki pieluch newborn to za dużo - przy dziecku moim 3 kg jak się urodził zużyłam 1,5 paczki.(lepiej dokupić po powrocie ze szpitala a i mieć kupioną jedną paczkę 2)
Dziecko od urodzenia nie potrzebuje poduszki, jak już to bardzo cienka do wózka zbędna
Kocyki to na wiosnę/lato najlepiej bawełniane, żeby przepuszczały powietrze, te grube są nienajlepsze, bo zapocimy dzieci
Gruba czapeczka nie potrzebna moim zdaniem
ja zamiast spirytusu miałam octanicept, nie przemywałam zbyt dużo, pępuszek sam szybko odpadł, wystarczy dobrze wietrzyć, po kąpieli osuszyć dobrze.
Wata? same waciki starczą. Duże i małe jak najbardziej - no i gaziki jałowe
Jak kupujesz butelki to tam są smoczki 0-3, więc dokupywanie smoczków dodatkowo jest niepotrzebne. Duże butelki przez pierwszy miesiąc są niepotrzebne. Rozróżnianie smoczka na płyny i mleka - też niepotrzebne konsystencja ta sama no i niepotrzebne w ogóle jak karmi się piersią.
Do szpitala nie ma co zabierać wszystkich pieluch - tyle co potrzeba - lepiej żeby mąż dowiózł, tak samo jak podkłady/podpaski poporodowe. Kupić sobie wcześniej , wyznaczyć jedną półkę pokazać tatusiowi skąd ma brać żeby nie szukał i nie musiał jeździć po sklepach. polecam kupno lewatywy - w szpitalu musiałam kupić sobie sama, czyli lepiej mieć spakowaną wcześniej a ja sobie jednak wolałam zrobić.
Do szpitala spakujcie dla siebie: sztućce, kubek, papier toaletowy - jedną rolkę awaryjnie
Malutka466
Ja listę wyprawkową stworzyłam na podstawie tej na belly i tej tu: https://drive.google.com/folderview?id=0B9DIgF8sX9QNbFZBX1puNDVYdG8&usp=sharing Tylko, że ja kupię trochę ciuszków 56, bo ja i mąż byliśmy mali i nie zapowiada się póki co, że nasz potomek będzie wielkoludem. Rampersy też chce dokupić, ale ciężko je znaleźć teraz.
Ja bym chciała używać mąkę ziemniaczaną zamiast pudru I waciki właśnie, albo takie suche chusteczki: http://www.srokao.pl/2015/06/zamiast-mokrych-chusteczek.html (Ogólnie bardzo polecam Wam bloga Sroki - dobre, rzetelne analizy składów kosmetyków i nie tylko).
A butelki na start chcę kupić dla synka: https://bankujesz-zyskujesz.pl/arty...la-dzieci/zestaw-startowy-z-butelkami-natural
GosiaLew ze szpitalem to różnie zawsze. Każdy ma swoją listę, co mama musi mieć dla siebie i dla maluszka. Np. na Lutyckiej w Poznaniu: http://www.lutycka.pl/ftp/organizacyjny/porod.pdf a Raszei http://www.raszeja.poznan.pl/oddzialy/oddzial-ginekologiczno-polozniczy
Ja bym chciała używać mąkę ziemniaczaną zamiast pudru I waciki właśnie, albo takie suche chusteczki: http://www.srokao.pl/2015/06/zamiast-mokrych-chusteczek.html (Ogólnie bardzo polecam Wam bloga Sroki - dobre, rzetelne analizy składów kosmetyków i nie tylko).
A butelki na start chcę kupić dla synka: https://bankujesz-zyskujesz.pl/arty...la-dzieci/zestaw-startowy-z-butelkami-natural
GosiaLew ze szpitalem to różnie zawsze. Każdy ma swoją listę, co mama musi mieć dla siebie i dla maluszka. Np. na Lutyckiej w Poznaniu: http://www.lutycka.pl/ftp/organizacyjny/porod.pdf a Raszei http://www.raszeja.poznan.pl/oddzialy/oddzial-ginekologiczno-polozniczy
U
użytkownik 160
Gość
no właśnie.... czekam na te targi lutowe, może jeszcze coś nowego wymysląMaui no to wtedy takie rozwiązanie jest super. Tylko bądź tu mądry i wybierz. Z czegoś trzeba zrezygnować albo amortyzacja albo obracanie wózka.
dramat...
GosiaLew
Malutka466 ja nie używałam w ogóle pudru, zasypek. To się bardziej przydawało przy tetrach kiedyś. Jak smarowałam kremem, ale też nie dużo - w sensie bepanthenem. W sumie to często zmieniałam pieluchę, bo synek robił często kupki.
Ja też nie pakowałam ciuszków na wyjście dla syna od razu, miałam naszykowane w domu, mąż przywiózł jak po nas przyjechał - wtedy to był luty i mróz więc spakowanie do torby do szpitala kombinezonu to bym w ogóle się nie zmieściła.
Niektóre szpitale dają swoje ciuszki a nie które wymagają własne.
Ja też nie pakowałam ciuszków na wyjście dla syna od razu, miałam naszykowane w domu, mąż przywiózł jak po nas przyjechał - wtedy to był luty i mróz więc spakowanie do torby do szpitala kombinezonu to bym w ogóle się nie zmieściła.
Niektóre szpitale dają swoje ciuszki a nie które wymagają własne.
Tak na szybko tylko. Pieluchy 1 nie ma co szaleć, szybko się zmienia na 2. Do szpitala i na pierwsze tygodnie polecam takie specjalne z wycięciem na pępek chyba z bella happy (takie fioletowe), ale niekoniecznie, bo zwykłe też można podwinąć, żeby pępka nie drażnić.
Jak Oilatum to już oliwki nie trzeba. Ogólnie teraz oliwek się chyba nie poleca. Chociaż nam się przydała jak małej łuszczyła się skóra w pierwszych tygodniach.
Pościel do wózka to wg mnie zbędny wydatek, bo na chwilę tylko, a nie jest konieczna. Ja kładłam pieluszkę flanelową, poduszki u takich maluszków się nie używa, a na górę kocyk i osłona z gondoli wystarczy.
Wkładki laktacyjne - NIE polecam belli: są grube, prześwitują i przeciekają. Najlepsze jak dla mnie są z tommee tippee. Innych też używałam, ale żadne nie były tak dobre jak te tomme tippe i tak złe jak bella, więc już nie pamiętam jakie to były
Do szpitala dobrze zabrać Bepanthen (maść, nie krem) i dla dziecka i dla mamy na pogryzione sutki. Podkładów/podpasek tych dużych wystarczy chyba 2, max 3 paczki, bo takie mocne krwawienie nie trwa długo i potem wystarczą zwykłe podpaski ewentualnie takie na noc (cieńsze, wygodniejsze).
I tak jak Gosia pisze, na pępuszek lepszy jest octenisept zamiast spirytusu (w szpitalu też tym psikają), a i na później na różne ranki się przydaje.
Kołdry nie używamy do dzisiaj... jakaś taka duża jak dla mnie, no ale będzie na później śpiworki u nas się nie sprawdziły (nasze dziecko nie lubiło), najlepsze okazały się kocyki, albo pielucha flanelowa na cieplejsze dni.
Jak Oilatum to już oliwki nie trzeba. Ogólnie teraz oliwek się chyba nie poleca. Chociaż nam się przydała jak małej łuszczyła się skóra w pierwszych tygodniach.
Pościel do wózka to wg mnie zbędny wydatek, bo na chwilę tylko, a nie jest konieczna. Ja kładłam pieluszkę flanelową, poduszki u takich maluszków się nie używa, a na górę kocyk i osłona z gondoli wystarczy.
Wkładki laktacyjne - NIE polecam belli: są grube, prześwitują i przeciekają. Najlepsze jak dla mnie są z tommee tippee. Innych też używałam, ale żadne nie były tak dobre jak te tomme tippe i tak złe jak bella, więc już nie pamiętam jakie to były
Do szpitala dobrze zabrać Bepanthen (maść, nie krem) i dla dziecka i dla mamy na pogryzione sutki. Podkładów/podpasek tych dużych wystarczy chyba 2, max 3 paczki, bo takie mocne krwawienie nie trwa długo i potem wystarczą zwykłe podpaski ewentualnie takie na noc (cieńsze, wygodniejsze).
I tak jak Gosia pisze, na pępuszek lepszy jest octenisept zamiast spirytusu (w szpitalu też tym psikają), a i na później na różne ranki się przydaje.
Kołdry nie używamy do dzisiaj... jakaś taka duża jak dla mnie, no ale będzie na później śpiworki u nas się nie sprawdziły (nasze dziecko nie lubiło), najlepsze okazały się kocyki, albo pielucha flanelowa na cieplejsze dni.
reklama
Ja jeszcze listy nie stworzyłam, planuję jej stworzenie jakoś druga połowa stycznia, początek lutego. Wtedy też wezmę się za robienie zakupów. Ale dzięki wam stworzenie listy będzie dużo prostsze, bo sporo rzeczy będzie można podejrzeć.
W ogóle, jak dobrze, że są między nami już doświadczone mamy, które zawsze mogą podpowiedzieć, co jest zbędne i co można sobie odpuścić.
Dziewczyny, a czy któraś z was planuje zakupić monitor oddechu? Bo ja kiedyś sobie o tym czytałam i tak cały czas się zastanawiam, czy jednak nie zainwestować tych pieniędzy, żeby być spokojniejszą.
W ogóle, jak dobrze, że są między nami już doświadczone mamy, które zawsze mogą podpowiedzieć, co jest zbędne i co można sobie odpuścić.
Dziewczyny, a czy któraś z was planuje zakupić monitor oddechu? Bo ja kiedyś sobie o tym czytałam i tak cały czas się zastanawiam, czy jednak nie zainwestować tych pieniędzy, żeby być spokojniejszą.
Podziel się: