reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka oraz zakupy dla malucha i mamy

Do wózka znajoma szyję mi minky z letnim wypełnieniem. Mam dużo kocyków, grubych, cienkich na pewno wystarczy. Ciuszków dużo dostałam wiec najpierw piore je w normalnym proszku by dobrze się wyprały a w marcu przepiore je w płynie dla dzieci i wyprasuje.

reklama
Ja słyszałam znów, że smoczki nie są takie straszne jak je malują, lepiej przez pierwsze 3 tygodnie ich nie używać a potem stosować do usypiania ale nie pozwolić aby dziecko z nimi spało, ja mam 2 smoczki aventu i 2 canpolu :)

Ewa na to pięknie liczę :) najgorzej zacząć, później jak widać efekty nawet te małe to już co innego. :)
Tym bardziej, że mąż sam robi i co chwile powtarza "moja córcia będzie mieć śliczny pokoik, to dla niej to robię" hehe to jakoś mi lepiej.

Chwilowo wstrzymałam się z kupowaniem ubranek :) jakoś w necie nic mi się nie podoba, za to moja siostra dalej szaleje co chwile tylko przesyła mi zdjęcia co nakupowała, bo niestety mieszka w uk.

Za to już chyba postanowiłam, co do łóżeczka koncepcja się zmienia i będzie to z opcją tapczaniku takie jak niektóre z Was mają :) mąż stwierdził, że dla córci takie księżniczkowe bardziej będzie, hehe no ale do momentu zakupu jeszcze zdanie może się zmienić :)

Ja pościeli to wózka nie planuje kupować. Syn urodził się pod koniec sierpnia i podczas jesieni używałam jedynie prześcieradła do wózka (można zastąpić pieluszka) i kocyka. Później dziecko miało kombinezon jesienny a następnie zimowy. Teraz będzie się zbliżalo lato wiec wystarcza kocyki. Kupuje cienki minky a po starszym synku mam kilka grubszych i dwa cienkie bawełniane.

Uff zamówiłam kocyki minky wczoraj, dzis pytacie o rozmiar, a ja oczywiście nie wiem;D doczytałam: do łóżeczka 75/100 a do wózka 65/75 :) oby dwa z cienkim wypełnieniem. W poniedziałek mam odebrać, zobaczymy jak to wyjdzie. A i do kocykow zwykle poduszki takie dla niemowlaka czyli bez grubego wypełnienia.

Dzięki Dziewczyny za info o allegro - często kupuję, ale nigdy nie przyszło mi do głowy czytać moich praw :D

Ja do wózka mam kupione dwa prześcieradła na zmianę i chciałabym kupić taką poduszkę motylka, która ponoć jest dobra, bo dziecko tak głową na początku nie szura na prawo i lewo, a u mnie tyle wybojów, że podejrzewam, że się sprawdzi. Uzywać jej mżna właśnie chyba od początku.
Kocyki w ogóle planuje kupić 3 - i używać czy to do wózka, czy do auta, domu czy łóżeczka - Minky, Polarowy i taki z mięciutkiego materiału (ale nie wiem co to za materiał).

Przyszła mi dzisiaj też chusta elastyczna Tula Oats, którą zlicytowałam na Allegro za 70 zł i względem porad, które słyszałam - na start jest dobra. Podoba mi się też, że jest w takim kolorze. Zobaczymy :D

Mam wrażenie, że jestem ostatnio strasznie na maxa wybredna, albo od nadmiaru przewraca mi się w głowie. Sama nie lubię rzeczy, ubrać, które są kontrastowe, z dużą ilością napisów czy w jakiś barwach bardzo mocnych.
Mam dylemat w ogóle z wzorami - czy to pościeli czy Minky czy czegokolwiek. Mam swój gust i wszystke rzeczy jakie przeglądam są dla mnie albo za bardzo wzorzyste, kolorowe i wydumane albo co drugi sprzedawca takie oferuje i wszędzie tylko gwiazdki, sowy, cupcake's, słonie... I chyba oszaleję.

Podostawałam furę ubranek w ilości nie do przebrania od koleżanek i teraz jak je wszystkie przeprałam wyszły mi takie ilości wszystkiego, że ubrania 0-6 mieszczą mi się w 8 kontenerach plastikowych (!) Nie mam gdzie tego nawet trzymać. Więc zrobiłam dzisiaj selekcję wszystkich rzeczy - wybrałam tylko te, które mi się podobały - i resztę oddam dalej. Akurat mam koleżankę, która też czeka na dziewczynkę.

Itucha co do smoczków to tak jak piszesz. Do zasypiania jest dobry a najgorsze jest jak się tak przyzwyczai dziecku wypadnie w nocy i budzi się płacze za smokiem. A dziecko jak wpadnie w głeboki sen to smok sam wypada.

Moja corka byla bezsmoczkowa i to wcale takie fajne nie bylo :( nakupowalam roznych smoczkow i zaden jej nie pasowal... Tylko cyc. Czasem dobrze jest miec cos co dziecko uspokoi a cycka nie zawsze i wszedzie mozna dziecku dac :p Jak takie standardowe nie przypasuja to mozna probowac kauczukowy, bo podobno szybciej dzieci lapia ;)

Do gondolki, jak juz pisalam kiedys, poscieli nie kupuje, bo szkoda kasy. Kocyk, spiworek, a w razie upalow pielucha wystarczy :) pod spod kladlam pieluche flanelowa, zeby sie wozek nie zapaskudzil jakas awaria ;)

reklama
Do góry