reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawka dla naszych Maluszków ♥

A jak sprawdzalyscie czy nie jest mu za ciepło/zimno ? moja siostra była uczona przez polozne, że nie tak jak kiedyś raczki/stopki tylko dotyka się karku dziecka

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Dokładnie tak, sprawdza się na karku. Nieraz może być tak, że pomimo, że dziecko ma zimne stópki, to jest mu ciepło.

reklama
@Grama80 to nie są śpiochy tylko pajace ;) mi tu brakuje bodziaków na długo rękaw. A pod te pajace to na pewno nie kaftaniki bo się będą podwijać. Lepiej dokup body na krótki rękaw lub bez rękawów. Moja starsza mocno ulewała i u nas pajace się nie sprawdziły - jak się zalała to była cała do przebrania a nie tylko body.
Dodatkowo mimo, iż rodzimy zimą to zależy jak ciepło masz w domu. Jak jest cieplutko to dwie warstwy po domu moim zdaniem za dużo i ja poszłam w body + półśpiochy albo legginsy albo dresy. Bluzy z kapturem dla dziecka leżącego się nie sprawdzają, tak samo pod kombinezon. Przydadzą się na pewno skarpetusie w większej ilości i jakaś grubsza czapeczka. Ale bynajmniej bazę ubrankową masz a reszta to kwestia dopasowania pod siebie ;)
hehe...bedzie widze wesolo jak ja nawet pajacow od spiochow nie odrozniam!:))) czyli pajace to jak maja stopki a spiochy bez? i spiochy tez chyba bez rekawow?:)
Bodziaki Ci potrzebne z krótkim i długim rękawem. No i tak jak Bonusowa pisze, to nie śpiochy, tylko pajace.
U mnie w domu było bardzo ciepło w zimie, bo kaloryfery grzały na full (synka rodziłam koniec października) i Bazyli w domu nosił głównie body z krótkim rękawem plus skarpetki. Jak chłodniej, to do body można półśpiochy dokupić i ewentualnie body z długim rękawem zamiast krótkiego.
dobra. body rozrozniam. czyli potrzebuje kilka body z krotkim i kilka z dlugim. plus jakie pospiochy. a pod pajaca to chyba tylko body bez rekawow ewentualnie? bo ja myslalam ze pod pajaca juz nic nie trzeba?
Ponoć zasada jest taka, że dziecku ubieramy jedną warstwę ubrań więcej niż sobie.
to ja bym moje ugotowala bo zmarzluch jestem na max... to mi przypomina ze musze kurtke kupic na zime ciazowa bo umre z zimna:)

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

@ana ana pozwól, że nieco pomogę ;)

Body - w tym przypadku kopertowe (zapinane na zakładkę)
body-niemowlece-kopertowe-z-tp_7461327403838675982f.jpg

Śpioszki
śpiochy-circus-ewa-klucze.jpg

Półśpioszki

207257.jpeg

Pajacyk
pajacyk-niemowlecy-paseczki-krowka-mrofi-68-35403-ubranka-dla-dzieci-1.jpg

Rampers
rampersy_dziewczynka_hm_49_90.png

Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma.żadnych zasad co do ubioru maluszka. Bo jak przy 30 stopniowym upale ubierać dziecku 1 warstwę więcej? Natomiast zimą należy pamiętać, że po pierwsze - za dodatkową warstwę robi kocyk/śpiworek a po drugie dziecko jest w gondoli, która ma ścianki i budę oraz okrycie na nóżki. Ja pierworodną nawet na mróz -20 jak miała te 3 miesiące ubierałam po domowemu (body długi rękaw + rajstopki) I na to kombinezon. Ewentualnie jak był duży wiatr to okrywałam kocykiem. Miała chłodne, zaróżowione policzki ale było jej cieplutko. Z noworodkiem jest o tyle inaczej, że w pierwszych tygodniach ma słabe krążenie i rzeczywiście warto zwrócić uwagę czy nie marznie. Ale nie patrząc na rączki czy stopki tylko na karczek.

Załączniki

• body-niemowlece-kopertowe-z-tp_7461327403838675982f.jpg
    body-niemowlece-kopertowe-z-tp_7461327403838675982f.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 781
  • śpiochy-circus-ewa-klucze.jpg
    śpiochy-circus-ewa-klucze.jpg
    143,4 KB · Wyświetleń: 729
  • 207257.jpeg
    207257.jpeg
    38 KB · Wyświetleń: 719
  • pajacyk-niemowlecy-paseczki-krowka-mrofi-68-35403-ubranka-dla-dzieci-1.jpg
    pajacyk-niemowlecy-paseczki-krowka-mrofi-68-35403-ubranka-dla-dzieci-1.jpg
    168,7 KB · Wyświetleń: 805
  • rampersy_dziewczynka_hm_49_90.png
    rampersy_dziewczynka_hm_49_90.png
    45,1 KB · Wyświetleń: 756
Ostatnia edycja:
hehe...bedzie widze wesolo jak ja nawet pajacow od spiochow nie odrozniam!:))) czyli pajace to jak maja stopki a spiochy bez? i spiochy tez chyba bez rekawow?:)

dobra. body rozrozniam. czyli potrzebuje kilka body z krotkim i kilka z dlugim. plus jakie pospiochy. a pod pajaca to chyba tylko body bez rekawow ewentualnie? bo ja myslalam ze pod pajaca juz nic nie trzeba?

to ja bym moje ugotowala bo zmarzluch jestem na max... to mi przypomina ze musze kurtke kupic na zime ciazowa bo umre z zimna:)

Ja też jestem zmarzluch. :happy:
Jeśli chodzi o zasadę, że jedną warstwę więcej, to o niej wspomniałam, bo tak się mówi, ale szczerze, to jakoś nigdy nie zwracałam na to uwagi, tylko bardziej na zdrowy rozsądek ubierałam.
Jeśli chodzi o body, to faktycznie kopertowe praktyczne dla noworodka, a nawet w późniejszych miesiącach dobrze, żeby miały zapięcia przy dziurze na głowę, bo takiemu maluchowi ciężko wciskać bodziaka przez głowę, jeśli nie ma rozpięcia, które poszerza otwór.

Aha i jeszcze przy kupowaniu śpiochów i pajacyków warto zwrócić uwagę, żeby były całkowicie rozpinane od jednej kostki do drugiej aż przez krok, bo jak się przewija śpiące dziecko, to bez sensu bez rozpięcia, bo trzeba do przewinięcia zdjąć całe ubranko. W środku nocy to nie ułatwia sprawy i przy okazji można rozbudzić malucha. Niestety my mieliśmy kilka takich niezbyt przemyślanych sztuk i szybko się ich pozbyłam.

Super, dzięki za cenne rady :) aż sobie screenshoty zrobię i będzie to moja mała ściąga ;)

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

@ana ana pozwól, że nieco pomogę ;)

Body - w tym przypadku kopertowe (zapinane na zakładkę)Zobacz załącznik 761446
Śpioszki
Zobacz załącznik 761447
Półśpioszki

Zobacz załącznik 761448
Pajacyk
Zobacz załącznik 761449
RampersZobacz załącznik 761450
Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma.żadnych zasad co do ubioru maluszka. Bo jak przy 30 stopniowym upale ubierać dziecku 1 warstwę więcej? Natomiast zimą należy pamiętać, że po pierwsze - za dodatkową warstwę robi kocyk/śpiworek a po drugie dziecko jest w gondoli, która ma ścianki i budę oraz okrycie na nóżki. Ja pierworodną nawet na mróz -20 jak miała te 3 miesiące ubierałam po domowemu (body długi rękaw + rajstopki) I na to kombinezon. Ewentualnie jak był duży wiatr to okrywałam kocykiem. Miała chłodne, zaróżowione policzki ale było jej cieplutko. Z noworodkiem jest o tyle inaczej, że w pierwszych tygodniach ma słabe krążenie i rzeczywiście warto zwrócić uwagę czy nie marznie. Ale nie patrząc na rączki czy stopki tylko na karczek.
no i to jest konkretna pomoc!!!:)
wlasnie ci sie wirtualnie rzucam na szyje w podziece!

Grama ten granatowy kombinezon to 62? Jakbyś jednak chciała sprzedać to ja chetnie kupie a Ty sobie bardziej dziewczynkowy może upoluj Jesli nie chcesz to proszę napisz mi firmę na pw. Dzuekuje

Ja jeszcze polecam bodziaki z zakladkami przy szyjce bo jak się usra po pachy to sie Dolem je sciaga i dziecko nie ma kupy na twarzy. Bo najwięcej bidziakow ma tylko napy na dole. Ye kopertowe tez ok.

Ja najbardziej lubię w domu bodziak na dlugi rekaw+ polspioch tylko tuteaj na gumki trzeba patrzeć ma być szeroka i nie opinajaca mocno. Do spania pajace.

reklama
Ja też najbardziej lubię body+półśpiochy. W nocy dużo łatwiej ściągnąć półśpiochy i rozpiąć 2-3 guziczki w body niż się męczyć z tymi wszystskimi guzikami w pajacu. Ale niektóre pajacyki są uroczeno i dzieci wyglądają w nich przesłodko:)

Do góry