reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WYPRAWKA dla malucha (i mamy do szpitala)

AAA jeszcze mi się przypomniało! Co do Apteczki /dot. wyprawki ogólnie/ pisałam o maści majerankowej już, ale jeszcze przecież Paracetamol w czopkach! I ja kupię pewnie Esspumisan dla dzieci w kropelkach:tak:

reklama
Olavip dzieki za takie podpowiedzi - to jest wlasnie bezcenne w Was mamach ze wiecie to jeszcze sie przyda poza ta ciuchowa podstawa :)

mam nadzieję, że jak będę już doświadczoną mamą to tez będę mogła komuś coś doradzic kiedyś... jak np zajde w drugą ciążę:D hehe

ola - dobrze mówisz o tych kropelkach, tylko ja radzę ESPUTICON (ten można podawać niemowlętom wcześniej niż espumissan, przynajmniej tak nam wszyscy farmaceuci i lekarze mówili) . Pierwszy raz podaliśmy kropelkę esputiconu Tymkowi już w drugim tygodniu życia

Ivi - Espumisan jest chyba od 2mc życia a ja dawałam Jagodzie jak miała niecały miesiąc, w aptece babka powiedziała tylko,że zamiast tych tam zalecanych 10 kropel mam dać dwie i tak zrobiłam a 10 nie dałam nigdy, jak była starsza to najwięcej chyba 5 kropel i pomagało. Ale ja po prostu o tych Twoich kropelkach nie słyszałam. Muszę poczytać, być może są lepsze i bezpieczniejsze:p)

Z kropelkami bym się wstrzymała bo nie wiadomo czy w ogóle będą potrzebne a i tak przez pierwsze dwa - trzy tygodnie nie powinno się ich podawać ... Ale czopki warto mieć w apteczce w razie gorączki ( choć chyba przed podaniem takiemu maluszkowi i tak powinno się skonsultować z lekarzem :sorry:) i polecam też czopki viburcol - to taki łagodny przeciwbólowy środek może być podany w czasie kolek , ząbkowania przed szczepieniem itd - ale nie pamiętam od kiedy można podać

Ola - nam farmaceuta kazał podać dosłownie kropelkę esputiconu gdy Tymek miał ciut ponad tydzień. I pomagało,a to najważniejsze :tak:

mini - hehe u nas w apteczce przede wszystkim będą takie kropelki czy leki, żeby w razie ataku kolki czy po prostu bólu brzuszka nie trzeba było pędzić 15 km do apteki, tylko aby było to pod ręką ;)

viburcol super, ale chyba od 3 miesiąca?No i masz rację co do paracetamolu - powinien być zawsze w apteczce, w dawce dostosowanej do wieku i wagi dziecka

Jejku ja już po tygodniu podawałam espumisan który nic a nic nie dał więc mąż w nocy leciał do apteki i mu dali ten Bobotic czy jak mu tam - i to było super! przy każdym ataku podawaliśmy kilka- kilkanaście kropel i po 15 min ostrego masażu ból trochę przechodził - a kolki miał straszne, bałam się codziennie godziny 17-18 :) przez 6 miesięcy !
Ale jeszcze zakupiłam w Niemczech sabsimplex - i teraz też zamierzam wszystko na raz kupic - boję się tych kolek najbardziej.

reklama
ja tez wczoraj sporo kupilam dla siebie i kinderka, brak mi jeszcze paru bodziakow, i jakies kompleciki ze dwa ladne, ceraty, apteczki(ale to blizej konca) a dla mnie brak mi kremu na sutki i tu pytanko jaki polecacie?
i czy kupujecie mleko dla malucha tak na wszelki wypadek?

Do góry