reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

WYPRAWKA dla malucha (i mamy do szpitala)

AAA jeszcze mi się przypomniało! Co do Apteczki /dot. wyprawki ogólnie/ pisałam o maści majerankowej już, ale jeszcze przecież Paracetamol w czopkach! I ja kupię pewnie Esspumisan dla dzieci w kropelkach:tak:

reklama
Olavip dzieki za takie podpowiedzi - to jest wlasnie bezcenne w Was mamach ze wiecie to jeszcze sie przyda poza ta ciuchowa podstawa :)

mam nadzieję, że jak będę już doświadczoną mamą to tez będę mogła komuś coś doradzic kiedyś... jak np zajde w drugą ciążę:D hehe

ola - dobrze mówisz o tych kropelkach, tylko ja radzę ESPUTICON (ten można podawać niemowlętom wcześniej niż espumissan, przynajmniej tak nam wszyscy farmaceuci i lekarze mówili) . Pierwszy raz podaliśmy kropelkę esputiconu Tymkowi już w drugim tygodniu życia

Ivi - Espumisan jest chyba od 2mc życia a ja dawałam Jagodzie jak miała niecały miesiąc, w aptece babka powiedziała tylko,że zamiast tych tam zalecanych 10 kropel mam dać dwie i tak zrobiłam a 10 nie dałam nigdy, jak była starsza to najwięcej chyba 5 kropel i pomagało. Ale ja po prostu o tych Twoich kropelkach nie słyszałam. Muszę poczytać, być może są lepsze i bezpieczniejsze:p)

Z kropelkami bym się wstrzymała bo nie wiadomo czy w ogóle będą potrzebne a i tak przez pierwsze dwa - trzy tygodnie nie powinno się ich podawać ... Ale czopki warto mieć w apteczce w razie gorączki ( choć chyba przed podaniem takiemu maluszkowi i tak powinno się skonsultować z lekarzem :sorry:) i polecam też czopki viburcol - to taki łagodny przeciwbólowy środek może być podany w czasie kolek , ząbkowania przed szczepieniem itd - ale nie pamiętam od kiedy można podać

Ola - nam farmaceuta kazał podać dosłownie kropelkę esputiconu gdy Tymek miał ciut ponad tydzień. I pomagało,a to najważniejsze :tak:

mini - hehe u nas w apteczce przede wszystkim będą takie kropelki czy leki, żeby w razie ataku kolki czy po prostu bólu brzuszka nie trzeba było pędzić 15 km do apteki, tylko aby było to pod ręką ;)

viburcol super, ale chyba od 3 miesiąca?No i masz rację co do paracetamolu - powinien być zawsze w apteczce, w dawce dostosowanej do wieku i wagi dziecka

Jejku ja już po tygodniu podawałam espumisan który nic a nic nie dał więc mąż w nocy leciał do apteki i mu dali ten Bobotic czy jak mu tam - i to było super! przy każdym ataku podawaliśmy kilka- kilkanaście kropel i po 15 min ostrego masażu ból trochę przechodził - a kolki miał straszne, bałam się codziennie godziny 17-18 :) przez 6 miesięcy !
Ale jeszcze zakupiłam w Niemczech sabsimplex - i teraz też zamierzam wszystko na raz kupic - boję się tych kolek najbardziej.

reklama
ja tez wczoraj sporo kupilam dla siebie i kinderka, brak mi jeszcze paru bodziakow, i jakies kompleciki ze dwa ladne, ceraty, apteczki(ale to blizej konca) a dla mnie brak mi kremu na sutki i tu pytanko jaki polecacie?
i czy kupujecie mleko dla malucha tak na wszelki wypadek?

Do góry