reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WYPRAWKA dla malucha (i mamy do szpitala)

Manta - lipca? to trochę późno :pP

dziewczyny koniecznie sprawdźcie u was w szpitalach jakie mają "wymagania" co do zawartości bagażu. Tak jak mówię, u nas trzeba mieć dla dziecka wszystko -może u was nie? ( u nas nawet radzą zapakować wszystko (ubranka, czapeczka, rękawiczki, pieluszka) do rożka.. taki "pakunek" z tego się robi :)

reklama
Ja się planowałam spakować w torbę i reklamówkę :tak: Szlafrok koszulę i kapciochy do reklamówki, bo się przebiorę i ciuszki moje do domu zabiorą a w torbę wszystko dla dzidzi moja kosmetyczkę i te popierdółki które są potrzebne po porodzie :tak:

W sumie to mam zamiar urodzić w dniu w którym przyjdę do szpitala, ale czy mi to wyjdzie:eek:

u mnie też trzeba wszystko dla malucha mieć ale jakoś nie wpadłam na to,żeby to na porodówkę ciągnąć
No coż widać jeszcze mało wiem :-D

OO SPIS rzeczy które ja musze brać do szpitala
Jakoś nie wydaję, mi się dużo tego, sama nie wiem
DOKUMENTY:- DOWÓD OSOBISTY LUB INNY DOKUMENT TOŻSAMOŚCI
- KSIĄŻECZKA UBEZPIECZENIOWA LUB INNY DOKUMENT ŚWIADCZĄCY O UBEZPIECZENIU (AKTUALNE)*
- KARTA PRZEBIEGU CIĄŻY

- WYNIKI OSTATNICH BADAŃ (MOCZ, MORFOLOGIA, HBS,WR, USG, GRUPA KRWI)
- OPISY EWENTUALNYCH KONSULTACJI (KARDIOLOGICZNA, OKULISTYCZNA ITP.)
- WYPISY Z EWENTUALNYMI WCZEŚNIEJSZYCH POBYTÓW W SZPITALU
(uwaga! przy wypisie Paniom, które korzystają z zapisu Kodeksu Rodzinnego o "automatycznym" uznaniu ojcostwa męża potrzeby będzie akt małżeństwa - do wglądu. )

MAMA DZIECKA:
- DWIE WYGODNE KOSZULE (ROZPINANĄ Z PRZODU I T-SHIRT DO PORODU)
- BIUSTONOSZ DOBRZE PODTRZYMUJĄCY PIERSI
- SZLAFROK (CIENKI)- CIEPLE SKARPETY- KAPCIE I KLAPKI POD PRYSZNIC
- PRZYBORY TOALETOWE
- PIELUSZKI HIGIENICZNE ZAMIAST PODPASEK
- WODA LUB SOK DO PICIA
- WODA W AREOZOLU (DO ODŚWIEŻANIA TWARZY)
- ŁADOWARKA DO KOMÓRKI
- MONETY (drobne) DO AUTOMATÓW**

DZIECKO:- DWIE CZAPECZKI- TRZY PARY SPIOSZKÓW ZAPINANYCH NA RAMIONACH
- TRZY KAFTANIKI BAWEŁNIANE CIENKIE
- TZRY KAFTANIKI GRUBE- CIEPŁY KOCYK- RĘCZNIK DLA DZIECKA
- PIELUCHY TETROWE - 5 SZTUK
- PIELUCHY JEDNORAZOWE - 1 OPAKOWANIE
- CHUSTECZKI HIGIENICZNE DLA NIEMOWLĄT

atomówka - z tej listy podziel sobie na rzeczy na porodówkę i na rzeczy na pobyt w szpitalu (dla wygody)
i wyjdzie Ci tak (wg mnie przynajmniej):
dokumenty oczywiście w podręcznej torebce czy coś

na porodówkę:
1 koszula, 1 szlafrok, kapcie + klapki,
pamiętaj jednak o "akcesoriach" .. ja się nadal trzymam tego mojego spisu :) https://www.babyboom.pl/forum/marze...malucha-i-mamy-do-szpitala-54824/#post7577008

dla dziecka:
1 komplet ubranek (wg uznania), pieluszka, chusteczki, pieluszka tetrowa 1 szt, kocyk/ręczniczek

pozostałe rzeczy raczej na pobyt w szpitalu..

( u nas na IP po "przyjęciu" do szpitala każą się przebrać, co w praktyce oznacza konieczność szybkiego wyjęcia z torby: koszuli, szlafroka, skarpetek, kapci. Reszta "w rękę" i sru na salę ;) )

No widzisz jak dobrze,że jesteś
Ja to bym wszystko do jednego wora wrzuciła i tyle, a jakby mi kazali zabrać się na porodówkę to tylko koszulę na siebie i sru bym poszła bez niczego
Ok teraz już jestem uświadomiona

atomówka dopisz sobie jeszcze ręcznik :-)
mozesz też zabrać wkładki laktacyjne i jakiś środek do przemywania krocza ( tantum rosa )

reklama
a ja na porodówce nie potrzebowałam dużo: na pogotowiu przebierałam się w swoją koszulę, zanim mnie na porodówkę zawieźli, a tam mi dali koszulę szpitalną do rodzenia i znowu się przebierałam haha.... tylko telefon i woda do picia to dla mnie najważniejsze. Ja korzystałam z prysznica więc klapki i ręcznik też się przydały.
po porodzie:u nas nie wolno ani biustonoszy, ani gatek, jako podkłady dają ligninę <idzie przeżyć>, a jak już po obserwacji na porodówce przewożą Cię na oddział poporodowy to dają jeszcze inną koszulę szpitalną i zmieniasz na swoją dopiero jak się poczujesz na siłach żeby iść pod prysznic. Dla dziecka potrzebne tylko chusteczki nawilżone i nic więcej.... <pakują dzieciaczka w szpitalną koszulinkę + pielucha tetrowa i na to taki pseudo rożek, czyli pół kocyka w poszewce>
no i na poporodowy bierze się swoją torbę, a to moja taka lista niezbędnych:
ALE W KAŻDYM SZPITALU SĄ INNE WYMAGANIA WIĘC NAJLEPIEJ ZAPYTAĆ POŁOŻNEJ, ZADZWONIĆ DO SZPITALA ALBO NAPISAĆ MAILA Z ZAPYTANIEM!
Moja lista co do szpitala:
Dla mamy
BIELIZNA:
- majtki luźne bawełniane lub jednorazowe(takie z siateczki jak kabaretki)- kilka par - biorę w razie co, może ich jakoś oszukam trochę:p
- staniki do karmienia+wkładki- wezmę 1 może mi tym razem pozwolą jak opowiem im o moich mleczarniach
- kapcie
- klapki pod prysznic
- szlafrok
- rozpinane z przodu koszule żeby łatwiej było karmic - 2szt
- skarpetki
- ubranie na wyjscie do domu <uszykować staremu żeby przywiózł w dniu wypisu>

KOSMETYKI I ARTYKUŁY HIGIENICZNE
- szczoteczka i pasta do zebów
- szampon
- delikatne mydło-ja polecam zwykłe Szare Mydło
- szczotka lub grzebień do włosów
- saszetki TANTUM ROSA- 3 szt powinny starczyć
- ręczniki- ja miałam kąpielowy i mniejszy i miałam tez ściereczkę kuchenna
- ręczniki papierowe
- chusteczki higieniczne 2 paczki
- bepanthen do brodawek
- podpaski poporodowe-ja kupowałam w aptece pieluchy jednorazowe z BELLI- 2 paczki, teraz wezmę jedną w razie co, bo w szpitalu dają ligninę
- sraj taśma
laugh.gif
czyli papier toaletowy
-dobry jest też Octenisept do psikania po ranie
-podpaska na wyjście

INNE:

- sztućce-choc nie w kazdym szpitalu potrzeba
- kubek
- woda mineralna
- mozna wziąść sok w kartonie ale taki który nie zawiera cytrusów i owoców z dużymi pestkami-moreli,brzoskwiń,śliwek(Bo one wpływaja na ilosc pokarmu)
- komórka
- drobne pieniądze
- leki które przyjmuje się na stałe
- gumki do włosów
- coś do poczytania-książka, gazety
- zestaw słuchawkowy do komórki lub mp3
- mąż- jeśli jest poród rodzinny
wink2.gif
laugh.gif

DOKUMENTY

- dowód osobisty-z aktualnym nazwiskiem i adresem jeśli ktoś nie ma dowodu na aktualne nazwisko to odpis aktu małżeństwa
- karta ciązy
- książeczka/legitymacja ubezpieczeniowa (podbita w miesiącu w którym idzie sie do szpitala)
- aktualne wyniki badań
- oryginał grupy krwi
- skierowanie do szpitala(jesli jest taka potrzeba)

Dla dziecka:
-chusteczki nawilżone
-niby ubranka dają-ale pakowałam <i teraz też tak zrobię> jeden zestaw ubranek, przydała mi się czapeczka, wielu matkom przydały się niedrapki <my nie potrzebowaliśmy> i ze 2 pampersy chociaż, w razie gdyby ta chemicznie prana tetra uczuliła czy coś.
- uszykować Staremu ubranka na wyjście, 1 pieluchę i fotelik:)

Ostatnia edycja:
Do góry