reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

WYPRAWKA dla malucha (i mamy do szpitala)

Manta - lipca? to trochę późno :pP

dziewczyny koniecznie sprawdźcie u was w szpitalach jakie mają "wymagania" co do zawartości bagażu. Tak jak mówię, u nas trzeba mieć dla dziecka wszystko -może u was nie? ( u nas nawet radzą zapakować wszystko (ubranka, czapeczka, rękawiczki, pieluszka) do rożka.. taki "pakunek" z tego się robi :)

reklama
Ja się planowałam spakować w torbę i reklamówkę :tak: Szlafrok koszulę i kapciochy do reklamówki, bo się przebiorę i ciuszki moje do domu zabiorą a w torbę wszystko dla dzidzi moja kosmetyczkę i te popierdółki które są potrzebne po porodzie :tak:

W sumie to mam zamiar urodzić w dniu w którym przyjdę do szpitala, ale czy mi to wyjdzie:eek:

u mnie też trzeba wszystko dla malucha mieć ale jakoś nie wpadłam na to,żeby to na porodówkę ciągnąć
No coż widać jeszcze mało wiem :-D

OO SPIS rzeczy które ja musze brać do szpitala
Jakoś nie wydaję, mi się dużo tego, sama nie wiem
DOKUMENTY:- DOWÓD OSOBISTY LUB INNY DOKUMENT TOŻSAMOŚCI
- KSIĄŻECZKA UBEZPIECZENIOWA LUB INNY DOKUMENT ŚWIADCZĄCY O UBEZPIECZENIU (AKTUALNE)*
- KARTA PRZEBIEGU CIĄŻY

- WYNIKI OSTATNICH BADAŃ (MOCZ, MORFOLOGIA, HBS,WR, USG, GRUPA KRWI)
- OPISY EWENTUALNYCH KONSULTACJI (KARDIOLOGICZNA, OKULISTYCZNA ITP.)
- WYPISY Z EWENTUALNYMI WCZEŚNIEJSZYCH POBYTÓW W SZPITALU
(uwaga! przy wypisie Paniom, które korzystają z zapisu Kodeksu Rodzinnego o "automatycznym" uznaniu ojcostwa męża potrzeby będzie akt małżeństwa - do wglądu. )

MAMA DZIECKA:
- DWIE WYGODNE KOSZULE (ROZPINANĄ Z PRZODU I T-SHIRT DO PORODU)
- BIUSTONOSZ DOBRZE PODTRZYMUJĄCY PIERSI
- SZLAFROK (CIENKI)- CIEPLE SKARPETY- KAPCIE I KLAPKI POD PRYSZNIC
- PRZYBORY TOALETOWE
- PIELUSZKI HIGIENICZNE ZAMIAST PODPASEK
- WODA LUB SOK DO PICIA
- WODA W AREOZOLU (DO ODŚWIEŻANIA TWARZY)
- ŁADOWARKA DO KOMÓRKI
- MONETY (drobne) DO AUTOMATÓW**

DZIECKO:- DWIE CZAPECZKI- TRZY PARY SPIOSZKÓW ZAPINANYCH NA RAMIONACH
- TRZY KAFTANIKI BAWEŁNIANE CIENKIE
- TZRY KAFTANIKI GRUBE- CIEPŁY KOCYK- RĘCZNIK DLA DZIECKA
- PIELUCHY TETROWE - 5 SZTUK
- PIELUCHY JEDNORAZOWE - 1 OPAKOWANIE
- CHUSTECZKI HIGIENICZNE DLA NIEMOWLĄT

atomówka - z tej listy podziel sobie na rzeczy na porodówkę i na rzeczy na pobyt w szpitalu (dla wygody)
i wyjdzie Ci tak (wg mnie przynajmniej):
dokumenty oczywiście w podręcznej torebce czy coś

na porodówkę:
1 koszula, 1 szlafrok, kapcie + klapki,
pamiętaj jednak o "akcesoriach" .. ja się nadal trzymam tego mojego spisu :) https://www.babyboom.pl/forum/marze...malucha-i-mamy-do-szpitala-54824/#post7577008

dla dziecka:
1 komplet ubranek (wg uznania), pieluszka, chusteczki, pieluszka tetrowa 1 szt, kocyk/ręczniczek

pozostałe rzeczy raczej na pobyt w szpitalu..

( u nas na IP po "przyjęciu" do szpitala każą się przebrać, co w praktyce oznacza konieczność szybkiego wyjęcia z torby: koszuli, szlafroka, skarpetek, kapci. Reszta "w rękę" i sru na salę ;) )

No widzisz jak dobrze,że jesteś
Ja to bym wszystko do jednego wora wrzuciła i tyle, a jakby mi kazali zabrać się na porodówkę to tylko koszulę na siebie i sru bym poszła bez niczego
Ok teraz już jestem uświadomiona

atomówka dopisz sobie jeszcze ręcznik :-)
mozesz też zabrać wkładki laktacyjne i jakiś środek do przemywania krocza ( tantum rosa )

reklama
a ja na porodówce nie potrzebowałam dużo: na pogotowiu przebierałam się w swoją koszulę, zanim mnie na porodówkę zawieźli, a tam mi dali koszulę szpitalną do rodzenia i znowu się przebierałam haha.... tylko telefon i woda do picia to dla mnie najważniejsze. Ja korzystałam z prysznica więc klapki i ręcznik też się przydały.
po porodzie:u nas nie wolno ani biustonoszy, ani gatek, jako podkłady dają ligninę <idzie przeżyć>, a jak już po obserwacji na porodówce przewożą Cię na oddział poporodowy to dają jeszcze inną koszulę szpitalną i zmieniasz na swoją dopiero jak się poczujesz na siłach żeby iść pod prysznic. Dla dziecka potrzebne tylko chusteczki nawilżone i nic więcej.... <pakują dzieciaczka w szpitalną koszulinkę + pielucha tetrowa i na to taki pseudo rożek, czyli pół kocyka w poszewce>
no i na poporodowy bierze się swoją torbę, a to moja taka lista niezbędnych:
ALE W KAŻDYM SZPITALU SĄ INNE WYMAGANIA WIĘC NAJLEPIEJ ZAPYTAĆ POŁOŻNEJ, ZADZWONIĆ DO SZPITALA ALBO NAPISAĆ MAILA Z ZAPYTANIEM!
Moja lista co do szpitala:
Dla mamy
BIELIZNA:
- majtki luźne bawełniane lub jednorazowe(takie z siateczki jak kabaretki)- kilka par - biorę w razie co, może ich jakoś oszukam trochę:p
- staniki do karmienia+wkładki- wezmę 1 może mi tym razem pozwolą jak opowiem im o moich mleczarniach
- kapcie
- klapki pod prysznic
- szlafrok
- rozpinane z przodu koszule żeby łatwiej było karmic - 2szt
- skarpetki
- ubranie na wyjscie do domu <uszykować staremu żeby przywiózł w dniu wypisu>

KOSMETYKI I ARTYKUŁY HIGIENICZNE
- szczoteczka i pasta do zebów
- szampon
- delikatne mydło-ja polecam zwykłe Szare Mydło
- szczotka lub grzebień do włosów
- saszetki TANTUM ROSA- 3 szt powinny starczyć
- ręczniki- ja miałam kąpielowy i mniejszy i miałam tez ściereczkę kuchenna
- ręczniki papierowe
- chusteczki higieniczne 2 paczki
- bepanthen do brodawek
- podpaski poporodowe-ja kupowałam w aptece pieluchy jednorazowe z BELLI- 2 paczki, teraz wezmę jedną w razie co, bo w szpitalu dają ligninę
- sraj taśma
laugh.gif
czyli papier toaletowy
-dobry jest też Octenisept do psikania po ranie
-podpaska na wyjście

INNE:

- sztućce-choc nie w kazdym szpitalu potrzeba
- kubek
- woda mineralna
- mozna wziąść sok w kartonie ale taki który nie zawiera cytrusów i owoców z dużymi pestkami-moreli,brzoskwiń,śliwek(Bo one wpływaja na ilosc pokarmu)
- komórka
- drobne pieniądze
- leki które przyjmuje się na stałe
- gumki do włosów
- coś do poczytania-książka, gazety
- zestaw słuchawkowy do komórki lub mp3
- mąż- jeśli jest poród rodzinny
wink2.gif
laugh.gif

DOKUMENTY

- dowód osobisty-z aktualnym nazwiskiem i adresem jeśli ktoś nie ma dowodu na aktualne nazwisko to odpis aktu małżeństwa
- karta ciązy
- książeczka/legitymacja ubezpieczeniowa (podbita w miesiącu w którym idzie sie do szpitala)
- aktualne wyniki badań
- oryginał grupy krwi
- skierowanie do szpitala(jesli jest taka potrzeba)

Dla dziecka:
-chusteczki nawilżone
-niby ubranka dają-ale pakowałam <i teraz też tak zrobię> jeden zestaw ubranek, przydała mi się czapeczka, wielu matkom przydały się niedrapki <my nie potrzebowaliśmy> i ze 2 pampersy chociaż, w razie gdyby ta chemicznie prana tetra uczuliła czy coś.
- uszykować Staremu ubranka na wyjście, 1 pieluchę i fotelik:)

Ostatnia edycja:
Do góry