reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla małego LWA :)

Wiecie, nie musimy się na wszystko zgadzać w szpitalu:sorry:mi jak po pierwszym porodzie jeden taki młody lekarz zabronił zakładać właśnie tych majtek z siatki, to mu powiedziałam, żeby sam sobie pieluchę między nogi wsadził, pochodził z gołym dupskiem po korytarzu zaciskając nogi, i dopiero potem mi rady dawał.

Ostatnia edycja:
reklama
U mnie w szpitalu przez pierwszą dobę po urodzeniu nie pozwalali nawet tych siateczkowych zakładać w efekcie wyglądałąm tak że nogi ściśnięte żeby podkład nie wypadł,skulona w pół bo brzuch po cesarce bolał i tak dreptałam do kibelka,ja jeszcze miałam szczęście bo dostałam długą koszulę a reszta miała króciutkie gdzie dupsko wystawało razem z tym podkładem...

Wiecie, nie musimy się na wszystko zgadzać w szpitalu:sorry:mi jak po pierwszym porodzie jeden taki młody lekarz zabronił zakładać właśnie tych majtek z siatki, to mu powiedziałam, żeby sam sobie pieluchę między nogi wsadził, pochodził z gołym dupskiem po korytarzu zaciskając nogi, i dopiero potem mi rady dawał.

Wiecie, nie musimy się na wszystko zgadzać w szpitalu:sorry:mi jak po pierwszym porodzie jeden taki młody doktorek zabronił zakładać właśnie tych majtek z siatki, to mu powiedziałam, żeby sam sobie pieluchę między nogi wsadził, pochodził z gołym dupskiem po korytarzu zaciskając nogi, i dopiero potem mi rady dawał.

otóż to :-D u nas nic nie mówili odnośnie tego, że ma nie być majtek, wręcz wskazywali na te siateczkowe

U nas też nie zabraniali, a gdyby, to nie sądzę, żeby któraś się zgodziła - leżałam w sali 4-osobowej i przez większość dnia byli goście - marne warunki do siedzenia z gołą dupą i wietrzenia się :-D

toska teraz pewnie bym zrobiła inaczej ale wiesz pierwsze dziecko człowiek zamotany więc robi co mu każą,ale na szczęście to tylko przez ok.dobę potem znalazłam gacie w torbie i założyłam

Dziewczyny ja wam powiem tak. Wietrzenie rany, leżenie w rozkroku itd jest na pewno ważne ale serio nie trzeba tego robić 24h na dobę. Według mnie kobieta dużo szybciej dochodzi do siebie jak się umyje, ubierze, przewinie;), usiądzie na łóżku. Będzie miała majtki na sobie i jak będzie chciała wstać z łożka to nic jej za przeproszeniem nie wypadnie i nie poleci po nogach. Ja tak robiłam i może dlatego z chęcią przyjmowałam gości w szpitalu bo nie krępowały mnie szczególnie ich wizyty.
Jedyne co mogę dodać to polecić Wam abyście robiły wszystko tak aby się czuć dobrze i komfortowo.

Madziasek, Marzycielka - w sumie to nie wiem po co mi ta miska ale może się przyda :happy: myślałam żeby na wszelki wypadek zabrać taką małą miseczkę, żeby się ochłodzić wodą czy coś :eek: muszę być na wszystko przygotowana :happy:

Toska - prawie sie posikałam ze śmiechu :-D Fajnie by było, gdyby wszyscy lekarz tak pomykali z gołymi tyłkami :-D

Ja leżałam w jedynce i byłam tak słaba, że właściwie poza sikaniem i umyciem się, cały czas leżałam. Więc majtki mi nie były potrzebne, a wolałam, żeby się wszystko tam goiło grzecznie. A majtek siateczkowych nie zabraniali, nikt nic na ich temat nie mówił.

Dobra mamuski, ostatnie plany wyprawkowe u mnie i potrzebuje waszej pomocy / doświadczenia w temacie :)

PIELUSZKI WIELORAZOWE :D

Kto miał z tym doczynienia? Od kiedy można zacząć? Ile ich potrzeba do codziennego użytku?
Czy ma sens zaczynania z noworodkiem (częste zmiany) czy lepiej poczekać jak te pipi kaka sie ureguluje huh?

Moja mama sie nakręciła, ale jeszcze jesteśmy ciemne w temacie i nie dokonca wiem gdzie szukać obiektywnych opinii :)))

reklama
Iza ja uzywalam wielo.mtylko zaczęłam późno, No tak okolo 7-8 miesiąca. Teraz tez mam zamiar, ale nie od razu. Mozna teoretycznie juz u maluszka, bo one sa regulowane, ale jesli Jasko bedzie taki jak starsza siostra, to ja dziękuje - Idulka robiła kupę przy każdym jedzeniu, a czasem częściej. Sa nibyntakie papierki, ktore sie na pieluszkę kładzie i one łapią te kupę, ale noworodki sraja na rzadko ;-)
Tak wiec ja zamierzam tak po 3-4 miesiącu. W zależności jak bedzie kwestia kupowania wyglądała.

A ile potrzeba? Sporo. Ja polecam Pieluszki z kieszonka.mdaja wiecej mozliwosciminszybciej schna. AIO i formowanie nie miałam.
Jesli zdecydujesz sie na "kieszonki" to potrzebujesz otulacz plus wkład i otulacz możesz zmieniać co 2 sikniecie (o ile sie nie przemoczy), natomiast wkładke po kazdym siknieciu. Tak około 20 otulaczy byłoby dobrze miec, a do każdego 2-3 wkładki. Sa dwa rodzaje wkladek - z mikrofibry i z warstwa z bambusa. Te z mikrofibry nie mogą dotykać skory. Wkłada sie je do środka kieszonki i wtedy cała wilgoć jest w środku i dziecko nie czuje, ze ma mokro (chyba ze sie przesika gruntownie). Za to te z bambusem mogą byc na zewnątrz kieszonki i sa lepsze do oduczaniu sikania (chociaz mojemu dziecku ta cieplutko wilgoć siuskowa przy pupę nie przeszkadzała ;-)).

tyle mi teraz do głowy przyszło. Jakbyś jeszcze chciała o cos spytać, to sie polecam.

Do góry