reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawka dla małego LWA :)

heh - jak widać, każda inaczej połóg przechodzi. Ja byłam z Szymkiem w szpitalu 7 dni po sn, bo mały miał żółtaczkę. I dam dostawałam ma łóżko podkłady, ale ani jednego nie zabrudziłam, a używałam tylko bella mama (zużyłam ich 2 opakowania). Jak mnie wypisali do domu w 8 dobie to jeszcze 2-3 dni lekko plamiłam (wystarczyły zwykłe podpaski).
Koszule do karmienia miałam 2 w szpitalu - i zawsze miałam je podciągnięte do góry (tak, żeby pupą nie leżeć na nich), żeby właśnie wietrzyć co trzeba i w razie czego nie poplamić. Dopiero jak się zwlekałam z łóżka to zakładałam majty te siateczkowe, opuszczałam koszulę i wstawałam :)
Jak tak jak kasiarj - niczym od początku pupy Szymkowi nie smarowałam tak zapobiegawczo, dopiero jak zrobiła się czerwona to sudocrem. Moja kuzynka smarowała od początku linomagiem i mała ciągle miała problemy z czerwona pupą.
fibi - a czy po cesarce będziesz dłużej w szpitalu to niekoniecznie, chyba że mąż ma jakies układy :)- moja koleżanka we wtorek o 8.00 miała cc, a w czwartek o 10.00 była w domu (cwietka - w szpitalu na Kamieńskiego właśnie)

reklama
Fibi ja nie robiłam zapasów. Chyba miałam jedno - dwa opakowania i jednych podkładów i drugich. W razie czego jest mąż i sa apteki ;-)
w szpitalu miałam 2 koszule. Jedna poszła do porodu i została od razu wywalona. Druga miałam na te 3 dni lezenia w szpitalu. W zapasia była jeszcze trzecia, ale nie pamietam, czy uzywalam.

Ewcik ale po co ten pasek kleju, skoro nie mozna majtek na początku nosić?

Ktr dobra wiadomość. Moze po sn wypuszczają od razu? ;-)

Dziewczyny ciężko napisać ile opakowań podkładów podpasek sobie kupić bo tak jak przy okresie każdy krwawi inaczej i każdy ma inną potrzebę zmiany tejże podpaski. Ja wcale nie krwawiłam tak dużo i nie trwało to chyba dłużej niż tydzień. A podpaski do szpitala miałam te bella co pisała Cwietka bo one są bez plastiku pod spodem i o to właśnie chodzi. Nie można włożyć zwykłego alwaysa bo się wszystko tam zagotuję. A naprawdę dwa czy trzy dni można i bez tego kleju przeżyć. Ja nosiłam majtki z siatki i to się kupy trzymało wszystko

Laski, a czy komplety pościeli są na początku w ogóle potrzebne? bo podobno ani poduszki ani kołderki nie powinno się używać? więc może wystarczą te kocyki i prześcieradła, ew. coś płaskiego pod główkę no i ew. ochraniacze na szczebelki łożeczka? bo ja już jeden komplet pościeli mam, to może na razie więcej nie kupować??:confused:

Acha i po co w Ikei do skompletowania proponują do materacyku mate na materacyk?:confused:

Ostatnia edycja:
Ja siateczkowe zakladalam w szpitalu tylko jak musiałam gdzies iść - do łazienki. Od powrotu do domu to na dzień zwykle bawelniane majtki, a na noc nic, tylko podkład (przez pierwsze noce)

Fibi zalezy czego chcesz używać. Ja mialam kolderke i jak Idasza spala w swoim lozeczku, to jej uzywalam. ale najczesciej zasypiala w swoim, a potem w nocy ladowala u nas ;-) Jesli masz zamiar przykrywac jakimś rozkiem , czy spiworkiem, to chyba na początek nie potrzebujesz kolderki.
A w Ikei maja maty chyba do każdego materaca? Jak kupowaliśmy nasze łóżko, to tez nam Mate ochronną proponowali.

Co do koszul i piżam: nie wiem jak u Was w szpitalu ale w moim jest bardzo gorąco ( a na pewno będzie w sierpniu), ja zawsze po porodzie bardzo się pocę i przebieram się dość często.

Fibi Ty po CC możesz mieć jakiś cienki dres, czy lekkie spodnie i bluzkę. Ja nie cierpię chodzić w szpitalu w typowych piżamach / koszulach i też zawsze kombinuję, żeby bardziej po ludzku wyglądać:-D

moim zdaniem jeden komplet pościeli wystarczy. Tak naprawdę na początek wystarczą 3 prześcieradła i coś lekkiego do przykrycia:tak:

IzaV wow jaka lista, sama coś z niej ściągnę, bo ostatnią wyprawkę robiłam 3 lata temu.
Ale chyba tylko ten pierwszy raz jest taki ekscytujący, teraz zakupy zostawiam na lipiec, a nie obraziłabym się jakby ktoś za mnie je zrobił:zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
Ja poduszki do karmienia używałam bardzo krótko, potem nauczyłam się radzić sobie bez niej. Niepotrzebny okazał się też termometr do wanienki - sprawdzaliśmy temperaturę wody ręką ;) Myjek też nie używałam i nie używam.

Krwawienie po porodzie to tak do 6 tygodni, ale oczywiście nie leje przez ten cały czas nie wiadomo ile - na początku są potrzebne te wielkie podpaski, po kilku dniach wystarczą już zwykłe, a potem to i wkładki ;) Dla mnie te bella mama też były okropne :/ A tych podkładów na łózko nie miałam.

Z kupowaniem większej ilości pampersów to faktycznie trudno przewidzieć. 6 kilo mój Jaś miał zanim skończył 3 miesiące, ale to też nie jest tak, że dziecko koniecznie nosi pampersy dla takiego przedziału wagowego, w jakim się mieści - my często wcześniej przechodziliśmy na większy rozmiar, bo mniejsze zaczynały przeciekać

Fibi
- teraz chyba po cesarce nie trzymają tak długo w szpitalu, też myślę, że 3 koszule powinny wystarczyć

A co do pościeli - ja na początku używałam tylko ochraniacza na szczebelki, kocyka, a pod główkę kładłam pieluszkę flanelową. Myślę, że latem tym bardziej kołdra nie będzie na początku potrzebna

Ostatnia edycja:
Laski, a czy komplety pościeli są na początku w ogóle potrzebne? bo podobno ani poduszki ani kołderki nie powinno się używać? więc może wystarczą te kocyki i prześcieradła, ew. coś płaskiego pod główkę no i ew. ochraniacze na szczebelki łożeczka? bo ja już jeden komplet pościeli mam, to może na razie więcej nie kupować??:confused:

Acha i po co w Ikei do skompletowania proponują do materacyku mate na materacyk?:confused:
Fibi ja mam takie ochraniacze na wszystkie materace. Dzięki temu nawet jak się spocimy, posikamy w łóżko czy cokolwiek nam sie tam zwymiotuję to materac zostaje czysty a to wrzucam do pralki na 90 stopni co kilka miesięcy. Także ja przy małym obsikańcu bardzo polecam. Poduszki maluchy nie używają a przykrywać możesz w sumie czym chcesz. Co do ochraniaczy na szczebelki ja nigdy tego nie używałam. Nie widać dziecka bo jest pozasłaniane całe i jednak to szmata która zbiera kurz.

reklama
Co do ciuchów do szpitala to ja polecam może więcej niż 3 koszule bo prysznic bierzemy rano i wieczorem więc warto zawsze w coś czystego wskoczyć? nie mówię już o zachlapaniu mlekiem itp. Ja na pewno dawałam mamie albo mężowi na przepierkę jak mi było coś potrzebne.
Domi z krwawieniem to widać inaczej u każdego ja krwawiłam kilka dni plus klika dni plamienia.

Do góry