reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawka dla małego LWA :)

Izuś ja bym dopisała do listy jeszcze termometr dla dzieciaczka ( normalny do mierzenia temp), patyczki do uszu, chusteczki nawilżane, coś do przemywania oczek gdy zaropieją i chyba tyle, bo reszte na mojej liście mam to co Ty :)

reklama
A ja polecam poduszkę do karmienia. Dla mnie to must have :D Szczególnie, że to nie jest drogi wydatek (35-40zł) a moja już będzie czwarte dziecko obsługiwać bo mam po siostrze.
Pupcię jak nic się nie dzieję to lepiej nie smarować a jak się zdarzy to sudokrem albo coś innego z cynkiem.
Oliwek już pisałam wcześniej, że się wystrzegam. Mam uczulenie na ten syf i moje dzieci i w ogóle to śmierdzi:-)
Nie jestem fanem chusteczek mokrych jeśli chodzi o pielęgnację intymną szczególnie dziewczynek. Owszem kupę wycierałam ale potem zawsze wodą albo płynem mustela do pośladków.
I jeszcze słowo o Pampersach. Moja córka miała uczulenie i mojej siostry mała też (mówię o tych zwykłych). Syn nie miał więc ja nie odradzam, ale jak coś się pojawi na pupie to miejcie na uwadze, że to mogą być pieluchy.

Izuś ja bym dopisała do listy jeszcze termometr dla dzieciaczka ( normalny do mierzenia temp), patyczki do uszu, chusteczki nawilżane, coś do przemywania oczek gdy zaropieją i chyba tyle, bo reszte na mojej liście mam to co Ty :)

Ah no właśnie oczka trzeba przemywać solą fizjologiczną i gazikami.

Wow - IzaV, ale poszalałaś :) Rozumiem, że chcesz mieć już wszystko, żeby we Francji nie kupować? Ja Ci napisze tylko i wyłącznie moje spostrzeżenia do listy:

Na odparzenia u mnie sprawdził się Sudokrem i na bardzo długo starcza. Tzn. Szymek nigdy nie był odparzony, ale czasem miał czerwoną pupkę. Smarowałam Sudocremem po kąpieli i rano pupa była całkowicie zagojona. Mąki ziemniaczanej nigdy nie używałam.
Aspirator do noska my pierwszy raz używaliśmy jak Szymek miał ponad 15 miesięcy i był chory.
Szczotki do mycia butelek - ja nie używałam, bo na początku wyparzałam, a teraz do zmywarki wkładam :)
Myjek do mycia nie lubiłam. Wolałam namydlić rękę i normalnie ręką myłam.
Poduszki do karmienia też nie miałam, ale na kanapie w salonie mamy 10 poduszek takich małych i się nimi obkładałam na początku, a potem to czasem nawet na krześle karmiłam, jak już doszłam do wprawy ;)
Pościel i osłonki na łóżeczko - ja miałam ochraniacze na łóżeczko założone, ale na początku mi przeszkadzały bo Szymka z naszego łóżka nie widziałam i je ściągnęłam ;) założyłam dopiero jak zaczął się kręcić ;) a kołderkę dopiero ok. 1 roku mu dałam. Wcześniej miał kocyki.

Aha - i wkładek laktacyjnych zużyłam na pewno więcej ;) Ale ja nie miałam problemu z zastojem pokarmu, tylko odwrotnie, jak miałam za dużo, to samo mleczko mi leciało i wkładki od razu do wymiany ;) Szczególnie jak było ciepło, to często zmieniałam, bo to mleko, które zostawało na piersiach po prostu pod wpływem gorąca niezbyt fajnie pachniało;/ no i przed każdym karmieniem przemywałam piersi wacikiem z woda przegotowaną.

Ale podkreślam, to tylko moje doświadczenia!

to i ja się wypowiem:
-sudocrem nigdy profilaktycznie, tylko jak pojawi się odparzenie /zgodnie z zaleceniami Neonatologów/
-do codziennej pielęgnacji pupci linomag zwykły/lub taki dla dzieci/lub alantan
- aspirator do noska Frida do kupienia w aptece-u nas stosowany na bieżaco od początku do teraz niejednokrotnie, także jak dla mnie konieczność w domowej apteczce
-myjki nie, bo nie czujesz, jak myjesz dziecko i gromadzą bakterie
-żadnych podkładek do wanienki, zwykła pielucha tetrowa na dno
-wkładki laktacyjne np. z rossmanna-super, niczym nie różnią się od takich np. z johnsona czy penaten-tylko ceną, bo kosztują 6 zł, a tamte 20zł

Iza napisałas dla siebie 20 podkładów higienicznych - masz tu na myśli te wieeelkie Podlaski, czy takie maty na łóżko? Bo potrzebne jest i jedno i drugie. Podpaski trzymasz miedzy nogami po porodzie, a ta Mate z ceratka od spodu rozkladasz na łóżku, zeby krwią nie zasyfic.

Dla dziecka do pupy na codzien alantan, bephanten, ale jak sie odprawy, to raczej Sudokrem.

myjek nie uzywalam, bo to siedlisko zarazkow. Poduszki do karmienia tez nie.

-podkłady na łóżko z rossmanna z babydream :tak:
-podpaski absolutnie nie bella mama, tylko takie dla kobiet z problemem nietrzymania moczu, np. Tena lady super / seni lady super (w miarę cienkie, mają pasek z klejem, wcięcia anatomiczne, chłonne)

Ah no właśnie oczka trzeba przemywać solą fizjologiczną i gazikami.

oczka też można przemywać wodą przegotowaną ostudzoną ;-)

Ooo dzięki za komentarze :))
po termomentrze nie pisałam bo i tak mam w domu, tak jak patyczki do nosa czy chusteczki nawilzone (jedyny art tańszy we Francji 77szt/3,5zl)
sudokrem umówilam sie z mama ze mi dokupi jak będzie potrzeba i mi przywiezie podkońiec sierpnia - moja mama mówiła to samo co ewcia, dopiero na odparzenia i chyba to,zależności wrażliwości skory bo ja podobno prawie nigdy nie miałam odparzen, i oczami to samo -jak nie ma jeszcze infekcji to można wody przegotowanej użyć i będzie dobrze (to juz traktuje jako art które ewentualnie kupię na miejscu w razie potrzeby)

- to podkłady higieniczne to miałam na myśli podpaski (wlasnie te bella mama, bo nie wiedzialam o majtkach na nietrzymanie moczu) ale u nas tak naprawde nie wymagają tego wogole w szpitalu no i nas trzymają 2–3dni po porodzie i wypuszczają- ile tych podkładow na łóżko bym potrzebowała? - pytanie niedyskretne...a długo sie krwawi po porodzie?? Tez głupia jestem- bo co jak zrobią i cc? Lol

ja tez chyba wole myć ręka, ale kąpiel to będzie zadanie super taty :) i to jest specjalne zamowienie dla niego, niech sie czuje potrzebny haha

poduszke chyba jednak kupie ale muszę znaleźć cos ładnego bo jak narazie widziałam same potworki z misiami haha

tak samo z pościela- narazie będę miała łóżeczko turystyczne z prawdziwym materacem i na początek będę potrzebować raczej tylko przescieradla i kocyka. A kolderke dopiero jak zacznie sie robić chłodno (u mnie połowa listopada) otulacze etc to dopiero do prawdziwego łóżeczka po przeprowadzce :D

rozka tez jakoś nie widzę potrzeby bo będzie mu za gorąco raczej nie?

Pampersy narazie biorę po paczce (u nas pierwsze dają w szpitalu) a mama jeszcze będzie czekała na promocje i pewńie mi będzie wysyłać raz w miesiącu jakiś innych firm to przetestuje.btw. Kiedy maluch ma 6kg?

No a z tymi wkladkami laktacyjnymi to ja juz sama nie wiem jak zrobić hehe ile kupić..na miesiąc powiedzmy?

Ostatnia edycja:
Ewcik a czemu nie bella mama? Tylko dla natrzymajacych mocz?

Iza na początku krwawi sie dośc mocno - tak do tygodnia, a potem to juz taki zwykly okres, który stopniowo słabnie. Ja tych dużych podkładów z ceratka uzywalam w szpitalu i przez kilka nocy w domu, bo wolałam spac bez majtek, zeby sie rana wietrzyła. Jak Ci te pokłady zostaną, to sie nic nie stanie - przydają sie tez dla dziecka - możesz rozłożyć na kanapie i puścić Dzidziora bez pieluchy na chwile, czy przy oduczaniu sikania używać.

Iza z wkładkami laktacyjnymi roznie bywa ;-) ja nawet jednego opakowania nie zyczylam i oddałam koleżance. Mleko mi samo z siebie nie wyciekalo, tylko jak karmiłam i wtedy wolałam sobie pielusze tetrowa do piersi przylozyc i potem ja do prania wrzucić.

Cwietka - to ile sztuk tych podpasek i podkładów? podaj liczbę na wyrost, najwyżej będę miała za dużo.

Laski a ile mam kupić piżam? przy cesarce będę dłużej w szpitalu, więc ile (też na wyrost)?

reklama
Tez głupia jestem- bo co jak zrobią i cc? Lol

j
poduszke chyba jednak kupie ale muszę znaleźć cos ładnego bo jak narazie widziałam same potworki z misiami haha

tak samo z pościela- narazie będę miała łóżeczko turystyczne z prawdziwym materacem i na początek będę potrzebować raczej tylko przescieradla i kocyka. A kolderke dopiero jak zacznie sie robić chłodno (u mnie połowa listopada) otulacze etc to dopiero do prawdziwego łóżeczka po przeprowadzce :D

Pampersy narazie biorę po paczce (u nas pierwsze dają w szpitalu) a mama jeszcze będzie czekała na promocje i pewńie mi będzie wysyłać raz w miesiącu jakiś innych firm to przetestuje.btw. Kiedy maluch ma 6kg?

No a z tymi wkladkami laktacyjnymi to ja juz sama nie wiem jak zrobić hehe ile kupić..na miesiąc powiedzmy?

-Izuś po cc krwawi się też, ale nieco mniej, bo macica została wyczyszczona, powiedzmy, że skrzepów nie będzie, jak po porodzie sn
-co do poscieli, to się zgadzam, na początek niepotrzebna zupełnie
-wkładki laktacyjne w dosyć dużych ilościach idą, załóżmy, że kupisz po 30 szt pakowane, to ja wiem.. hmm.. z 7 pudełek kup?
-odnośnie masy dziecka, to mówi się, że powinno do 6 m-ca podwoić masę urodzeniową, a na roczek potroić

Ewcik a czemu nie bella mama? Tylko dla natrzymajacych mocz?

kochana, bo po pierwsze one nie mają paska z klejem, co dla mnie jest tragedią , a po drugie nie są wcięte anatomicznie, więc w najbardziej nefralgicznym m-cu robi się harmonijka :dry:

fibi przy sn to jedna jakaś do porodu i ze 2 po porodzie, po cc weź sobie ze 3 po

Do góry