Izka87
Fanka BB :)
Izuś ja bym dopisała do listy jeszcze termometr dla dzieciaczka ( normalny do mierzenia temp), patyczki do uszu, chusteczki nawilżane, coś do przemywania oczek gdy zaropieją i chyba tyle, bo reszte na mojej liście mam to co Ty
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Izuś ja bym dopisała do listy jeszcze termometr dla dzieciaczka ( normalny do mierzenia temp), patyczki do uszu, chusteczki nawilżane, coś do przemywania oczek gdy zaropieją i chyba tyle, bo reszte na mojej liście mam to co Ty
Wow - IzaV, ale poszalałaś Rozumiem, że chcesz mieć już wszystko, żeby we Francji nie kupować? Ja Ci napisze tylko i wyłącznie moje spostrzeżenia do listy:
Na odparzenia u mnie sprawdził się Sudokrem i na bardzo długo starcza. Tzn. Szymek nigdy nie był odparzony, ale czasem miał czerwoną pupkę. Smarowałam Sudocremem po kąpieli i rano pupa była całkowicie zagojona. Mąki ziemniaczanej nigdy nie używałam.
Aspirator do noska my pierwszy raz używaliśmy jak Szymek miał ponad 15 miesięcy i był chory.
Szczotki do mycia butelek - ja nie używałam, bo na początku wyparzałam, a teraz do zmywarki wkładam
Myjek do mycia nie lubiłam. Wolałam namydlić rękę i normalnie ręką myłam.
Poduszki do karmienia też nie miałam, ale na kanapie w salonie mamy 10 poduszek takich małych i się nimi obkładałam na początku, a potem to czasem nawet na krześle karmiłam, jak już doszłam do wprawy
Pościel i osłonki na łóżeczko - ja miałam ochraniacze na łóżeczko założone, ale na początku mi przeszkadzały bo Szymka z naszego łóżka nie widziałam i je ściągnęłam założyłam dopiero jak zaczął się kręcić a kołderkę dopiero ok. 1 roku mu dałam. Wcześniej miał kocyki.
Aha - i wkładek laktacyjnych zużyłam na pewno więcej Ale ja nie miałam problemu z zastojem pokarmu, tylko odwrotnie, jak miałam za dużo, to samo mleczko mi leciało i wkładki od razu do wymiany Szczególnie jak było ciepło, to często zmieniałam, bo to mleko, które zostawało na piersiach po prostu pod wpływem gorąca niezbyt fajnie pachniało;/ no i przed każdym karmieniem przemywałam piersi wacikiem z woda przegotowaną.
Ale podkreślam, to tylko moje doświadczenia!
Iza napisałas dla siebie 20 podkładów higienicznych - masz tu na myśli te wieeelkie Podlaski, czy takie maty na łóżko? Bo potrzebne jest i jedno i drugie. Podpaski trzymasz miedzy nogami po porodzie, a ta Mate z ceratka od spodu rozkladasz na łóżku, zeby krwią nie zasyfic.
Dla dziecka do pupy na codzien alantan, bephanten, ale jak sie odprawy, to raczej Sudokrem.
myjek nie uzywalam, bo to siedlisko zarazkow. Poduszki do karmienia tez nie.
Ah no właśnie oczka trzeba przemywać solą fizjologiczną i gazikami.
Tez głupia jestem- bo co jak zrobią i cc? Lol
j
poduszke chyba jednak kupie ale muszę znaleźć cos ładnego bo jak narazie widziałam same potworki z misiami haha
tak samo z pościela- narazie będę miała łóżeczko turystyczne z prawdziwym materacem i na początek będę potrzebować raczej tylko przescieradla i kocyka. A kolderke dopiero jak zacznie sie robić chłodno (u mnie połowa listopada) otulacze etc to dopiero do prawdziwego łóżeczka po przeprowadzce
Pampersy narazie biorę po paczce (u nas pierwsze dają w szpitalu) a mama jeszcze będzie czekała na promocje i pewńie mi będzie wysyłać raz w miesiącu jakiś innych firm to przetestuje.btw. Kiedy maluch ma 6kg?
No a z tymi wkladkami laktacyjnymi to ja juz sama nie wiem jak zrobić hehe ile kupić..na miesiąc powiedzmy?
Ewcik a czemu nie bella mama? Tylko dla natrzymajacych mocz?