reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla majowego szkraba :)

A ja uzywalam rozka dlugo i jak juz wczesniej pisalismy i inne mamy tez potwierdzily ze rozek z usztywnieniem jakos tak bezpioeczniej dziecko trzyma,Przydatny w szpitalu i w pierwszych tygodniach.Pozniej mozna wyjac wklad.
No tak a Oilatum tez tluste i wanienka po kapieli.Zapytam mojej pediatry alergologa znajomej co ona o tym sadzi.My oprocz oilatum mielismy tez przepisana na recepte masc cholesterowa robiona w aptece ktora sie trzyma w lodowce.Do pupy linomag glownie.

reklama
ja przez pierwsze trzy miesiace uzywalam oliwki po kapieli :-)co do roszka to mialam taki kocyk i owijalam malego :tak:a teraz to chyba kupie rozek zobacze jeszcze:-p

Rożek - bez usztywnienia uzywałam i tez niedługo - za ciepło może juz byc maluszkom w tych rozkach... Tak miałam przynajmniej z Mieszkiem. Jak się urodził w czerwcu były takie upały (powyżej 30 stopni) że w samym bodziaku sie pocił biedaczek...

Wanienka - mąż na komodzie kapał ale mi było za wysoko i dla siebie rozkładałam folie w łóżeczku i na to stawiałam wanienkę - wysokość była dla mnie odpowiednia.

Kosmetyki - jak najmniej kupować przed - potwierdzam. Uzywaliśmy Nivea Baby i Sudocrem

Oj Aniusia dzięki tobie miałam udane zakupy w TESCO za 100 zł nakupowałam tyle ciuszków

dzisiaj jeszcze byłam u szwagierki która obdarowała mnie różnościami dla dziecka rożki, śpiworki, kocyki, zabawki i ciuszki
Moja komoda ugina się od dzidziusiowych rzeczy

:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

witajcie,

jestem mamusią jedenastotygodniowej Aishy..mogę co nieco podpowiedzieć odnośnie przyatnych i mało przydatnych w mojej sytuacji rzeczy...

Napewno:

rożek - z usztywnieniem czy bez, bardzo przydatny..szczególnie w szpitalu i pierwszych tygodniach życa malucha...bardzo praktyczny..

jeśli chodzi o kosmetyki, nie kupujcie żadnych pudrów - przyczyniaja się alergii dziecka..ja korzystam z Nivea Baby - żelu do mycia ciała i włosów, kremu do ciała, sporadycznie z mydełka no i do pupy Sydocrem...

Nie polecam plasterków/okładów LEKO do gojenia się pępuszka, które zaleca szpital do higieny w domu...są za słabe i nie goją dostatecznie pępka..Poproście swojego pediatrę o receptę na spirytusik do gojenia pępka 70% - wiem co pisze o tej recepcie...Wymagana jest od niedawna (jakieś nowe przepisy) w aptekach i zrobią wam taką buteleczkę ok. 200ml, że starczy wam napewno a pępuszek szybko odpadnie i ładnie się zagoi..

jeśli chodzi o bieliznę - kaftaniki i koszulki nie praktyczne i nie używane jak przeze mnie...Najwygodniej proste body i śpioszki...dziecka nie można przegrzewać, to w zupełności wystarczy...

z apteczki malucha to:
-esputicon na kolkę,
-sól fizjologiczna na katarek (wpuścić kropelki do noska odczekać chwilkę i na brzuszku położyć maleństwo - nieczystości same wyjdą, ewentualnie mozna pomóc patyczkiem specjalnie rozszerzonym do czyszczenia uszu)
-czopki efferalgan lub syropek panadol dla dzieci - na gorączkę
no i ja mam jeszcze:
-cebion - witaminka C

co jeszcze..???
dopisze jak coś mi do głowy przyjdzie...;-)

madamagda bardzo ładne te ciuszki kupiłas i szok że za takie pieniądze :tak:madamagda ty jesteś z wroclawia jak sie nie myle może wiesz gdzie są sklep NEXT?

Nie zgadzam się co do opinii na temat okładzków Leko- w przypadku Wiktora super pępek się po nich goił i dla mnie spirytus był mało poręczny. Tak samo z kaftanikami- w moim przypadku jak Wiktor się urodził to zakładałam mu body i kaftanik, więc wszytsko rzecz gustu i praktyki ;-)

madamagda super ciuszki. Oj, jak ja wam zazdroszczę tych wszystkich sklepów. Najbliższe TESCO mam ok.30 km ode mnie ale nie mam jak pojechać.Rodzice uważają, ze zdążę wszystko kupić jeszcze, a mąż w pracy:-(.

reklama
a to moje lupy dla moich dwoch dziewczynek.
180612.jpg

Do góry