reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawka dla bejbusia

reklama

hej dziewczynki i dziobkowy tato :)

Wpisuję listę od położnej :) Trochę tego jest, posegregowane w punktach, piszę wszystko "jak leci":
                            DLA MALUSZKA
1. UBRANKA:
śpioszki- 3 szt., kaftaniki zawiązywane z boku - od 4 do 6 szt.- tzw. "koszulki", kaftaniki - 3 szt.,  (body nie zakładać aż się pępuszek nie wygoi), pajacyki - 2-4 szt., sweterek cieplejszy- 1-2 szt., czapeczki - 2 cienkie i 2 cieplejsze, skarpetki- 4 szt.,ciepły kombinezon, rękawiczki- bawełniane i grubsze.

2. RZECZY DO SPANIA I SPACERÓW:
kocyki - 1 cieńszy i 1 cieplejszy, rożek, prześcieradełka - do wózka i łóżeczka (najlepiej frotte lub bawełna z gumkami), mała cienka i płaska poduszeczka do łóżeczka,śpiwór ciepły do wózka, ceratki do podłożenia pod prześcieradło - 2 szt., pieluszki bawełniane (do przykrycia dziecka, gdy jest ciepło), pileuchy tetrowe (do przykrycia buzi dziecka na dworze po wyjściu ze szpitala).

3. KOSMETYKI I PRZYBORY TOALETOWE:
nieperfumowane mydełko dla niemowląt (ph ok. 5,5),waciki (do przemywania oczu, okolic krocza), gaziki, pałeczki do czyszczenia uszu i noska, myjki - 2-3 szt. (nie używamy gąbki, ponieważ nie można jej zdezynfekować), miękką szczotkę - z naturalnego lub sztucznego włosia, nożyczki do paznokci (z zaokrąglonymi końcami),gruszka do noska, kremy ochronne i pielęgnacyjne zapobiegającre odparzeniom i pieluszkowemu zapaleniu skóry (polecane: Sudocrem i Bepanthen), oliwka do pielęgnacji suchej skóry (po kąpieli), puder, talk do zasypywania, bawełniana pielucha (na ręcznik kładzie się pieluchę i dopiero na to dziecko, nie bezpośrednio na ręczniczek), ręczniczki, niealergizujący proszek do prania (polecany Jelp) lub płatki mydlane.

4. SPRZĘTY CODZIENNEGO UŻYTKU:
łózeczko (powinno mieć regulowaną głębokość i wyjmowane szczebelki), wanienka plastikowa, wózek głęboki, torba podręczna (a wniej zestaw "SOS" do przewinięcia i ew. przebrania maluszka poza domem, itp.) fotelik samochodowy, butelka i smoczek dla noworodków, termos na butelkę ( na wyjścia).

5.APTECZKA:
70-procentowy spirytus lub jednorazowe gaziki nasączone spirytusem do pielęgnacji pępka, sól fizjologiczna- do płukania oczek, gdy ropieją lub noska, gdyby zdarzył się katar, maść nagietkowa (działa regenurująco i kojąco, maść pierwszej pomocy w razie pojawienia się wysypki), paracetamol ( w czopkach, dawka 50 lub 80 mg, lub  w syropie- w razie gorączki, rumianek do robienia naparów (przemywania oczek i narządów płciowych lub dodawany do kąpieli), termometr dla niemowląt.

DLA MAMY:

1. koszula rozpinana z przodu - 3 szt., szlafrok, skarpetki, 6 par majtek (polecane jednorazowe), przybory toaletowe, płyn do higieny intymnej, 2 ręczniki, 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek, ręczniki papierowe, 2 staniki do karmienia, wkładki laktacyjne, laktator.
2. dowód osobisty, aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM, karta przebiegu ciąży, ew, skierowanie na cc.

To tyle, chyba trochę krótsza lista. Nie ma na niej np sterylizatora i podgrzewacza do butelek - położna mowi, ze można to zrobić w garnuszku i taniej, nie ma też ręczniczka kąpielowego z kapturkiem- mówi, że lepszy jest większy ręczik, bo można szczelniej owinąć maluszka po kąpieli, a dzidzia i tak szybko z tego wyrasta. Nie ma termometra do wody, bo mówi, że lepiej samemu łokciem zmierzyć, termometry bywają zawodne. I brak paru innych rzeczy bez których jak mówi położna mżna się doskonale obyć a taniej jest. Pozdrawiam, papa

Kasia jestes wielka .
Wlasnie o to chodzilo no to powiem wam ze okazuje sie ze jednak wszsytko mamy oczywiscie nie liczac kosmetykow ,bo to to /ania zapowiedzilala ze sama zakupi .
Tak to jest jak sie zony nie slucha ania mowi ze wszsytko jest a ja ze napewno czegos brakuje ( po przeczytaniu tamtej listy to naprawde sie troche zdziwilem bo ania juz odkad robila zakupy a tu jeszcze tyle brakuje :)
ale teraz widze ze jest ok i nie ma tak zle fajnie bo juz sie zastanawialem ze przeciez fakt faktem Oskar mial juz prawie 7 miesiecy ale nie robilismy jakis wielkich zakupow z tego powodu .
pozdrawiam wszystkie wielki brzuszki i te malenkie rowniez .
A brzusio Ani byl taki fajny szkoda ze sie nie dowiemy jai bylby w 9 miesiacu:)

Dzioobkowy tato, cieszę się, że moglam pomóc. położna mówiła, żeby nie oglądać list umieszcanych w gazetach czy w internecie bo wyda się kilka razy więcej pieniędzy niż trzeba, a ogromna częśc okaże się zbędna. Ręczy za to, że to wystarczy, wiadomo, że każdy doda/odejmie coś z tej listy wg własnych potrzeb. ja np. bardzo chcę mieć elektroniczną nianię, fajnie, że Wy już macie :) Ania miała śliczny brzuszek i naprawdę wielki w porównaniu do naszych, podejrzewam, że niektóre nasze już w 8,9 miesiącu będą podobne do tego, który miała Ania. Pozdrow ją ode mnie bardzo serdecznie, dzielna dziewczyna, jak cała Wasza rodzinka :)

Kasia musze zgodzic sie z Dziobkiem_on:) rzeczywiscie jestes wielka:))
ja jutro ide poszukac jakis rzeczy dla taty a przy okazji odwiedze kilka sklepow i komisow dla dzeci zobaczymy co mnie w oko wpadnia:)
tatus powiedzial ze skoro zaoszczedzilisy na wozku to moge dokupic jakis drobiazg jak mi sie spodoba:))

wszystko dobrze byle by dalej od naszego remontu... ogrzewanie i ciepla wpde w kuchni juz mamy ale jeszcze zostalo najwieksze nieczescie - lazinka:)
aby szybciej to sie skonczylo bo na razie wyglada jak by tajfun przeszedl ogromny przez caly dom:)

Aniolekk

Kasiu dzieki za liste- już myślalam ze bede musiala caly dzien poswiecic na czytanie o wyprawce-tyle linkow dziewczyny daly ;D pozdrowionka

Aniolek ale jestem gigant hahahahahahahahahah ja Twojego sasiada wzielam za jaiegos staruszka :laugh: :p ale coz bywa sorki.

Kasia wielkie dzieki jetes boska....

reklama
Do góry