reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WYPRAWKA - czyli rzeczy potrzebne dla dzidzi i mamy ;)

reklama
matko boska czym sie rozni koszulka od kaftanika, i co to jest komplet i czy body to romper? :eek: kiedy body sie zaklada a kiedy pajacyk? :szok:

powiedzcie mi jak z praniem, specjalne proszki i plyny tylko wchodza w gre?

u kolezanki widzialam takie paski materialowe z flaneli , mniejsze niz pieluszka, takie podluzne, na ramie sobie kladla jak malego trzymala zeby buzie wytrzec, mysle ze bardzo przydatne

jestescie moim wybawieniem z tym watkiem, i buziak, mysle ze dla tych w pierwszej ciazy rady typu gdzie lepiej guziki, i czy zapinane czy nie sa baaardzo przydatne, wiec prosze dzielcie sie!!

Kaftaniki od koszulek różnią się tym że są zawijane na tył a koszulka wkładane przez głowke mi osobiscie kafatniki nie przypadły do gustu bo się podwijaja zawijają itp najlepsze dla mnie były body w połeczeniu ze śpiochami a cudo i mega wygodne to pajace

Ja dla nowych mam znalazlam cos takiego:

BODY - takie jak dla nas. Koszulka z długim lub krótkim rękawkiem zapinana w kroku na zatrzaski. Przydatne, bo db trzymają pieluszkę.

ŚPIOCHY i PAJACE - miałam najwięcej kłopotów z odróżnieniem, ale w końcu doszłam do wniosku, że PAJACE to tak jakby kombinezon jednoczęściowy z rękawkami (góra połączona z dołem). ŚPIOCHY - też góra z dołem, ale bez rękawków, na takie szeleczki, z reguły wkłada się pod nie KAFTANIKI lub właśnie BODY. Widziałam wiele wariacji ŚPIOCHÓW i PAJACÓW: zapinane przy szyi z przodu, z tyłu, z doszytymi jakby stópkami albo bez (wtedy wkładasz skarpetki), z zapięciem w kroku wzdłuż obydwu nóżek, albo wzdłuż całego korpusu i jednej nogawki.

No i RAMPERS - dla mnie najkrócej - tak jakby ogrodniczki z krótkimi nogawkami. I też może być na szeleczki albo z rękawkiem. Wtedy wygląda jak BODY z przedłużonymi nogawkami (taki staromodny, marynarski kostium kąpielowy dla mężczyzn z lat 30
icon_biggrin.gif
)

Ja zas prosze o wytlumaczenie, jak to jest z tymi pampersami,
Ile kupic newborn/newbaby w rozmiarze 1?
Potem do odpadniecia pepka, nadal te z wycieciem, ale w rozmiarze 2? Czy juz bez wyciecia w rozmiarze 3:eek:

Ja miałam pampersy bez wyciącia tylko się tą przednią część delikatnie podwija i na początek miałam
1 bo Kamil był malutki

Ja zas prosze o wytlumaczenie, jak to jest z tymi pampersami,
Ile kupic newborn/newbaby w rozmiarze 1?
Potem do odpadniecia pepka, nadal te z wycieciem, ale w rozmiarze 2? Czy juz bez wyciecia w rozmiarze 3:eek:
Sicilpol ja kupie tylko 2paczki w 1 rozmiarze, potem juz 2 . bo one sa i tak od 3 kg wiec raczej mniejszych dzieci nie bedziemy miec o ile w terminach porodzimy:)ja mialam ostatnio za duzo 1 bo maly sie urodzil 4kg i 60 cm i byly za ciasne. te z wycieciem sa tylko z Happy,i w rozmiarze 1 , zreszta jakich nie kupisz to beda dobre bo zawijasz je i tyle. u nas na dobre 5 szt w szpitalu przynosili, czy sie chcialo czy nie:)kladly pielegniarki rano na przewijaku

Buziak super ze te zdjecia wstawilas, tak rzeczywiscie najlatwiej wytlumaczyc :)

co do oliwki to ja musialam juz w szpitalu miec chociaz mlody byl w balneum kapany, przez to ze go przenosilam to mial skore jak waz, normalnie luski mu odpadaly takie suche dobry miesiac i musialam go ciagle smarowac...ale oliwka moze byc w domu a jak bedzie taka sytuacja to zawsze ktos przywiezie zeby nie pakowac pol domu do torby :D

Ja komody nie mialam bo miejsca nie mialam. dlatego ten na lozeczko kupilam . a mlody pozniej zrobil sobie z niego oslone przeciwsloneczna jak spal:cool: tzn jak juz byl wiekszy i kladlam go spac to sobie go nad glowe przesuwal i mial ciemniej :-D ale to jak prawie 2 latka mial :D

No i co do ilosci to i tak kazda bedzie miec w koncu za duzo :p ja te na 56 rozmiar wiekszosc mialam z lumpka takiego fajnego bo kasy nie mialam, ale sa takie ladne ze jeszcze sie przydadza. no i mialam kolo 10 szt i wszytkie byly noszone mimo ze mlody mial 60 cm to nosil te na 56 bo na poczatku dzieci sa przykurczone po porodzie. 2 komplety to na jeden dzien za malo moim zdaniem, wo wystarczy ze mu sie uleje i trzeba przebieac, a jeszcze w nocy w czyms musi spac. Rafal jak mial 2 tyg to zaczal chlustac na pol pokoju wiec szlo duuzo ubran bo co chwile brudny byl:(

to zakładamy, ze w szpitalu jest sie 4/5 dni - liczę po 2szt na dzien to jak nic wychodzi 8czy 10... tak sie bierze?
kurcze mi tylko o ten szpital chodzi, bo nie wiem..
Co prawda jakby było za mało to mi P zawsze dowiezie:-) ale tak z założenia ???

zresztą szpitalną ilosc kazda inaczej zakłada bo jedna moze lezec dwa dni druga 5... :tak:

Buziak dokladnie bo np u nas po sn wychodzi sie po 3 dniach a po cc po 5. ja lezalam 8 bo mi nie poszlo:sorry: ja wezme po 2 na kazdy dzien, rodzina bedzie dowozic w razie czego. tylko tym razem welurowych pajacow nie wezme heheh bo tam jest gorraco:/zreszta w czerwcu to nawet nie bede kupowac takich co ja za glupoty dzisiaj gadam ehh:rofl2:

Blond 20 - i tak jest chyba najrozsądniej:-)

tylko na ile dni zakładasz że sie położysz???:-D:-D

żartuję :rofl2:

koło 8sztuk sie nada :cool::cool:

U mnie w szpitalu na czas pobytu, szpital ubiera dzieciaczki sam:-) Także jak zobaczyłam pierwszy raz syna to był ubrany w różowe body :-D

Ja z doświadczenia polecam wam takie siatkowane gacie, do kupienia w aptece. Ich zadaniem jest przytrzymywanie tych wielkich pieluch które nosimy po porodzie. Są w pełni przepuszczalne, łatwo się piorą i są tanie :-D Nie gniotą i w ogóle same zalety ;-)

Buziak jak ja zaczne zakladac ile dni to wogole w domu zostane:) Veritaserum sa 2 rodzaje tych majtek siatkowych takie jednorazowe i wielorazowe. te jednorazowe sa sztuczne i nam nie pozwolili w szpitalu ich miec (chyba flizelinowe czy jakos tak) tylko takie normalne siatkowe co je prac mozna normalnie.

reklama
No właśnie co szpital to inaczej:tak:
Buziak ja wlasnie wiem, ze u nas sie szybko wychodzi bo po cc juz po 48 godz a po naturanym kilka godzin jak sie nie mialo znieczulenia:tak:
lepiej sobie wziąść więcej ciuszków niż za mało, chociaż zawsze może ktos przywieźć;-)

m@dzia a ja mialam koszulkie nie wkladane prze glowke, tzw. kopertki:tak: i z nich bylam zadowolona :)

Do góry