reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WYPRAWKA - czyli rzeczy potrzebne dla dzidzi i mamy ;)

ok, to wpisujemy tutaj :)

to ja dodam:

Mebele/ przedmioty większe (dla tych co od zera):
- wózek
- łóżeczko + materac+ prześcieradło i ewentualnie cienka pościel
- lozeczko turystyczne
- przewijak + materacyk do niego
- poszewka do przewijaka
- wanienka
- chusta/nosidełko
- leżaczek/bujaczek
- komódka z szufladami

Dla dzidzi kosmetyki/higiena
- Oilatum Soft, Oilan lub Emolium
- reczniczek z kapturkiem
- butelki 0+
- pojemniki do przechowywania/mrozenia mleka
- sterylizator
- podgrzewacz
- ew. smoczek
- krem na odparzenia
- frida lub katarek do nosa
- sol fizjologiczna do noska
- proszek do prania ciuszkow
- patyczki do uszu/noska dla niemowlat
- szczoteczka do wlosow
- termometr
- kremik z wysokim filtrem (czerwiec)

ja zas prosze o ladna i najlepiej szczegolowa liste ciuszkow, bo glupia jestem wsrod tych spioszkow, pajacykow, body, rompersow :eek:

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny ile ciuszkow minimalnie??
Napisze, ze i tak kazda z nas bedzie miala bardzo dużo:tak:

Ja przy Kubie mialam na początek o wiele za duzo i teraz dzieki temu mam duzo nowych dla Maleństwa:tak:
Tych najmniejszych rozmiarów nie kupujcie za dużo, naprawde dzieciatko szybko wyrasta:tak:
Ja mysle, że na początek wystarczy z rozmiaru 56 i 62cm po 6-8 sztuk (pajace, komplety plus body) ale każda z nas i tak zrobi po swojemu:-)

Tak jak pisze Kamila w niektorych szpitalach sa potrzebne ciuszki dla dziecka:tak: U mnie byl wybor i ja chcialam mieć swoje, wzielam 3 komplety (spiochy plus kaftanik), pajace x2 i kilka par body plus koszulki:tak: Niezbedne czapeczki i Niedrapki:tak::tak:
Wiadomo, pewnie kazda z nas albo i wiekszosć bedzie korzystala a pampersow, co nie?? ale warto miec też zwykle pieluchy, chociaz jakby sie dziecku ulało czy podlozyc pod głowkę ale to pewnie każda wie:) ja mialam na począttku też kilka sztuk pieluch flanelowych i w to wycieralam Kubę po kapieli, wydawaly mi sie milsze niż reczniki:tak:

edit. napisalam tak na szybko co myslalam a teraz napisze liste ciuszkow jakie ja mialam jak rodzilam Kubę;

body 56, 62, 68cm - ok. 30 sztuk (za dużo), proponuje z kazdego rozmiaru po kilka sztuk, 6-8 najlepiej.

Pajace te same rozmiary mniej wiecej tyle samo (byly dla mnie wygodniejsze niz komplety)

komplety kilkanascie sztuk z kazdego rozmiaru dlatego mam teraz duzo nowych

koszulki(kopertki) kilka sztuk (wolalam zdecydowanie body) ale kazda woli co innego :)

skarpeteczki

niedrapki

czapeczki
po kapieli, mialam ich dość sporo i polecam, ja w sumie rodzilam w listopadzie ale mysle, ze nawet w czerwcu po wieczornej kapieli zaloże malenstwu :) u nas nie ma takich upałow jak w Polsce.

Oprocz tego z ciuszkow mialam czapeczki na spacery, kilka "wyjsciowych" ciuszków:-D (oczywiscie nie podaje rzeczy na zimę:)).

Moge jeszcze napisać, ze ja najbardziej lubilam ubrac Kube po domu w pajaca, jak dla mnie najwygodniejsze, aha!! Nie wszystkie spiochy sa rozpinane w kroku, radze zwracac na to uwagę bo sciaganie za kazdym razem całkowicie spiochow moze byc denerwujace ;)

Ostatnia edycja:
ja bede miec tak po 8 kompletow body na krotki(rodzimy w czerwcu wiec dlugiego nie kupuje) plus pajacyk albo plus spiochy na cieplejszy dzien zeby bylo na krotki rekaw. zadnych pie****** kaftanikow ktore sie podwijaja ani koszulek , bo sie wsciec mozna. jakis geniusz wymyslil pajacyki hehe. wszystko rozpinane z przodu , bo chocbby nie wiem jakie by piekne bylo to nie kupie wiecej z guzikami na plecach:eek: nie dosc ze ciezko ubrac w to dziecko to jeszcze odciska sie mu na pleckach.
jak dla mnie najzwyklejsza waninka bez tych hamakow i innych przeszkadzaczy jest najlepsza.
bujaczek niezastapiony.
mata edukacyjna pozniej troszke

Ja na początku używałam tylko kaftaniki i byłam bardzo zadowolona :-)
ooo prosze to moze ja cos nie tak je zakladalam ale mnie trafialo z nimi. w koncu je ciagle produkuja to znaczy ze ludzie je kupuja. do czego je zakladalas?? bo ja pod spiochy i sie podwijalo co chwile:/moze jako taka bluza na wierch byloby ok ale jak dla mnie pod spod to tylko body

ooo prosze to moze ja cos nie tak je zakladalam ale mnie trafialo z nimi. w koncu je ciagle produkuja to znaczy ze ludzie je kupuja. do czego je zakladalas?? bo ja pod spiochy i sie podwijalo co chwile:/moze jako taka bluza na wierch byloby ok ale jak dla mnie pod spod to tylko body

Ja rodziłam w czerwcu, było strasznie gorąco, zakładałam je na gołe ciałko + półśpiocha.

Kaftaniki używałam tylko na początku, potem to już tylko body.

dziewczyny haloooo
wiadomo, ze piszemy orientacyjną listę;-)

np ja wpisałam na liscie klapki pod prysznic (bo do szpit biory tylko takie w kt moge wejsc pod prysznic i po szpit je umyc), a Kamila dodaje tez papucie nie pod prysznic:happy: Wiadomo, ze nikt nie bedzie brał dwóch par tylko kazda weźmie jakie chce tak???
To samo z kaftanikami - mozemy je wpisac na liste nawet jeśli blond20 pisze że są pie....ne :happy: bo kasia je lubi.. Ilosci podajemy na oko, kazdy kupi ile chce. Ja nie uznaję żadnych "pachnących woreczków na pieluchy", ale jesli komus lista ma o nich przypomniec to moge je wpisać:-)
Więc proszę o lekkie przymrózenie oka:-):-)

reklama
Mam pytanie trochę z innej beczki - jak często zmienia się dziecku pieluszkę/pampersa? Ile pieluszek dziennie się zużywa?

buziak masz oczywiście racje, ale dla mnie jako kompletnie zielonej w temacie też się przydają takie dyskusje - poznaję dany temat z dwóch perspektyw!

I piszcie proszę o wszystkim, bo ja np w życiu nie słyszałam o podgrzewaczu do chusteczek, a tu proszę. Może i pachnące woreczki mi do gustu przypadną ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry