reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WYPRAWKA - czyli rzeczy potrzebne dla dzidzi i mamy ;)

reklama
Witam. Mam pytanie. Czy trzeba też od poczatku zaopatrzec sie w coś na kolkę. Słyszałam od kolezanki o jakis niemieckiech kropelkach, ponoc dobre ale nie potrafiła podac nazwy. Może któras z was cos o tym wie.:confused2:

Sab Simplex sie nazywaja te cudowne niemieckie kropelki. w czechach tez sa dostepne. kosztuja kolo 25 zl na nasze. u nas pomagaly. ale sklad to one maja podobny do naszych polskich typu bobotic, esputicon, espumisan itd. tylko ze sa inaczej stezone. bo ten esputicon to chyba 2 krople sie daje a tego sab simplex 12-15 do kazdej butelki czy przy kazdym karmieniu. wiec szybciej idzie.

Ja po prostu panikara jestem i nawet podróży już na planowana cesarkę to sobie nie wyobrażam, pewno będę miała pełno w gaciach przed wyjazdem i nawet lewatywa nie będzie potrzebna.
A normalnie to ja niby taka zawsze opanowana i potrafiąca walczyć o swoje jestem. Ale tym razem dotyczy to także tego Kogoś pod moim serduchem i to pewnie dlatego :)

edit: chyba znalazłam koszulę do szpitala. Ma wszystko co chciałam - na ramiączka, ciemny kolor i do tego ładna:
MARISA - ELEGANCKA KOSZULA NOCNA Italian Fashion (2225725241) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Młodak piżamka super tylko chciałam dopytać jaki rozmiar normalnie nosisz? Bo ta piżamka co chcesz kupić ma rozmiar XL a może i ja bym ją kupiła tylko nie wiem jaki rozmiar ( czy jedne rozmiar wyżej niż normalnie czy może dwa?)

My na kolki to próbowalismy chyba wszystkiego i wszystko mozna było sobie wsadzic aaaaaaaa no to na temat hehe

jedyne co moge polecic to czopki VIBURCOL - na kolki, ząbkowanie itp

a na nas ten viburcol ni cholery nie dzialal tylko paracetamol jakos. a moze dzialal tylko slabo ale i tak nie spal a po paracetamolu zy nurofenie juz spal normalnie. nie wspomne o zelach na zabki ktore chyba sa dla swietego spokoju rodzicow ze "cos" dali i "jakos" pomogli:D

A mi się wydaje, że w tej tabelce lepiej, bo można umieszczać tak, że nic się nie poplącze :tak:

A co do łóżeczka - kupujecie i zwykłe i turystyczne???? Bo moja znajoma jak była w ciąży stwierdziła, że kupi tylko turystyczne, no i nie wiem czy dobrze zrobiła, czy nie...:dry:

jakis matrix chyba hehe

nam w IMiD pokazano taki trick ,zeby termometr posmarowac linomagiem i leciutko wsadzic w pupe, i ja se do tego nie nadawałam ale tata radził sobie na tyle sprawnie,ze po chwili była kupa i natychmistowa poprawa.
Ewentualnie czopki glicerynowe - jak dziecko nie moze zrobic kupy to czesto pomagaja.
My walczylismy z mega kolkami i nie powiem bo zadne wody koperkowe nic nie działao (zreszta lekarze mowia ze na kazde dzicko zadziała cos innego). A z tymi metodami co opisałam trzeba uwazac i nie za mocno kombinowac nie?
U nas viburcol działał równiez przy zabkowaniu

u nas kupkowych problemow na szczescie nie bylo. kupa przy kazdym karmieniu, kilkanascie razy dziennie. ale znajome mialy takie problemy z dziecmi wlacznie z jzdzeniem po lekarzach nawet wiec kombinowaly jak tylko mogly wlasnie tymi termometrami, czopkami, kolanka pod brode itd:)

Kamila szczerze ci współczuję takich przeżyć :tak: po tym co piszesz to aż dziwne że znów się na ciążę zdecydowałaś ;-)

pytałam o te wkładki laktacyjne bo ja np. mam małe (.)(.) i tylko się zaokrągliły ciążowo ale rozmiar bez zmian i jak na razie to nic z nich nie cieknie :sorry:
i podłaczam się do pytania Waris - koszula do porodu musi być taka żeby brzuch objęła a po porodzie do kosza? a koszule po porodzie to już takie do karmienia a jak z rozmiarem?

reklama
Kasia.natka słuszna uwaga to też mnie ciekawi czy ta koszula w której sie rodzi ląduje w koszu?

Doświadczone mamy prosimy o wypowiedzenie się :tak: bo my pierworódki to zielone jesteśmy :eek:

Ostatnia edycja:
Do góry