reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawka 2011 - co warto mieć, co odpuścić, co zabrać do szpitala

Marta Pe --- Oilatum zawiera w sobie oliwkę przewaznie nalewa sie do wanienki jedną nakretek.. i w tym sie myje maluszka.. ( jest tanisze Emalium ) i działa tak samo.. zawiera w sobie Oliwkę wiec pózniej juz nie musisz dzidziusia nawilzac dodatkowo...
do Pupy .. to musisz kupic jakis krem na odpażenia.. a moze zapytaj w aptece o próbki ( wtedy bedziesz wiedziała który najlepiej działa.. u mnie niektre zamias pomagac podrazniały ( ja uzywam musteli ale kazda dzidzia inna) , do tego powinnas miec waciki takie duze kwadratowe" bella robi fajne i wode przygotowaną ( i bedą słuzyły do mycia dupci jak zrobi kupke.. na przewijaku.. .. nawet w szpitalu tak zalecają.... ) na wszelki wypadek miej w domu mąke ziemniaczaną.. bo niektóre dzieci jak sie rodzą to maja malutke krostki ( od kontaktu z cała ta florą bakteryjną .. i wtedy trzeba je posypywac mąką.. bądz robic kompiele w krochamalu( ale o tym tez Ci powie lekarz juz na oddziale.. jesli bedzie taka potrzeba )
sól fizjologiczną.. do przemywania oczek( i tu tez potrzebny jest wacik )
obcinacz lub nozyczki do paznokci
i to wszystko ....

reklama
b_iala
bardzo dziękuję za odpowiedź - teraz już wiem co i jak :-)
aaa... główkę też tym myję??
a później jakiś kremik na buzię czy to oilatum wystarczy po kąpieli??

MartaPe Oilatum można myć wszystko;) na buźkę nic nie dawaj po kąpieli. Jeśli skóra tego wymaga,np. jest przesuszona to trzeba natłuścić, najlepsza wg mojej położnej jest parafina. A wracając do buźki, to koniecznie smarować trzeba wychodząc na spacer-kremem, który nie ma w składzie wody.
Nie wiem czy była już mowa o położnych, ale przed porodem może przychodzić też do domu. To są tzw. wizyty edukacyjne. Fajna sprawa, bo na spokojnie można wszystko wypytać, dowiedzieć się. Wizyty są na NFZ.

Dziewczyny może któraś zrobi listę rzeczy potrzebnych na wyjście ze szpitala. Bo ja nie mam pojęcia. Wiem, że trzeba ubrać w body ciepłe i co na to sweterek i spodenki i dopiero kombinezon. Czy tylko body i kombinezon. I czy w kombinezonie w rożek czy już rożka nie tylko w jakiś gruby koc i do samochodu. Sama już nie wiem. I czy jedna czapeczka ciepła wystarczy. Podpowie któraś, bo nie wiem. Tak jak dla kogoś nie oświeconego ;-) krok po kroku czyli od podstaw ubrania maleństwa, Dzięki z góry.

ja po radach dziewczyn zakladam: kaftanik+ pajac, lekka czapeczka, kombinezon+ czapka ciepla, koc gruby+ pieluszka tetrowa na twarz- tylko na dworzu! i tyle..

my naszykowaliśmy dla Szymka na wyjście body z długim rękawem+kaftanik+dresik z polaru+skarpetki+cienka czapeczka+gruba czapeczka+kombinezon+gruby koc+tetra na twarzyczkę... zastanawiam się tylko czy nie obejdzie się przypadkiem bez kaftanika.

ja bede mieć body z długim rękawem na to pajacyk i potem chcę polarowe spodenki i dziergany sweter. Na głowę bawełniana czapeczka i na to druga gruba. I buciki takie mam ala góralskie. A no i kombinezon;) I może kocyk ale nie wiem bo mój fotelik zabudowany jest że tylko buźke widać heh no i na bude fotelika pieluszke tetrową

reklama
klaudoos - jak was poczytałam to dołozyłam śpioszki do mojego zestawu wyjściowego...ale myslę, że położna zadecyduje ile warstw ubrać. na wszelki wypadek naszykowałam:
body dł. rękaw+kaftanik+spioszki+dresik+skarpetki+cienka czapeczka+gruba czapeczka+kombinezon+kocyk+tetra...

Do góry