reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka 2011 - co warto mieć, co odpuścić, co zabrać do szpitala

wiem, że już kiedys temat był poruszany ale nie chce mi się teraz szukać... proszę napiszcie jakie rzeczy pakujecie dla dziecka do torby - chodzi mi o ciuszki bo patrzę na to wszystko co mam i juz sama nie wiem co wybrać by małej było wygodnie i cieplutko przy wyjściu.

reklama
na wyjście nic nie pakuj tylko przyszykuj sobie w domku. po co to ma leżeć te kilka dni w szpitalu jak chyba ktoś was odbierze to przyjedzie z ubraniami dla ciebie i dla dziecka. Ja założę body z długim rękawem, pajacyk, skarpetki i na to kombinezon i 2 czapeczki 1 bawełniana jedna gruba no i kocykiem przykryje. Chyba ze bedą mega mrozy to mam jeszcze spodenki i sweter ale nie wiem czy pielęgniarka założy. A do szpitala biorę tylko łapki niedrapki, skarpetki i czapeczki bo więcej nie musimy miec

To w dużej mierze zależy od szpitala - gdzieniegdzie potrzebujesz tylko ciuszków na wyjście, w innych musisz mieć swoje rzeczy. Najlepiej weź kilka par body z długim rękawem, pajace, śpioszki, czapeczki, niedrapki na rączki, pieluch tetrowe i kombinezon. Lepiej mieć ciuszki w zapasie, bo nieraz dziecko zrobi kupkę / uleje się mu, a położnej ni widu ni słychu i maluszka będziesz musiała przebrać sama. Zadzwoń na IP i zapytaj czego wymagają. Może się okazać, że będziesz musiała dopakować ręczniczek do kąpieli, pampersy itp... Różnie bywa

PS. Ariska - ja mam dokładnie taki sam zestaw na wyjście. Ponieważ nie wiem, czy mąż da radę mnie odebrać ze szpitala, muszę to wszystko wziąć ze sobą.

Ostatnia edycja:
a może się okazać tak jak u mnie w szpitalu że nic nie potrzebuje i niepotrzebnie spakuje ciuchy.

I dalej jestem za tym że w szpitalu nie potrzebny ci kombinezon i ciuchy na wyjście lepiej niech wam ktoś przyniesie te ciuchy. Po co dziecko ubierać w coś co 3 dni w warunkach szpitalnych leżało?

Dzięki za odpowiedzi Dziewczyny :-)
O istnieniu tych nakładek wiem ale jak się Kamilka urodziła to miałam te nakładki i mała nie umiała pić... Ostatnio w internecie widziałam że są mniejsze i większe rozmiary- ja miałam za duży chyba...Chyba faktycznie się rozejrzę za nimi a jak coś to przynajmniej już wiem jak z tą strzykawką kombinować :-).
Pierwszą córcie położne dokarmiały butlą w nocy :wściekła/y:

evcia a może warto rozejrzeć się za poradnią laktacyjną w okolicy? Tam napewno ktoś poradzi ci czego używać i jakie nakładki czy coś kupić by dziecku pomóc. Czytałam kiedyś coś o takich muszlach które stosuje się już przed porodem i one kształtują sutki ale nie pamiętam co to dokładnie :( ja bym się wybrała do doradcy laktacyjnego

A ja widziałam takie pompki do wyciagania sutków. Moze cos takiego by pomogło.

...dziewczyny nie ma się co stresować z powodu sutków ... ja też nie mam takich jakbym tego chciała a Blanka ciągnie jak szalona ... jak była u mnie doradca laktacyjny i jej powiedziałam że mam nie takie sutki to ona na to, że skąd dziecko wie że są inne lepsze :confused::confused: dzieciaczki przyzwyczają się do naszych :tak:

ja też mam jedną brodawkę dość płaska, myślałam, że synek nie będzie wogóle z niej ciągnął, a okazało się, że lepiej ciągnął niż z tej pełnej, także nie ma co się nastawiać pesymistycznie
ale te nakładki sprawdziły się u koleżanki, mała nie chciała jej ciągnąć z powodu przepełnienia, nie mogła złapać i z tymi nakładkami silikonowymi się udało

reklama
Do góry