reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyniki badania nasienia

Cześć! U nas jest niestety kiepsko. Jesteśmy już zapisani do urologa-androloga. Mąż jakieś 2 tygodnie przed badaniem nasienia był lekko przeziębiony(bez gorączki) i od miesiąca bardzo ciężko pracuje na budowie naszego domu.

Czas upłynnienia 15, wartość ref. do 60 min
sposób upłynnienia samoistnie
wydzielina szarobiała-mleczna
zapach swoisty
objętość 1.3 ml/ powyżej 1,5
odczyn ph 8.1 / powyżej 7,2
lepkość +
aglutynacja -
liczba komórek okrągłych 0,8 / poniżej 5
morfologia 1%, wartość referencyjna powyżej 4
plemniki żywe 60%, wartość referencyjna powyżej 58

liczba plemników w 1 ml 2,6 mln, wartość referencyjna powyżej 15
liczba plemników ejakulacie 3,38 mln wart. ref powyżej 39 mln
plemniki ruchliwe (P+NP) 19%, wartość referencyjna pow.40
ruch postępowy (P) 9% (0.3mln), wartość referencyjna pow. 32
plemniki o ruchu niepostępowym (NP) 10%
plemniki nieruchome(N) 81%

Myślicie, że tylko in-vitro?

reklama
Czy sprawdzi ktoś wyniki ?

Cześć! U nas jest niestety kiepsko. Jesteśmy już zapisani do urologa-androloga. Mąż jakieś 2 tygodnie przed badaniem nasienia był lekko przeziębiony(bez gorączki) i od miesiąca bardzo ciężko pracuje na budowie naszego domu.

zapach swoisty
lepkość +
aglutynacja -

Mój mąż miał podobne. 1% prawidłowych, 5ml w 1ml i 15 w całości. Ruch też poniżej normy. Zrobił mąż badania i testosteron trochę niski, brak żylaków. Bierze pregnyl 5000j raz w tygodniu. Zastrzyk robi sam w brzuch. Leczy się już 2 miesiące został miesiac. Żeby była poprawa. Nie wiem czy jest.
Na te chwile próbujemy naturalnie. Nie wiem czy się uda.

zapach swoisty
lepkość +
aglutynacja -

przed wszystkimi najpierw trzeba poszukać przyczyny. Usg jąder czy nie ma żylaków powrozka, spr hormony, posiew nasienia. W dalszej kolejności badanie genetyczne

przed wszystkimi najpierw trzeba poszukać przyczyny. Usg jąder czy nie ma żylaków powrozka, spr hormony, posiew nasienia. W dalszej kolejności badanie genetyczne
Zrobimy badania hormonów przed wizytą u lekarza. Chcieliśmy zrobić testosteron,prolaktynę, progesteron,LH,FSH i TSH.Na początek to chyba wystarczy? USG będzie na wizycie. Ciężko jest, ale chociaż znamy przyczynę niepowodzeń.

Cześć. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników, nie za bardzo wiem jak to odczytać... Będę bardzo wdzięczna
IMG_20191122_144516-1.jpg

@natalia2019 Nie jest to rewelacyjny wynik - bo zarówno ilość jak i koncentracja są poniżej normy. Na pewno warto nad tym popracować. Plusem jest żywotność i ilość plemników o prawidłowej budowie.

reklama
@witch84 nie, mąż nie był badany. Staramy się od dłuższego czasu i się nie udaje. Ja robiłam badania i wszystko wyszło okej. Namówiłam męża na to badanie, na nic nie choruje i nie robił innych badań póki co....

Do góry