reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wymiana fotelika samochodowego

Zrozumialam. Siedzę w temacie od jakiegoś czasu. Byly i sa zamontowane poprawnie.
Na jednej z takich grup wlasnie jestem.
I to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, ze te najlepsze foteliki pasuja do większości samochodow. Nigdy nie kupilabym fotelika no name z zestawu z wozkiem. Natomiast jesli pojdzie sie w Britaxa, Cybexa czy Klippana to prawie na pewno bedzie ok.
Prawie... No każdy robi jak uważa. Ja miałam cybexa i jednak nie pasował.

Dziwi mnie tylko, że jesteś na takiej grupie, skoro uważasz że dopasowanie fotelika do auta to mit.

reklama
Tak, tez widzialam takie rzeczy na Sycylii.
W Hiszpanii mieszkam od 12 lat i nigdy nie spotkalam sie z dzieckiem na kolanach.
A ja na południu Hiszpanii widziałam wielokrotnie.
Nie dziwi mnie to, że w Hiszpanii nie ma takich punktów. Hiszpania nie jest rajem, gdzie świetnie dba się o bezpieczeństwo dorosłych i dzieci. Byłam, mieszkałam, byłam przerażona. A najbardziej przeraziło mnie to, że powszechnie akceptowana jest tam jazda po alkoholu.

Raczej wzrowowałabym sie na Niemczech/krajach skandynawskich, a nie na południu.

Znam wielu ludzi, którym foteliki renomowanych firmy zupełnie nie pasowały do samochodów.

A ja na południu Hiszpanii widziałam wielokrotnie.
Nie dziwi mnie to, że w Hiszpanii nie ma takich punktów. Hiszpania nie jest rajem, gdzie świetnie dba się o bezpieczeństwo dorosłych i dzieci. Byłam, mieszkałam, byłam przerażona. A najbardziej przeraziło mnie to, że powszechnie akceptowana jest tam jazda po alkoholu.

Raczej wzrowowałabym sie na Niemczech/krajach skandynawskich, a nie na południu.

Znam wielu ludzi, którym foteliki renomowanych firmy zupełnie nie pasowały do samochodów.
Nigdzie nie pisałam, ze jest rajem [emoji6]
Pomijajac juz, ze poludnie to inne bajka.

Jestem na grupie dla wiedzy, a zdanie swoje moge chyba miec, prawda?[emoji6]
Możesz mieć swoje zdanie, ale jeżeli nie jesteś ekspertem w tym temacie, to zastawów się, czy warto je z taką pewnością ogłaszać. Co jeżeli ktoś uzna dobór fotelika za mit, zrezygnuje z tego, kupi markowy, bo „ktoś w internecie powiedział, że na 100% będzie pasował”, a w razie wypadku wyjdzie na to, że jednak nie był to mit.
Tutaj zdanie, czy opinia laika niestety nie powinna być brana pod uwagę, bo może zrobić dużo krzywdy.
Zostawmy głos ekspertom i do takich kierujemy autorkę pytania.

Jestem na grupie dla wiedzy, a zdanie swoje moge chyba miec, prawda?[emoji6]
Oczywiście, tak samo jak ja 😉 szkoda tylko, że zamiast odesłać autorkę po wiedzę tam skąd sama ja bierzesz, od razu piszesz, że dopasowanie fotelika to mit.

No i jest jeszcze kwestia tego typu, że ja doświadczyłam na własnej skórze złego dopasowania fotelika. Więc mitem bym tego nie nazwała.

Ale jak.juz wspomniałam, każdy robi jak uważa. Niektórzy do przewozu dzieci używają fotelików marketowych czy "poddupników".

Możesz mieć swoje zdanie, ale jeżeli nie jesteś ekspertem w tym temacie, to zastawów się, czy warto je z taką pewnością ogłaszać. Co jeżeli ktoś uzna dobór fotelika za mit, zrezygnuje z tego, kupi markowy, bo „ktoś w internecie powiedział, że na 100% będzie pasował”, a w razie wypadku wyjdzie na to, że jednak nie był to mit.
Tutaj zdanie, czy opinia laika niestety nie powinna być brana pod uwagę, bo może zrobić dużo krzywdy.
W punkt 👌

Dlatego napisalam, ze "moim zdaniem to mit", a nie, ze "to mit".
Od tego jest forum, zeby wyrazac swoja opinie.

Najlepiej podjechać do sklepu dwoma samochodami, żeby do nich dobrali fotelik. Ludzie tak robią i udaje im się znaleźć odpowiedni fotelik.
My mamy 2 samochody, większość renomowanych firm fotelikowych ma możliwość sprawdzenia czy dany model pasuje do danego auta przez internet. My na takiej zasadzie wybraliśmy 3 modele fotelików i w sklepie stacjonarnie przymierzali a zamówiliśmy przez internet ten, który najbardziej nam się spodobał.
Ja moje auto za jakiś czas będę wymieniać na drugi rok i bynajmniej narazie w dalsze trasy męża autem i pewnie tak zostanie, ale kto wie jak to z dwójką maluchów będzie.

reklama
Dlatego napisalam, ze "moim zdaniem to mit", a nie, ze "to mit".
Od tego jest forum, zeby wyrazac swoja opinie.
Oczywiście. Tylko tak jak wspomniałam wcześniej, mogłaś dziewczynę odesłać po wiedzę na grupę. A nie pisać, że u Ciebie foteliki pasowały. U Ciebie pasowały, u innych mogą nie pasować. Nie ma co uogólniać. W końcu chodzi o bezpieczeństwo dzieci. W moim odczuciu inaczej brzmi "według mnie to mit. U mnie foteliki pasowały do różnych aut" a inaczej "uważam, że to mit. Ale idź na FB i zapytaj co ci specjalista doradzi". I tu i tu wyrażasz swoje zdanie, a skutki mogą być zupełnie inne.

Do góry