Wkurza mnie ta gadka! Sorki, ale jak cos jest zakazane to zakazane i koniec !!! NIe MAJA PRAWA TEGO ROBIĆ!Nie ma tłumaczenia, ze nie wiedzieli, ze coś tam blebleble. Jak sie dziecko cofa, to do cholery niech matka zmieni pozycje i kucnie, dziecko nie bedzie sie mogło cofnąc. ALe po cholere. Przeciez najwygodniej jak lezy na plecach. To najgorsza pozycja do rodzenia. Najbardziej nienaturalna i najbolesniejsza ,ale i najwygodniejsza dla lekarza. No bo siedzi sobie na taboreciku i wszystko widzi.A to ze w polskich szpitalach uszakdza się co roku przy porodzie wiele dzieci i okalecza ich matki to włąśnie dlatego, ze lekarze nie boja sie konsekwencji.Bo potem jedna mamusia usłyszy od drugiej, daj spokój, najwazniejsze że jest ok. Zobaczysz, wkrótce zapomnisz.O tym powinno sie mówic głośno i każda kobieta powinna znać swoje prawa. Każda z nas ma prawo do informacji. Ja 10 lat temu przy cc zostałam zarażona gronkowcem. Wyszłam z tego cało, ale przez 3 lata toczyła się sprawa w sądzie bo potem okazało się, że w tym szpitalu zarazono na różnych oddziałąch 49 osób w tym 9 zmarło. Ktoś w koncu złożył zawiadomienie, wszczęsto dochodzenie, przeprowadzono kontrole i wykryto źródło zakarzen które usunięto. Ale gdyby ktos tego nie zrobił to nie wiadomo, ile osób mogło jeszcze zachorować i ile umrzec.
Sory jeżeli kogos obraziłam,ale ten zabieg jest tak samo zakazany jak zabieg odwracania przez powłoki brzuszne posladkowo ułożonego dziecka. I każda rodząca ma prawo o tym wiedzieć!!