reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wybór położnej - kiedy?

Katerina1985

Fanka BB :)
Witam, do którego tygodnia ciąży należy wybrać położną, która ma odwiedzić i obejrzeć dziecko? Jak wygląda procedura?

reklama
Witam, do którego tygodnia ciąży należy wybrać położną, która ma odwiedzić i obejrzeć dziecko? Jak wygląda procedura?

Wyboru takiego może Pani dokonać po narodzinach dziecka. Uzyskując akt urodzenia maleństwa udaje się Pani z nim, oraz ze swoim dowodem tożsamości do wybranej przez siebie przychodni, gdzie podpisuje Pani 3 deklarację; na lekarza, na pielęgniarkę środowiskową, oraz położną środowiskową. Położna do 6 tygodnia życia dziecka ma obowiązek przeprowadzić tzn. wizyty patronażowe. Zgodnie z wytycznymi NFZ powinno ich być 6. Na spotkaniach tych położna odpowie na nurtujące Państwa pytania, pokaże jak pielęgnować maluszka, wstępnie omówi z Państwem zagadnienia związane ze szczepieniami ochronnymi. Pokaże jak pielęgnować kikut pępowinowy i generalnie będzie wsparciem dla świeżo upieczonych rodziców :)

No tak - ale mało kto zdaje sobie sprawę, że taka położna może przychodzić jeszcze przed porodem jeśli sobie tego zażyczymy - i wyjaśnić nam nasze wątpliwości ;) Są to bodajże 1 wizyta tygodniowo 21-31tc i od 32tc - 2 wizyty tygodniowo

No tak - ale mało kto zdaje sobie sprawę, że taka położna może przychodzić jeszcze przed porodem jeśli sobie tego zażyczymy - i wyjaśnić nam nasze wątpliwości ;) Są to bodajże 1 wizyta tygodniowo 21-31tc i od 32tc - 2 wizyty tygodniowo

Tak, jest również taka opcja. Ale to wizyta u przyszłej matki, a Pani w swoim poście powyżej pytała o wizytę położnej u noworodka i tego też dotyczyła moja odpowiedź :)

Przecież nigdzie nie napisałam, że to wizyta u noworodka - chciałam tylko zwrócić uwagę, że można poprosić o wizytę położnej jeszcze przed porodem - i zdecydować czy jest to odpowiadająca nam osoba.

Do góry