reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko O Szczepionkach

reklama
Ja jestem właśnie na etapie pierwszych szczepień. Wybrałam skojarzone 5w1 z jednego głównie względu: mniej kucia dla malucha. Sama nienawidzę igły i chcę oszczędzić tego Szymkowi.
Wybrałabym 6w1 ale róznica w cenie między tą a 5w1 jest bez sensu (6w1 ponad 200 zł 5w1 - 130)

Zdecydowaliśmy się tez zabulić i kupić szczepionkę na Rotawirusa, poniewaź nasze dziecko będzie chodziło do żłobka, a szczepionkę można podać tylko do 24 tygodnia życia.
Więcej o rotawirusie tutaj: http://www.zakazenia-rotawirusowe.pl/

Tylko mielismy mały problem z kupieniem tej szczepionki (Rotarix). Nie wiem czemu w aptekach jej nie ma (zdarzyło sie kilka razy, że mówili mi w aptece, że nie mają i nigdy nie mieli tej szczepionki). A najlepsze, że jak pracownik apteki dzwonił do hurtowni, to tam też nie mieli. W końcu upolowaliśmy. Boję się tylko, że podamy jedną dawkę teraz, a drugiej już nie będziemy mogli kupić i wszystko pójdzie na marne :-:)-( A nie ma co kupowac od razu dwóch, bo muszą byc okreslone warunki przechowywania zachowane, a poza tym nie mam tyle kasy na raz (2x300 zł :szok:) Musimy rozłożyć taki wydatek w czasie.

Pneumokoki i meningokoki na razie sobie darujemy. Jakoś wydaje mi się, że firmy farmaceutyczne w tym wypadku pięknie zbudowały potrzebę i teraz zarabiają. A przecież najłatwiej zarobić na dzieciach. Jaki rodzic odmówi dziecku?

A co wy o tym sądzicie? Szczepić czy nie?

Ja w ogóle tak naprawde jestem przeciwniczką szczepień dla dzieci, a w szczególności tych mocno rozreklamowanych, czyli pneumokoki, przeciw grypie itp. Moim zdaniem to wszystko to to głownie chodzi o zarobek firm farmaceutycznych a nie zdrowie dzieci. Ale to jest moje zdanie.

I ja to zdanie podzielam w pełni.
Tylko wiesz-zawsze zostaje to ziarenko niepewności. I w razie jakby co, to będę sobie pluła w brodę, że zal mi było na zdrowie dziecka tych kilka stów :-(
I na tym myślę żerują firmy farmaceutyczne...

dota, był dziś u małego pediatra. wypytałam go o jego zdanie na temat szczepionek .
lekarz na serio fantastyczny do tego mieszka dwa bloki dalej:-)

a wiec jego zdaniem jesli chodzi o szczepionki nie ma różnicy. te ktore są w standartowym harmonogramie szczepien są zarówno dobre jak i te skojarzone.

róznica jedynie jest w cierpieniu dziecka, gdyz przy zwykłych jest kłute zdecydowanie więcej niz przy skojarzonych.dlatego jesli chcemy aby nasze malenstwo nie musiało tak cierpiec poleca szczepionki skojarzone.

u mnie w przychodni wygląda to tak ze tydzien przed trzeba zgłosic ze chce się szczepionkę skojarzoną i przychodnia kupuje i placi sie przy szczepieniu.

a i wg opinii lekarza większość rodziców jednak decyduje się na skojarzone

MUSZĘ KONIECZNIE się pochwalić :-)
Wczoraj rano byliśmy z Szymonem na jego pierwszych w życiu szczepieniach.
Dwie szczepionki w nóżki i jedna doustnie.
Był super dzielny. Płakał tylko wtedy jak Pani pielęgniarka się wkuwała ale szybciutko dał sie uspokoić. Póki co samopoczucie też ma świetne. Żadnych skutków ubocznych: gorączki, wymiotów, marudzenia większego niż zwykle ;-)
A tak się strasznie z mężem baliśmy.

JESTEM Z SZYMONA TAAAAAKA DUMNA :-D:-D:-D (Po raz pierwszy)

Dzielny ten wasz Szymonek jest;-) pamiętam jak ja z synkiem chodziłam na szczepienia on w ogóle nie płakał byłam w szoku :blink:bo córka jak tylko wchodziliśmy do gabinetu to tak płakała że się znosiła:no: to było najgorsze przeżycie jak musiała z nią iść na szczepienie:errr:

Czolem
My tez mielismy problem z wyborem szczepionek... Z jednej strony obiektywizm z drugiej bombardowanie firm farma i straszenie co sie stanie gdyby...

no i zdecydowalismy sie na 6w1 i rotawirusy Rotarixem... pneumokoki chyba wezmiemy jak sie zrobi cieplej i ruchlwiej, gdy maly bedzie mial wiecej kontaktu z innym dzieciaczkami... a jutro bedzie Antek szczepiony... zobaczymy jak to zniesie :szok:

Rozmawialiśmy z pediatrą o tych różnych szczepionkach, trochę poczytaliśmy na necie...w rezultacie wybraliśmy 6 w 1, zobaczymy jak będzie...
Najwazniejsze żeby nam maluchy nie chorowały:tak:

reklama
LISTA SZCZEPIEN DLA DZIECI W UK
Program rutynowych szczepien ochronnych dzieci.
Kazda szczepionka jest podawana jako jeden zastrzyk do miesni uda lub ramienia.

KIEDY NALEZY SZCZEPIC:
Drugi miesiac zycia
DYFTERYT, TEZEC, KOKLUSZ, POLIO I HAEMOPHILUS INFLUENZAE TYPU B ( HIB ), ZAKAZANIE PNEUMOKOKOWE
Trzeci miesiac zycia
DYFTERYT, TEZEC, KOKLUSZ, POLIO I HAEMOPHILUS INFLUENZAE TYPU B ( HIB ), ZAPALENIE OPON C ( MENINGOKOKOWA GRUPA C )
Czwarty miesiac zycia
DYFTERYT, TEZEC, KOKLUSZ, POLIO I HAEMOPHILUS INFLUENZAE TYPU B ( HIB ), ZAPALENIE OPON C, ZAKAZANIE PNEUMOKOKOWE

Okolo 12 miesiaca zycia
HAEMOPHILUS INFLUENZAE TYPU B ( HIB ) I ZAPALENIE OPON C
Okolo 13 miesiaca zycia
ODRA, SWINKA I ROZYCZKA, ZAKAZANIE PNEUMOKOKOWE

Od 3 lat i 4 miesiecy do 5 roku zycia
DYFTERYT, TEZEC, KOKLUSZ, POLIO ODRA SWINKA I ROZYCZKA
Od 13 do 18 roku zycia
DYFTERYT, TEZEC, POLIO

Szczepienia nierutynowe ( po urodzeniu )
Dla niemowlat co do ktorych zachodzi prawdopodobienstwo ze beda mialy stycznosc z chorymi na gruzlice czesciej niz populacja generalna
GRUZLICA
Dla niemowlat ktorych matki sa nosicielami
ZAPALENIE WATROBY TYPU B

Jesli macie jakies pytania to mam ksiazeczke wyjasniajaca co i jak :))
pozdrawiam

Do góry