reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko O Szczepionkach

HEJ! ja tez wlasnie szczepie swojego maluszka,zdecydowalam sie na szczepionki skojarzone 5w1, nie ma potrzeby 6w1,bo szczepienie WZW B bylo w dniu narodzin w szpitalu. postanowilam tez zaszczepic Filipa na rotawirusy,bo pojdzie do zlobka i chce go uchronic przed zarazeniem od innych dzieci. a pneumokoki zostawiam sobie na drugie polrocze zycia,wtedy szczepi sie 2 razy i tez jest skutecznie:). tak na prawde to nigdy nie wiemy czy w 100% oplaca sie szczepic,bo dziecko zawsze moze cos zlapac,ale uwazam,ze jesli stac kogos na szczepienie to warto,bo oszczedzimy stresu maluszkowi i sobie,zwlaszcze,ze choroby zwiazane z rotawirusem czy pneumokokami leczy sie w szpitalu.....a kazda z nas wie jak meczacy jest pobyt z maluszkiem w tym miejscu:(.

reklama
a jesli chodzi o szczepienia w UK,to bardzo podoba mi sie to,ze pneumokoki i meningokoki sa w rutynowych szczepianiach,szkoda,ze nie ma WZW B,bo potem nie trzeba sie szczepic przed operacjami.dobrze,ze wprowadzili to u niemowlat w Polsce. Jednak mimo tych obszernych szczepien ochronnych uwazam,ze opieka medyczna w UK kuleje i to na 2 nogi. maja tam bezandziejnych lekarzy,ktorzy nie potrafia wykryc choroby,porazka.

HEJ! ja tez wlasnie szczepie swojego maluszka,zdecydowalam sie na szczepionki skojarzone 5w1, nie ma potrzeby 6w1,bo szczepienie WZW B bylo w dniu narodzin w szpitalu. postanowilam tez zaszczepic Filipa na rotawirusy,bo pojdzie do zlobka i chce go uchronic przed zarazeniem od innych dzieci. a pneumokoki zostawiam sobie na drugie polrocze zycia,wtedy szczepi sie 2 razy i tez jest skutecznie:). tak na prawde to nigdy nie wiemy czy w 100% oplaca sie szczepic,bo dziecko zawsze moze cos zlapac,ale uwazam,ze jesli stac kogos na szczepienie to warto,bo oszczedzimy stresu maluszkowi i sobie,zwlaszcze,ze choroby zwiazane z rotawirusem czy pneumokokami leczy sie w szpitalu.....a kazda z nas wie jak meczacy jest pobyt z maluszkiem w tym miejscu:(.

nie wiem czy dobrze zrozymialam twojego posta, ale chce cie powiadomic ze szczepienie na WZW B-jest szczepieniem powtarzajacym sie (to nie jest szczepienie tylko raz i koniec)

tak,oczywiscie wiem to:),bo moj malec juz 2 raz ma to szczepienie,ale wczesniej w ogole nie szczepiono na to zaraz po urodzeniu

a jesli chodzi o szczepienia w UK,to bardzo podoba mi sie to,ze pneumokoki i meningokoki sa w rutynowych szczepianiach,szkoda,ze nie ma WZW B,bo potem nie trzeba sie szczepic przed operacjami.dobrze,ze wprowadzili to u niemowlat w Polsce. Jednak mimo tych obszernych szczepien ochronnych uwazam,ze opieka medyczna w UK kuleje i to na 2 nogi. maja tam bezandziejnych lekarzy,ktorzy nie potrafia wykryc choroby,porazka.

nie wiem dlaczego masz takie zle zdanie na temat angielskiej sluzby zdrowia. beznadziejni lekarze sa tez w polsce a i polska sluzba zdrowa pozostawia wiele do zyczenia. bo nie uwazam ze mozliwosc swietnej opieki i badan powinna zalezec od lapowki. a z mojego doswiadczenia wynika ze najczesciej na sluzbe zdrowia w UK narzekaja ludzie ktorzy nie znaja jezyka albo mieszkajacy w duzych miastach np. londynie

w sumie to takie wnioski wyciągnęłam z relacji znajomych,ktorzy mjaa tam dzieci i przyjazdzja leczyc je do polski,bo lekarz w anglii potrafi szukac w internecie co oznaczaja objawy chorby...(tyle to sama moge zrobic).to sa autentyczne przypadki moich znajomych,gdzie lekarze nie potrafili zdiagnozowac choroby u dzieci....to mnie przezaża...stad taka opinia.mam nadzieje,ze tak nie jest

my z Madzia juz po drugim szczepieniu jestesmy - zdecydowalam szczepic ja 6w1, dzieki temu unikamy szczepienia na samo wzwB w 6/7 miesiacu no i tych ukluc zdecydowanie mniej wyjdzie - 5 a nie 14
dodatkowo jest juz po 2 dawkach rotawirusa - u mnie w przychodni 2 x 300 zl, no i po 2 dawkach pneunokokow - tego jeszcze dwie nas czekaja ( tez po 300 zl za jedna)
o megigokokach pomysle, ale na pewno bede dodatkowo szczepic na ospe wietrzna w 13/14 mieisacu

Co do tego, że opieka lekarska w UK jest kiepska kompletnie się nie zgadzam :)
Jak narazie na nią nie narzekamy, a wręcz przeciwnie mogę o niej mówić tylko w superlatywach, podobnie jak o podejściu tutejszych lekarzy do ludzi. Czy w Polsce w szpitalu ktoś by mi robił o 3 w nocy tosty bo zgłodniałam? Szczerze w to wątpię, a tutaj po urodzeniu Oliśka jak nie spałam po nocach to sami mi proponowali jedzonko :-) Nie muszę się także prosić o wizyty u kolejnych specjalistów, dostaję listy z terminami wizyt i o nic nie muszę się martwić, poza tym do 16 roku życia leki dla dziecka są za darmo. Czy w Polsce miałabym tak samo? Szczerze w to wątpię...
Nawet ludzie bez znajomości języka mogą liczyć na wizytę z tłumaczem wystarczy tylko trochę wcześniej na wizytę się zapisać. Ja biorę sobie tłumacza profilaktycznie, bo niestety na terminach medycznych się nie znam, chociaż teraz niestety poznaję ich już coraz więcej...

A co do szczepień to my jak narazie mamy spokój :) Dzisiaj Oliś miał trzecie szczepienie i kolejne dopiero w wieku 12 miesięcy :)

reklama
kacha_wawa powiedz mi prosze jak Twoj Olis czul sie po tym trzecim szczepieniu? My idziemy we wtorek i sie troszke denerwuje:) Biedaczek, az trzy uklucia go czekaja:((((

Do góry