reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wszystko o porodzie oraz wybieramy szpital, szkołę rodzenia i położną

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Właśnie tak jest z tym porodem.W moim szpitalu wchodzi sie na 30 min do wanny a potem wychodzi żeby mogli zmienić wodę.Jeśli nie ma przeciwwskazań to można rodzić w wannie lub na łóżku-jeśli rodząca sobie życzy,lub jeśli są jakieś przeciwwskazania do rodzenia w wodzie.

reklama
agata zuzanna dziękuję za tą opinie. Utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że jednak dokonałam dobergo wyboru;-). Napisz proszę, jeśli możesz, czy miałaś lekarza z tego szpitala i jakie są Twoje wrażenia, jeśli chodzi o położne?
estragon
to jest szansa ze się spotkamy na porodówce :-D
wybierasz sie na zwiedzanie szpitala?
koleżanka rodziła 2 tyg temu, dostałam dość obszerna relacje ( jeśli będziesz chciała to wyśle na PW)

Dziewczyny czy wy płącicie za swoja szkołe rodzenia???
Bo niestety u mnie jest to płatne 200zł i nie wiem czy to nie jest wysoka cena:sorry:spotkań jest 4 po 1,5 godziny raz w tygodniu. Cena jest niezależnie czy uczestniczy 2 czy 1 osoba. A mojego męża nie namówie żeby poszedł ze mną:no::no:mówi że będzie zmęczony po pracy...a mnie się wydaje że on się poprostu wstydzi:wściekła/y:tam iść:angry:.

estragon
to jest szansa ze się spotkamy na porodówce :-D
wybierasz sie na zwiedzanie szpitala?
koleżanka rodziła 2 tyg temu, dostałam dość obszerna relacje ( jeśli będziesz chciała to wyśle na PW)
tak, wybieram się na zwiedzanie szpitala pod koniec marca, już ustaliliśmy z moim ginem, że jak pojadę na ktg, to on nas oprowadzi. Chcemy poród rodzinny, mój ginekolog jest bardzo za..., więc mamy nadzieję, że jednak wszystko będzie przebiegało po naszej myśli;-).

A opinię koleżanki bardzo chętnie poczytam:tak:

julita -->u nas różnie bywa - są i szkoły za 600zł, ale średnio to 300. moja znajoma teraz chodzi do takiej w której podzielone jest na część porodową i część o opiece nad niemowlakiem i można wykupić tylko jeden panel - ona kupiła porodowy bo w opiece się orientuje. Mój małż też nie mógłby chodzić ze mną do szkoły bo akurat ta szkoła koło mnie ma zajęcia w tym dniu kiedy on ma pracę od rana do wieczora więc dałam sobie spokój. O pielęgnaji dowiedzieliśmy się prawie wszystkiego z książki Zawitkowskiego, a na samej technice porodu mi nie zależy bo i tak rodzę sama, personel powie co i jak, a ja nie zamierzam z wydarzenia kilkugodzinnego robić zagadnienia na kilka tygodni spotkań.

Dziewczyny czy wy płącicie za swoja szkołe rodzenia???
Bo niestety u mnie jest to płatne 200zł i nie wiem czy to nie jest wysoka cena:sorry:spotkań jest 4 po 1,5 godziny raz w tygodniu. Cena jest niezależnie czy uczestniczy 2 czy 1 osoba. A mojego męża nie namówie żeby poszedł ze mną:no::no:mówi że będzie zmęczony po pracy...a mnie się wydaje że on się poprostu wstydzi:wściekła/y:tam iść:angry:.

Ja chodzę do prywatnej szkoły rodzenia i płacę 240 zł za 7 zajęć po 3 godziny zegarowe i tez moge przychodzic z partnerem. Więc, wydaje mi sie, że 200zł za 4 krótkie zajęcia to dużo... Ale może poszukaj jeszcze innej szkoły, bo sa darmowe - najczęście przy szpitalach :tak:
Tu możesz znaleźć szkoły w twojej okolicy i opinie na ich temat:
Fundacja Rodzić po Ludzku - szkoły rodzenia, szpitale, poradnie laktacyjne

A co do męża, to może spróbujcie się zapisac na zajęcia w weekendy - wtedy nie byłby zmęczony po pracy i moglibyście uczestniczyć razem. Ja skorzystałam z takiej opcji, bo w tygodniu tez musiałabym sama chodzić, a na to bym się w życiu nie zgodziła - Mojemu powiedziałam, że jak nie będzie ze mną chodzic na szkołę rozenia to nie urodzę naturalnie i już! :p (On jest zwolennikiem porodu sn)

Ostatnia edycja:
Ja chodzę do prywatnej szkoły rodzenia i płacę 240 zł za 7 zajęć po 3 godziny zegarowe i tez moge przychodzic z partnerem. Więc, wydaje mi sie, że 200zł za 4 krótkie zajęcia to dużo... Ale może poszukaj jeszcze innej szkoły, bo sa darmowe - najczęście przy szpitalach :tak:
Tu możesz znaleźć szkoły w twojej okolicy i opinie na ich temat:
Fundacja Rodzić po Ludzku - szkoły rodzenia, szpitale, poradnie laktacyjne

A co do męża, to może spróbujcie się zapisac na zajęcia w weekendy - wtedy nie byłby zmęczony po pracy i moglibyście uczestniczyć razem. Ja skorzystałam z takiej opcji, bo w tygodniu tez musiałabym sama chodzić, a na to bym się w życiu nie zgodziła - Mojemu powiedziałam, że jak nie będzie ze mną chodzic na szkołę rozenia to nie urodzę naturalnie i już! :p (On jest zwolennikiem porodu sn)
Otóż wiesz w mojej miejscowości jak narazie jest tylko 1 taka szkoła od niedawna wcześniej nie było żadnej,jest to właśnie szkoła przy szpitalu i zajęcia są tylko we wtorki...
Bo jeśli wybrałabym inną to musiałabym dojeżdzać ok 50km co mi się nie uśmiecha i koszty weszłyby jedne w drugie:-(.
W większych miastach jest większy wybór i więcej chętnych chyba:sorry:

otoz bede miala najprawdopodobiej polozna w szpitalu w ktorym chce rodzic,znajoma znajomej,kobieta ktora byla obecna juz przy porodzie nie jednej kobiety i bardzo jest chwalona,oczywiscie za dodatkowa oplata ale to mniejsza z tym,barzdo mi zalzey aby byla przy mnie i sprubowala ochornoc moje krocze,a wiem ze da sie to zrobic,bede w kwietiu dzwoic do niej i omawiac szczeggoly

Ja bede miala szkole rodzenia u mnie w domu, polozna bedzie do mnie do domu przychodzic i przed i po porodzie, a wszystko za darmo.

Co do porodu mam pytanie zamierzacie rodzic naturalnie z bolami, czy ze znieczuleniem?

A wanna raczej nie dla mnie, bo albo wanna, albo znieczulenie i ja jak przy pierwszym porodzie raczej wybiore to drugie, bo naprawde bardzo pomaga i tym bardziej, ze tutaj nic za to nie zaplace. Jest dla wszystkich, ktore chca i bez laski. Ja nie jestem zwolenniczka niepotrzebnego bolu, cierpienia skoro w obecnych czasach technika jest juz od dawna na takim poziomie, ze mozna tego uniknac. A jak trzeba zrobic nagla cesarke, bo porod nie tak przebiega, to mozna to zrobic szybciej, bo juz znieczulenie jest, nie czekajac, az znieczulenie zacznie dzialac. A jak ktos chce rodzic tu naturalnie, to rodzi naturalnie i w bolu, nikt nikogo do niczego nie zmusza. Tylko najczesciej te "bohaterki" tutaj, potem przy porodzie placza, zeby im dac to znieczulenie i porod bez znieczulenia, konczy sie u nich porodem ze znieczuleniem.:-D

reklama
Agate ja jak zdecyduję się na ten szpital poza Wrocławiem to też rozważam znieczulenie które jest w nim za darmo. Ale jeszcze rozważam kwestię tego znieczulenia i nie wynika to z bohaterstwa tylko z faktu że takie znieczulenie może skutkować powikłaniami w postaci bólów głowy i bólów kręgosłupa przez kilka miesięcy po porodzie. I myślę że większośc kobiet które rezygnują ze znieczulenia właśnie to bierze pod uwagę a nie bezsensowny ból, bo wszystko ma swoje plusy i minusy. Jasne że nie u każdego są powikłania, ale u wielu kobiet występują, dlatego czasem kobieta woli pomęczyć się kilka godzin i mieć to z głowy niż odczuwać skutki znieczulenia przez kilka miesięcy.
Ja jak już pisałam, rozważam jeszcze tą opcję, choć bardziej jestem za znieczuleniem, ale będę musiała jeszcze się przejechać do tego szpitala bo wcześniej wymagana jest konsultacja z ich anestezjologiem - bez niej znieczulenia do porodu SN nie dostanę.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry