reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wszystko o porodzie oraz wybieramy szpital, szkołę rodzenia i położną

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Cześć :-)

Dzisiaj się dowiedziałam,że w szpitalu ,w którym będę rodzi,jest możliwość porodu w wodzie.Jakie jest Wasze zdanie na temat tej formy porodu? Dodam,że poród ten jest bezpłatny więc...chyba warto byłoby spróbować.Jak myślicie?

reklama
fajna opcja ale poszperaj dokladnie w necie jak z czystoscia w tym szpitalu, jak czesto zdarzaja im sie jakies bakterie. bo w przypadku wanien do porodu to dosc czeste.

Cześć :-)

Dzisiaj się dowiedziałam,że w szpitalu ,w którym będę rodzi,jest możliwość porodu w wodzie.Jakie jest Wasze zdanie na temat tej formy porodu? Dodam,że poród ten jest bezpłatny więc...chyba warto byłoby spróbować.Jak myślicie?

Frigga, słyszałma wiele dobrego...

ale nie wyobrażam sobie, zebym chciala sie moczyc podczas boli... jak sobie o tym tylko pomysle, to jakos brrrrrrr...no nie wiem, to nie dla mnie ....

Również słyszałamwiele pozytywnych opinii na ten temat,podobno przebywanie w wodzie łagodzi i rozluźnia oraz zmniejsza ból.I oczywiście mniejszy stres dla dziecka.

Frigga jakbym miała taką możliwość to bym skorzystała bez wahania. Same plusy, nie dość, że woda rozluźnia mięśnie, można zmieniać pozycje do woli, łatwiej znosi się bóle, no wszystko inaczej. Dla dzieciaczka też same pozytywy ponieważ nie zmienia tak drastycznie otoczenia, wiadomo dla maluszka poród to też bardzo ciężkie przeżycie ;)

to czy woda lagodzi bol i rozluznia to indywidualna sprawa. wiele kobiet jak tylko wlazi w czasie porodu do wanny to zaraz z niej ucieka bo czuja sie gorzej. jesli komus w czasie bolesnych miesiaczek kapiel pomagala to pewnie i porod w wodzie bedzie ulatwieniem :)

Ja biorę opcję porodu w wodzie pod uwagę, problem jedynie w tym, że trzeba mieć swietne wyniki badań, żeby w końcu w tej wannie urodzić- tzn. dobre wyniki są potrzebne, jeśli chce się urodzić dziecko do wody a nie tylko pomoczyć w czasie skurczu..... więc to, że ja bym chciała, to jedno, ale czy będe się kwalifikować- to zupełnie inna bajka:eek:

nataliak nie ma co porównywać wpływu na rozluźnienie podczas "moczenia się" w trakcie miesiączki do moczenia się podczas porodu. Przed Kamilem miałam ogromny problem z miesiączkami i bólami do tego stopnia, że przez wiele miesięcy potrafiło do mnie przyjeżdżać pogotowie albo wręcz mnie zabierać na oddział. Podczas tych dni najgorsze co mogło być dla mnie to jakikolwiek kontakt z wodą, natomiast jak już Kamila rodziłam to byle chwila pod prysznicem działała cuda.
Wiadomo każda jest inna, ważne są predyspozycje i jak napisała JustMe5 można sobie chcieć, a G z tego może wyjść. Tak samo jak z porodem: jedna chce sn, a niestety nie jest jej to dane i została skazana na cesarkę.....
Jeśli nie ma przeciwwskazań i "moczenie się" przebiega prawidłowo bez negatywnego skutku na samopoczucie rodzącej to warto spróbować.

na mnie woda dziala zle jak cos boli wiec watpliwy mialabym relaks ;)

reklama
No odczucia tego typu są zawsze subiektywne i w tej kwestii ciężko cokolwiek doradzać. Natomiast co do technicznych spraw to moja znajoma miała poród w wannie i trochę ją wkurzało to że w sumie nie mogła w niej siedzieć ile chciała tylko co jakiś czas była wyganiana na zmianę wody :sorry: - spuszczali wodę i napełniali wannę od nowa - no i w sumie na same parte to kazali jej wyjść już zupełnie i położyć się na łóżku więc cała akja z wanną niby trochę pomogła, ale nie tak jak się spodziewała - rodziła na łóżku. Nie wiem czy tak jest wszędzie - ale warto się dopytać jak w danym szpitalu wygląda taki poród w wodzie żeby nie było rozczarowania.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry